Már most sem igazán jó hardvergyártónak lenni, de a helyzet csak egyre fokozódik. Az idén mintegy 3,3 százalékot zsugorodik a PC-ket, notebookokat, ultramobil IT-eszközöket, valamint a mobiltelefonokat magában foglaló hardver szegmens.

Gartner hardver piac

Középtávú elemzést tett közzé a Gartner piackutató, amely 2018-2021 között vizsgálja a klasszikus végfelhasználói infokom eszközök piacát. Ebből kiderül, hogy a tavalyi 2,2 milliárd után idén a készülékpiac a 2,15 milliárd darabot sem ugorja meg.

A mobilgyártókat is utolérte a kedvezőtlen trendforduló

Manapság a legnehezebb idők a mobilgyártók felett járnak, nekik is hozzá kell szokniuk, hogy a korábbi folyamatos növekedés után telítetté vált a piac, az idei visszaesés megközelíti a 4 százalékot. A jelenlegi 1,7 milliárd darabos piacméret a 2015-ös 1,9 milliárddal összevetve már mintegy 10 százalékos visszaesést mutat.

Az elemzők úgy látják egyre költségtudatosabbak az emberek. Ha egy új készülék nem tud valami merőben újat a korábbiakhoz képest, akár alkalmazásban, akár élményben, vagy hatékonyságban, a felhasználók nem cserélik le a régi mobiljukat, így kitolódik az eszközök élettartama.

Ez a trend már 2018-ban megfigyelhető volt, de idén is folytatódik. A Gartner előrejelzése szerint a csúcskategóriás okostelefonok életciklusa a jelenlegi 2,6 évről 2,9 évre növekszik 2023-ra. Az okostelefonok értékesítése ebben az évben 2,5 százalékkal marad el a tavalyitól, ami az eddigi legnagyobb visszaesésnek számít a termékkategória 11 évvel ezelőtti bevezetése óta.

Öt év múlva a mobilpiac több mint a felét már az 5G készülékek adják

Idén világszerte beindult az 5G henger, számos mobilszolgáltató jelentette be az erre a technológiára épülő szolgáltatását, többek között Dél-Koreában, az USA-ban, Svájcban, Finnországban és Nagy-Britanniában.

Nálunk is lezajlottak már az első tesztek, meghirdették a frekvenciákat, és ősztől várhatóan élesben is elindulhatnak a szolgáltatók. A Gartner szerint 2020-ra a világ távközlési operátorainak a 7 százaléka rendelkezik majd kereskedelmi szintű 5G szolgáltatással.

Az idei év első felében számos okostelefongyártó mutatta be 5G-képes készülékének a prototípusát. Ezek nem minden esetben igazolták a várakozásokat, így biztosra akarván menni, több gyártó is (Samsung, Huawei) inkább kitolta a tényleges premiert az év második felére, végére.

Az 5G technológiától a készülékpiac is sokat vár, ezért a gyártók törekednek arra, hogy 2020-ban már megfizethetőbb modellekkel rukkoljanak ki. A Gartner előrejelzése szerint a következő évben a világszerte eladott mobilkészülékek 6 százaléka lesz már 5G-s. A hálózatok szaporodásával 2023-ra nagy ugrást várnak az elemzők, akkorra a teljes mobilpiac 51 százalékát képviselik majd az 5G-s telefonok.

A termékmenedzsereknek addigra biztosítaniuk kell, hogy a csúcskategóriás telefonokat más eszközöktől ne csak maga az 5G technológia különböztesse meg, hanem az alkalmazások más eszközökkel való integrálási képessége is.

Nagy a bizonytalanság a PC-piacon

Miközben az év első felében némi remény villant fel a PC szállításokban, amelyek a második negyedévben mintegy másfél százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a közeljövőt illetően (is) nagy a bizonytalanság a kereslet alakulása körül. A Gartner egy százalékos csökkenést vár az év egészére. Indoklása szerint az USA és Kína között kirobban kereskedelmi vita, a vámok alkalmazása kedvezőtlenül hat majd a PC-piacra.

Az idei második negyedévben jelentősen nőtt a Windows 10 operációs rendszerre migrálók száma. A piackutató előrejelzése szerint 2021 elejére már az üzleti PC-k háromnegyede fut majd Windows 10-en, minél nagyobb számban felváltva a Windows 7-et, aminek a támogatását 2020-ban fejezi be a Microsoft.

Infokom piac