Idén a recessziós kilátások és a Brexit ellenére az informatikai piac minden szegmense tovább növekszik. Az IT-megoldásokra fordított összes költés a világon megközelíti a 3,8 ezer milliárd dollárt.

Gartner IT adatok

Még mindig jó üzlet az informatikai piac részese lenni, gyártóként és szolgáltatóként egyaránt. Így van ez még akkor is, ha az éves növekedés üteme folyamatosan lassul. Tavaly például még közel 4 százalékkal bővülhetett a globális IT-piac, idén ez már 3,2 százalékra mérséklődött.

Gazdasági és politikai bizonytalanságokkal néz szembe a piac

Jövőre pedig 3 százalék alá esik az éves növekedés üteme, és a Gartner előrejelzése szerint az adatközponti rendszerek szállítói már közel 4 százalékos mínusszal is számolhatnak. Az idén azonban még minden szegmensben optimistán várhatják a piaci fejleményeket az adott területeken érintett vállalatok.

Pedig kihívások 2019-ben is lesznek, részben az esetleges recesszióval kapcsolatban megjelenő találgatások, a legalább ennyire bizonytalan Brexit szcenárió, a kereskedelmi háborúk miatt.

Gartner IT költés

Egy sor dinamikus változás várható ugyanakkor, amelyek megmutatják mely szegmensek hajtják majd a jövőbeni növekedést. A költés iránya az érett szakaszába ért termékek és megoldásoktól – mobiltelefonok, PC-k és a telephelyi adatközpontok – átterelődnek a felhőszolgáltatások valamint a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó eszközök irányába. Különösen ez utóbbi számít majd fő hajtóerőnek.

Változik az IT-vel kapcsolatos szemlélet

A szakértők szerint meg kell változnia az IT-vel kapcsolatos szemléletnek is. „Ez már nem csupán egy platformot jelent, amin a vállalatok futtathatják az üzleti rendszereiket, hanem az IT egyenesen az üzletet hajtó motorrá válhat” – vélekedik a Gartner vezető kutatója.

A felhő irányába váltás miatt az IT költések szilárd növekedési pályán tarthatják a nagyvállalati szoftverek értékesítését, ami idén 8,5 százalékos lehet. Jövőre is legalább 8,2 százalékos növekedésben bízhatnak az ebben utazó vállalkozások, amelyek már 466 milliárd dolláros globális üzleten osztozhatnak. A cégek várhatóan úgy növelik a nagyvállalati alkalmazás szoftverek használatát, hogy egyre többen váltanak a szolgáltatás alapú(SaaS) használatra.

Nagy kihívás marad a szakemberhiány

A mobiltelefon piacot jellemző lassulás ellenére a teljes eszköz szegmensben 1,6 százalékos növekedés várható 2019-ben. A legnagyobb és legtelítettebb okostelefon felvevőpiacnak számító Kínában, az USA-ban és Nyugat-Európában készülékcserék még némileg hajtják az értékesítést.

Egy éve 1,2 százalékkal estek vissza az eladások, miután a Samsungot nagy próbatétel elé állította, hogy a versenytársakétól jól megkülönböztethető prémium okostelefonokat dobjon piacra. Az Apple pedig nehezen tudta belőni zászlóshajós okostelefonjait az ár-érték arányos árakat, emiatt a lakossági vevők inkább megtartották a régebbi telefonjaikat.

Nemcsak a vevői viselkedés befolyásolja a piaci folyamatok alakulását, hanem egyre komolyabb mértékben a szakemberhiány is. Ez hátráltatja a cégeket az új technológiák befogadásában.

A Gartner szerint az IT szakemberek közel felének sürgős továbbképzésre lenne szüksége, hogy támogatni tudja cége digitalizációs törekvéseit. A legnagyobb hiány a mesterséges intelligencia(AI), a gépi tanulás(ML), a szolgáltatási platform tervezéshez, értő szakemberekből. valamit az adattudósokból mutatkozik.