Munkás időszak vár a mobilszolgáltatókra, mert nyáron kell eldönteniük, hogy az 5G hálózatok építéséhez az állam által felkínált frekvenciák közül melyikre pályáznak. A szakhatóság ma hozott nyilvánosságra ezzel kapcsolatban néhány, még közel sem részletes információt.

5G frekvencia

Háttérbeszélgetésre invitálta a sajtó képviselőit a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság(NMHH), ahol az idei frekvenciaértékesítésekről volt szó, köztük a legnagyobb várakozással övezett mobilcélú spektrumokról.

Idén több mint 400 MHz-nyi frekvenciát pályáztatnak

Karas Monika, a szakhatóság elnöke emlékeztetett rá, hogy a mobilszolgáltatók a hazai GSM-rendszer elindításához 1993-ban még csupán 32 MHz-nyi spektrumot hasznosítottak, idén viszont már több mint 400 MHz-nyit használhatnak fel az újabb hálózati generációváltásra.

A szélessávú mobilcélra használható úgynevezett MFCN frekvenciák közül az 5G fejlesztéshez szükséges „úttörő” sávok a 700-3800 MHz között vannak. Így idén a 6 GHz alatti sávokat kívánják értékesíteni, az e fölöttiekre a következő években kerül majd sor.

Mobil célra ebben az évben 4 frekvenciatartományban hirdetnek összesen hat blokkot értékesítésre. Közülük is kiemelt a 700 MHz-es sáv, amit azonban 2020-ig még a földfelszíni TV-műsorszórás használhat. Mint ismeretes, a 700 MHz-es sáv mobil célú használatra való átalakítását uniós szabályozás írja elő. Ebben a sávban szolgáltat tévéműsorokat országosan az Antenna Hungária (AH) Zrt., illetve néhány helyi televízió.

Az értékesítés várhatóan árveréses lesz

A nyári ajánlatban a 700 MHz-es tartományban 2x25MHz-nyi, a 2,1 GHz-es tartományban 2×15 MHz-nyi, a 2,6 GHz-es tartományban 15 MHz-nyi, míg a 3,4-3,8GHz-nyi tartományban összesen 310 MHz-nyi blokkot bocsát a pályázók rendelkezésére – várhatóan árverezés formájában – az állam.

Megtudtuk azt is, hogy a mobil célú frekvenciák értékesítésére vonatkozó tervezetet nyár elején teszik közzé először véleményezésre, majd várhatóan ősszel hirdetnek eredményt.

Ez azt is jelenti, hogy az 5G technológia már tényleg elindulhat az idén Magyarországon. A szolgáltatók ugyanis már jó ideje tesztelik a rendszert és rajtra készen várják, hogy akár a szerződések aláírása után nem sokkal elindítsák kereskedelmi 5G szolgáltatásukat.

A tender kapcsán most még nem túl sok részletet lehetett megtudni. Vári Péter főigazgató-helyettes kiemelte ugyanakkor, hogy a továbbra is 15+5 év használatra szóló frekvenciák tényleges felhasználásával kapcsolatban nem lesznek kikötései a hatóságnak, vagyis a nyertesek arra használják, amire akarják.

Felvetésünkre elmondta, hogy azoknak, akik a megszerzett frekvencián 5G-célú hasznosítást terveznek, a hatóság kedvezményes éves frekvenciahasználati díjat állapít meg.

Azt is megkérdeztük, számítanak-e arra, hogy a nyugat-európai törekvésekhez hasonlóan nálunk is megjelenik-e az ipar, mint frekvencia-felhasználó? Vári Péter egyelőre nem lát ilyen igényt a magyar gazdaságban.

Mint korábban megírtuk Németországban már komoly vita tárgya, kapjanak-e 5G frekvenciát a vertikális ágazatok. A kezdeményezéssel az ottani erős ipar azt üzente az államnak, hogy a frekvencia fejében ők majd megépítik maguknak a hálózatot is.

A szolgáltatókat tömörítő szervezet a GSMA álláspontja szerint ez nem ígér igazán hatékony frekvencia felhasználást. A mobilipar ugyanis ha valamihez, hát a hálózatépítéshez ért. „Ráadásul, ha ezt valakinek csak úgy odaadják, az még a versenyt is csökkenti majd” – vélte a lapunknak korábban nyilatkozó Pataki Dániel, a szervezet alelnöke.