Most hozta nyilvánosságra az idei első negyedévi adatokat a világ mobil- és vezetékes hálózatainak a teljesítményeiről, köztük a magyarországiakéról is az Ookla. Ennek alapján a hazai szolgáltatók a mutatók többségében meg tudták őrizni múlt év végi pozíciójukat.

Hazai internethálózatok

A 2006-ban alapított amerikai webszolgáltató elemzéseit országonként több száz tesztelő adatai alapján állítja össze. Ezek egyebek mellett az adott ország leggyorsabb és legegyenletesebb hálózati minőségű vezetékes és mobilszolgáltatóinak internetes teljesítménymutatóit tartalmazzák, beleértve a le- és feltöltési sebességet, valamint a késleltetést. (A késleltetés az az időintervallum, amennyi egy adatcsomag átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül.)

Az idei első negyedévi tesztek alapján mobilban nálunk a leggyorsabb hálózatot továbbra is az időközben márkát váltott Yettel mondhatja magáénak, 50,62 Mbps medián letöltési sebességgel. Második a Magyar Telekom 45,07 Mbps-mal.

Mobil – sebesség

Mobil – sebesség
Forrás: Ookla

Késleltetésben 20 ms-mal a Vodafone és a Yettel mutatója a legjobb, de szorosan mögöttük van 21 ms-mal a Telekom is.

Mobil – késleltetés

Mobil – késleltetés
Forrás: Ookla

A legstabilabb hálózati teljesítményt 90,6 százalékkal ebben a negyedévben is a Magyar Telekom tudja felmutatni. A második legjobb pozíció a Yettelé 88,2 százalékkal, korlátozott mobilos adottságai miatt a Digié a leggyengébb teljesítmény 63,8 százalékkal.

Mobil – hálózati stabilitás

Mobil – hálózati stabilitás
Forrás: Ookla

Az elemzésben szerepel a leggyorsabb le- és feltöltési sebességgel, valamint késleltetéssel rendelkező telefonmárkák listája is. Ennek alapján az Apple áll az élen, az idei első negyedévben 49,43 Mbps átlagos letöltési sebességgel, 22 ms-os késleltetéssel. Második a Samsung 40,13 Mbps letöltési sebességgel, de jobb, 20 ms-os késleltetéssel.

Mobil – telefonmárkák

Mobil – telefonmárkák
Forrás: Ookla

A szakértők kitérnek a leggyorsabb chipsetekre is, ami a leggyorsabbnak és a legalacsonyabb késleltetésűnek a Samsungét hozza fel. A táblázat az öt leggyorsabb teljesítménymutatóit tartalmazza.

Mobil – chipset

Mobil – chipset
Forrás: Ookla

A vezetékes hálózatokat elemezve az idei első negyedévben a leggyorsabbnak a Vodafoné bizonyult, 159,59 Mbps-mal, második a Telekomé 128,06-tal.

Vezetékes – sebesség

Vezetékes – sebesség
Forrás: Ookla

Késleltetési mutatóban a Digi került az élre 5 ms-mal, második helyen pedig a Telekom vezetékes hálózata áll 9 ms-mal.

Vezetékes – késleltetés

Vezetékes – késleltetés
Forrás: Ookla

Ami a vezetékes hálózati stabilitást illeti a legnagyobb hazai szolgáltatók közül a Vodafoné bizonyult a legjobbnak az év első három hónapjában 87,9 százalékkal. Második helyen a Digi áll 86,3 százalékkal.

Vezetékes – hálózati stabilitás

Vezetékes – hálózati stabilitás
Forrás: Ookla

Az összesített globális lista alapján egyébként Magyarország az előző év azonos időszakához képest a mobil internethálózatok rangsorában kettőt visszacsúszva jelenleg a 46., míg vezetékesben hét helyet rontva korábbi pozíciónkon a 26. helyen állunk a letöltési mutatók alapján.

Mérési módszerek és mutatók

A Speedtest Intelligence magában foglalja az egyes operátorok letöltési és feltöltési sebességének mértékét. A mutatóban 90 százalékban veszik figyelembe a letöltési sebességet, a fennmaradó 10-ban pedig a feltöltési sebességet, merthogy az online élményeket általában jobban befolyásolja a letöltési sebesség.

A mutató egy súlyozott átlag, amelyben a legnagyobb hangsúlyt a mediánsebességre helyezik, mivel ez képviseli azt, amit a legtöbb hálózati szolgáltató ügyfele nap mint nap tapasztalni fog – így indokolja a módszertant a webszolgáltató.

Míg az adatátviteli sebesség a legfontosabb, a stabil hálózati kapcsolat ugyancsak meghatározó mérce egy távközlési szolgáltatónál. A konzisztencia pontszámot az állandó szolgáltatásminőséget biztosító vezetékes szélessávú vagy mobil hálózatok azonosítására használ az Ookla.

A mutató a szolgáltató adatmintáinak százalékos arányát tükrözi, amelyek a hálózat típusától függően eleget tesznek a letöltési és feltöltési sebesség minimális küszöbértékének. Minél magasabb a szolgáltató konzisztencia pontszáma, annál valószínűbb, hogy az ügyfél elfogadható internetes teljesítményt és minőséget kap.

A vezetékes szélessávú és az 5G mobil kapcsolatok konzisztencia-mutatója 25 Mbps minimális letöltési sebességet (4K-ban a streaminghez ajánlott sebesség) és 3 Mbps minimális feltöltési sebességet vesz alapul. Az 5G konzisztenciát azért mérik a magasabb szinten, mert úgy gondolják, a fogyasztók elvárják, hogy az 5G olyan szolgáltatást nyújtson, amely megfelel az otthoni internetsebességüknek.

A mobil konzisztencia pontszámánál az 5 Mbps minimális letöltési sebesség (a HD-ben történő streaming ajánlott sebessége) és az 1 Mbps minimális feltöltési sebesség küszöbértékét használják.