Miközben gyorsuló ütemben zajlik a világon a koronavírus elleni oltás, az internet sötét oldalán is megjelentek a kampányból hasznot húzni akaró csalók és eladók – figyelmeztet az egyik ismert kiberbiztonsági cég.

Covid-19 Dark

A Kaspersky kutatói 15 különféle piacot vizsgáltak meg a darkweben, és mindjárt a három legismertebb koronavírus-vakcinára: a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca és a Moderna készítményekre találtak ajánlatokat. Olyan eladókra is rábukkantak, akik nem ellenőrzött forrásból származó „COVID19” vakcinákat kínáltak.

Az eladók zöme Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból árulja a portékáját, amiből egy-egy adag ára 250 dollárnál kezdődik, de van aki 1200 dollárt is kér érte.

A tranzakciók titkosított üzenetküldő alkalmazásokon, például a Wickren és a Telegramon keresztül zajlanak,az áru ellenértékét pedig kriptovalutában, elsősorban bitcoinban kérik.

Illegális a vakcinák darkwebshopos beszerzése

A feketepiacon árusítók zöme mintegy 100–500 tranzakciót hajtott eddig végre. Ez azt mutatja, hogy valóban eladtak valamit, de az továbbra sem egyértelmű, hogy mit is vettek valójában a darknetet használók.

A Kaspersky szakemberei szerint az elérhető információk alapján lehetetlen megmondani, hogy a darkwebshopból beszerzett vakcinadózisok közül mennyi a valódi vakcina, és mennyi a kamuoltóanyag. Előbbinek feltételezhető forrásai az egészségügyi létesítményekben maradt, fel nem használt dózisok lehetnek.

A szakértők erőteljesen valószínűsítik, hogy akik tényleg kaptak valamit a postán, azok sem a hatékony, igazi vakcinát kapták. Figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy a vakcinák ilyen úton való beszerzése illegális.

„Az elmúlt évben rengeteg olyan csalást kíséreltek meg a darkneten, amelyhez a COVID-témát használták fel, és ezek nagy része sikeres is volt. Jelenleg az illegális bizniszekben utazók nemcsak vakcinákat árulnak, hanem oltási igazolványokat is. Fontos, hogy óvatosan kezeljünk minden a világjárványhoz kapcsolódó „remek üzletet”, és persze sosem jó ötlet a darkentről vakcinát vásárolni” – hangsúlyozza Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági szakértője.

Mire kell odafigyelni?

A cég szakemberei különösen az alábbiakra hívják fel a figyelmet, ha el akarjuk kerülni a csalókat:

  • Soha ne vegyünk termékeket – vakcinákat főleg ne – a darkweben.
  • Ha a koronavírushoz kapcsolódó hirdetést látunk, mindig gondosan vizsgáljuk meg a weboldal URL-jét. Ha csak egy betű is oda nem illőnek tűnik, vagy ha a szokásos .com végződést .com.tk végződésre vagy valami hasonlóra cserélték, akkor az minden bizonnyal adathalász kategória. Soha ne adjunk meg személyes adatokat egy ilyen oldalon.
  • Figyeljünk oda a nyelvhelyességre és az elrendezésre a felkeresett weboldalakon és a kapott e-mailekben egyaránt.