A mentőhívás gyorsítását és egyszerűsítését szolgáló új életmentő mobilapplikációt vezet be hamarosan az Országos Mentőszolgálat. Az alkalmazás hazai lokalizációjának a fejlesztését a Vodafone Magyarország Alapítvány finanszírozza.

Életmentő mobil applikáció

ÉletMentő néven új ingyenesen letölthető mobilapplikáció válik néhány hónapon belül elérhetővé Magyarországon. Az alkalmazás gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a mentőhívást a bajbajutottak számára. Az app egyaránt elérhető lesz Android és iOS rendszerre, a segélyhívást pedig közvetlenül az alkalmazásból is el lehet indítani.

Az applikációba előre fel lehet vinni a felhasználó legfontosabb egészségügyi adatait. Így a mentésirányító a riasztással egy időben látja egyebek mellett a bajbajutott korát, nemét, gyógyszerérzékenységeit. Vészhelyzetben ezek a nyert percek döntő jelentőségűek lehetnek.

Az alkalmazás szuperpontos helymeghatározást továbbít a mentésirányítóhoz, ennek alapján a kiérkező mentő még azt is látja, hogy melyik épületrészben van a bajbajutott. Ez különösen fontos eszméletvesztés esetén.

Az ÉletMentő POI adatbázisa alapján megtalálhatók a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertárak, kórházak, defibrillátorok, ügyeletek elérhetőségei is. A bajbajutottat első körben segítőket egy elsősegélynyújtó kisokos irányítja abban, hogy mit kell tennie.

Mivel ikon alapú a megoldás, az alkalmazást az is tudja használni, aki nem tud beszélni, vagy nem érti a nyelvet. Az applikáció ugyanis három másik országban – Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában – már élesben működik, ugyancsak a helyi Vodafone Alapítványok jóvoltából. Ha elkészül a magyar változat a hazai regisztrálók az említett országokban is használhatják.

Az applikáció fejlesztője a cseh Medical Information Technologies vezetője Filip Malenak, aki a magyarországi bemutató apropóján elmondta, hogy eddig több mint egymillióan töltötték le az alkalmazást, és nagyságrendileg 30 ezer riasztás érkezett rajta keresztül.

Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese és a Vodafone Alapítvány kuratóriumának tagja hozzátette: a magyar applikáció fejlesztése során felhasználják ennek a három országnak a tapasztalatait, de kifejezett cél, hogy egy teljesen lokalizált, a hazai igényeknek megfelelő tartalom jöhessen létre.

Kérdésünkre elmondta, hogy az alapítvány vállalja a fejlesztés finanszírozását, illetve a mögöttes rendszer működtetését. A tesztidőszak után a tervek szerint az ősztől élesedik majd az alkalmazás.