Újabb hivatalos ügyek váltak elektronikusan intézhetővé a magyarorszag.hu portálon. A legutóbbi fejlesztések nyomán a lakcímváltozás bejelentéséhez, vagy az elveszett e-személyik, jogosítványok és útlevelek pótlásához sem kell már felkeresni a kormányablakot.

Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató

Február végén újult meg a magyarorszag.hu, részben a közérthetőség és az áttekinthetőség javítása érdekében, részben pedig azért, hogy az e-közigazgatási szolgáltatások már mobileszközről is könnyen elérhetőek legyenek.

A lakóhelyet, a tartózkodási helyet, valamint az ezekben bekövetkezett változást kizárólagos tulajdonosként vagy haszonélvezőként, illetve a „szállásadó(k)” hozzájárulásával lehet online bejelenteni.

Ha a bejelentésre nem szállásadóként kerül sor, a lakás használatára vonatkozó jogosultság igazolására alkalmas nyilatkozatot, vagy okiratot (például a bérleti szerződést) kell csatolni a kérelemhez. Fontos, hogy csak érvényes (a központi címnyilvántartásban szereplő) címet lehet bejelenteni – áll az e-közigazgatási rendszerekért felelős Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató(NISZ) Zrt. közleményében.

E-személyik cseréje adatvédelmi korlátokkal

Az e-személyi igazolvány – annak érvényességi idején belül akár több alkalommal is – a korábbi okmánnyal közel megegyező adattartalommal pótolható. Az elveszett, ellopott igazolvány online pótlását azok kérhetik:

  • akiknek az új típusú igazolványa még nem tartalmaz chipet, ilyenek a határidő nélküli okmányok,
  • vagy akiknek az okmány chipje nem tartalmazza az ujjnyomatát,
  • továbbá azok, akik korábban hozzájárultak az ujjnyomatuk személyiadat- és lakcímnyilvántartásban történő tárolásához.

Fontos, hogy a korábbi okmányhoz rendelt funkciók és szolgáltatások (e-aláírás és időbélyegzés szolgáltatás, vészhelyzet esetén értesítendő személy(ek) telefonszáma) – a pótlást követően – nem lesznek automatikusan elérhetőek.

Az adatvédelmi előírások miatt ezeknek a funkcióknak a visszaállítása az új okmányon csak személyesen intézhető. A vészhelyzet esetén értesítendő telefonszám(ok) utólagos bejelentésére ugyanakkor a magyarorszag.hu oldalon – kártyaolvasó eszköz segítségével – elektronikus úton is van mód. A pótlás ellopott okmány esetén, valamint 18. életév alatt évente egy alkalommal ingyenes.

A járvány az online térbe terelte a közigazgatási ügyeket is

A pandémiás időszakban a magyarorszag.hu portál jelentős forgalomnövekedést generált. Március óta a havi látogatások száma átlagosan meghaladja az 5 milliót. A portálon már 920 ügy intézhető elektronikusan, amelyek közül 160 ügyhöz tartozik közvetlenül a felületen kitölthető űrlap.

Lehetőségünk van többek között fogyasztóvédelmi panasz benyújtására és kincstári értékpapír számla nyitására. A tavaszi veszélyhelyzet kihirdetése óta pedig az Ügyfélkapuhoz szükséges elfelejtett

Megnőtt az időpontfoglaláshoz,a gépjárművek ideiglenes forgalomból kivonásához, az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséhez kapcsolódó ügyintézések száma, valamint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér használata.

 

NISZ
Forrás: NISZ

Egyre népszerűbb az e-papír szolgáltatás

Az ily módon indított ügyek száma négyszeresére emelkedett a korábbi időszakhoz képest, legyen szó szociális ügyekről, családtámogatási feladatokról, vagy egészségügyi problémákról.

Az összes dokumentumfeltöltés is növekvő tendenciát mutat. Nemcsak a magánszemélyek, a vállalkozások is egyre nagyobb arányban használják az e-Papír szolgáltatást. A januári beküldésekhez képest júliusban 71 százalékkal növekedett a Cégkapuról küldött dokumentumok száma.

A közigazgatási ügyek online intézését nagyban segíti a NISZ azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatása, amelynek segítségével olyan személyek is tudnak elektronikus úton dokumentumot aláírni, akik nem rendelkeznek elektronikus aláírással, de van Ügyfélkapu regisztrációjuk.

Az egy évvel korábbi havi átlag 760 ezer hitelesítéshez képest 2020. márciusában 1,2 millió dokumentumhitelesítés történt, ez pedig a tavalyi év csúcs hónapjához képest is 30 százalékos növekedés.

 

NISZ
Forrás: NISZ