A jövő év első negyedévében várható a wifi hang(VoWifi), a másodikban a VoLTE Roaming szolgáltatás bevezetése a Yettelnél, mindeközben átadták a cég első privát 5G hálózatát is. Mindez a tavaly indított teljes körű hálózati modernizációnak köszönhető.

VoWifi és a VoLTE Roaming a Yettelnél

A háromévesre tervezett program első félidejénél jár az operátor. Szakemberei háttérbeszélgetésen részletezték milyen új szolgáltatásokat hoz, milyen előnyökkel jár az előfizetők és a cég számára a korszerűsítés.

„Cégünk 2021-ben országos hálózatmodernizációba vágott, ami két-háromszorosára növelheti a hálózat kapacitását, gyorsabb és nagyobb kapacitású hozzáférést nyújtva az ügyfeleinknek. A projekt végére jóformán nem lesz egy olyan csavar sem a hálózatban, ami előtte is benne volt, a modernizáció ennyire teljes körűre tervezett – emelte ki Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes.

Hozzátette: nemcsak a felhasználók száma – vagy már pontosabb úgy fogalmazni, hogy a csatlakoztatott eszközök száma – növekszik folyamatosan, de arra is fel kell készülni, hogy az emberek és az eszközök mire szeretnék majd használni a hálózatot.

Teljesen megújul a maghálózat is

A modernizáció részeként lecserélik a bázisállomások aktív és passzív elemeit, de teljesen megújul a Yettel legkevésbé szembetűnő maghálózata is, amivel jöhetnek az egyre keresettebb új szolgáltatások köztük a wifi hang (VoWifi -Voice Over Wi-fi) szolgáltatás is. Ezt jelenleg még tesztelik az operátor, a kereskedelmi szolgáltatás indítását 2023 első negyedévére tervezi az operátor. (Hogy mire jó a technológia és hol tart a többi szolgáltató, nemrégiben itt írtunk.)

A korszerűsítés lehetővé teszi a VoLTE Roaming (Voice over LTE), vagyis a 4G-n adatalapon zajló hanghívásokat, amelyet a hozzánk látogató külföldiek is használhatnak majd. Ennek a jelentősége nagy tömegeket vonzó fesztiválok vagy sportesemények idején egy helyszínre tömörülő roaming felhasználók esetén fontos lehet.

A VoLTE roaming a Yettel ügyfelek számára is elérhetővé válik a külföldi utazásaik során, főleg miután a hangszolgáltatás alapjául szolgáló 3G és 2G világméretűvé váló kivezetésével az adatalapú hang szerepe lesz kulcsfontosságú a zökkenőmentes mobilozáshoz.

A maghálózati technológia fejlődése teszi lehetővé, hogy az operátor is belépjen a nyilvános hálózatoktól leválasztott privát mobilhálózatok (Mobile Private Network – MPN) területére is, amit jellemzően a digitalizálódó gyárak vesznek igénybe, a robotizált termelési folyamatok működtetésére. Ebben már meg is valósult az első ilyen projekt a nemesvámosi Arbot Mechatronikai Kft-nél, amiről itt írtunk részletesebben.

A komplett fejlesztési program felénél tart a szolgáltató

A teljes program több tízmilliárd forintos beruházást jelent, a beruházás megrendelője és finanszírozója a Yettel, a kivitelezője pedig a hálózatát pár év óta üzemeltető Cetin Hungary.

„A korszerűsítés növeli a már országos lefedettségű 4G hálózat kapacitásait is. Különböző megoldásokkal (frekvencia aggregáció – vagyis a különböző hálózati frekvenciák összevonása, maghálózati fejlesztések) az ezen a technológián elérhető sebességet jobban tudta növelni , mint amit eredetileg jósoltak ennek a szabványnak a megalkotói – hangsúlyozta Csaba Tamás, hálózati stratégiai tanácsadó.

Számos helyszínen jelent meg a modernizációval az 5G, amely a megfelelő felhasználói eszközök választásával akár 1Gbps letöltési sebességet is tud biztosítani. Jelenleg országosan már több mint 400 bázisállomáson érhető el ilyen képességű 5G szolgáltatás, ami az alapjául szolgál, az egyébként mobile-only operátor 5G alapú otthoni és irodai fix bekötésű, de vezeték nélküli Fixed Wireless Access(FWA) szolgáltatásainak, az OtthonNet Pro-nak és az IrodaNet Pro-nak.

Pozitív visszajelzés az operátor számára, hogy a nemzetközi hálózatminőséget vizsgáló cégek legutóbbi tesztjei(Opensignal, Ookla) a Yettelt hozták ki, mint a leggyorsabb letöltési sebességet nyújtó magyarországi szolgáltatót.

A maghálózat korszerűsítése egyébként további fontos lépést jelenthet az 5G területén, lehetővé teszi a különálló (standalone) 5G hálózati, úgynevezett 5G SA technológiát. Ennek egyebek mellett a hálózatba kötött eszközök(IoT) esetében van nagy jelentősége, mivel lényegében megszünteti még azt a néhány másodperces késleltetést is, ami a 4G hálózatokra felhúzott 5G NSA technológiánál megvan.

Folyamatos a 3G technológia kivezetése

A modernizációval párhuzamosan zajlik az operátor 3G hálózatának a lekapcsolása, aminek a végső határidejét még nem pontosította a cég. A 3G technológia meghatározó 900 MHz sávjában, azaz a nagy területi lefedettséget biztosító frekvencián már országosan kivezették a szolgáltatást. Az így felszabaduló kapacitásokat a 4G-re forgatták be, amivel javulhat a technológia beltéri lefedettsége.