Nyílt közbeszerzésen nyerte el a T-Systems Magyarország a Zalazone speciális irányítási és informatikai rendszerének a megtervezését és kiépítését. A nagy értékű megbízás egy ottani privát 5G-s hálózat megtervezésére és alapinfrastruktúrájának részbeni felállítására is vonatkozik.

Talai tesztpályán 5G-hálózat

A T-Systems Magyarország építheti az önvezető járművek zalaegerszegi tesztpályájának speciális irányítási és IT-alépítményi rendszerét az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. megbízásából. A rendszerintegrátor cég a nettó 1,249 milliárd forint értékű megbízást nyílt uniós közbeszerzési tenderen nyerte el.

A pályaelemek egy részét napelemek táplálják

A beruházás keretében egyfelől megtervezik az autonóm járművek V2X kommunikációját biztosító hálózatot, másfelől az 5G-s privát hálózatot, utóbbi alapinfrastruktúrájának egy része is a cég közreműködésével valósul meg.

A terület fizikai védelmét és a biztonságos tesztelést szolgáló teljesen digitalizált kerítésvédelmi és kamerarendszert is ennek keretében építik ki. A megbízás része továbbá a 12V-20000V-os tartományban működő több kilométer hosszú elektromos hálózat tervezése és teljes kivitelezése is, ami részben megújuló energiaforrásra támaszkodik. Több pályaelem ugyanis önálló napelem-szigetről fog üzemelni.

A T-Systems a szerződés keretében vállalta még a kiszolgáló rendszerek adatkapcsolatát biztosító optikai és réz kábelhálózat tervezését és kivitelezését, illetve a tesztpálya működését kontrolláló, jelentős mértékben automatizált irányítóközpont tervezését és kivitelezését.

A Zalazone első ütemét két éve adták át, a fejlesztés azóta is folyamatos. A tesztpálya 2022 tavaszára az önvezető rendszerek fejlesztésére még alkalmasabbá válik, a mostanihoz hasonlós szerződések révén is.

Tovább erősödhet a Zalazone pozíciója az európai tesztpályák között

Az autonóm járművek és az azok irányításában részt vevő műszaki eszközök együttműködéséhez nélkülözhetetlenek az alacsony késleltetésű hálózatok. A 2019 tavaszán létrehozott 5G teszthálózaton a T-Systems, a Magyar Telekom és az Ericsson által létesített 10 ms alatti késleltetésű adatkapcsolat lehetővé tette, hogy az önvezető autók biztonságosan kommunikálhassanak egymással és a vezérlő központtal , és képesek legyenek időben reagálni a forgalmi helyzetekre.

Ugyanabban az évben zajlott az a pályán az a kísérleti projekt is, amelyben önvezető járművekkel a világon elsőként került sor szabványos 5G eszközökkel, szabványos 5G rádiós adatkapcsolat segítségével végrehajtott forgalmi szituációs tesztekre.

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az autonóm járművek képességeit immár nagy sebességek és kis távolságok mellett, a valóságos közlekedési viszonyokat – akár egy forgalmas autópályát – szimuláló körülmények között lehet tesztelni.

A most megvalósuló beruházással tovább erősödik a Zalazone pozíciója az európai tesztpályák rangsorában. Hasonló komplexitású tesztcentrum alig akad Európában, így a zalaegerszegi pálya bevonzhatja a legfejlettebb technológiát használó kutatási, felsőoktatási és ipari szereplőket is – mondja Hamar Zoltán, az APZ cégvezetője.