Az ipari metaverzum fejlődését jól mutatja, hogy a piaca alig több mint fél évtized alatt eléri 100 milliárd dollárt. Az ebben érdekelt vállalatok, köztük a piacvezető Siemens és az NVIDIA még szorosabbra fűzi együttműködését, hogy az iparban is megvalósuljon az interoperabilitás és a nyílt szabványok korszaka.

Siemens: újabb mérföldkő az ipari metaverzum kiteljesedése felé
Forrás: Siemens

Az ipari metaverzum területén már jó néhány nagy játékos felbukkant, de közülük is kiemelkedik a Siemens. A német műszaki nagyvállalat már egy ideje együttműködik az ipari metaverzum területén az amerikai grafikai processzorgyártóval.

Kooperációjuk következő állomásaként a Siemens még az idén piacra dob egy új, mesterséges intelligencia-kompatibilis, generatív AI-jal bővített ipari szoftvert, a digitális ikreket készítő, felhőalapú termék életciklus-kezelő (PLM) eddigi megoldásához.

Az együttműködéshez az NVIDIA a számítási teljesítményt és a mesterséges intelligencia képességeket adja. A cég víziója, hogy minden, ami mozog, hamarosan mesterséges intelligenciát és robotképességeket szerez, amelyeket egy a fizikait pontosan másoló virtuális világban – a metaverzumban – kell betanítani.

Az ipari metaverzum résztechnológiái már ott vannak a legkülönfélébb iparágakban, a járműipar mellett a fogyasztási cikkek gyártásában, beleértve még a ruhaipart is. A koncepció felöleli a termékek teljes életciklusát, a tervezéstől a gyári műveletekig és végül az újrahasznosításig vagy az újrafelhasználásig.

Fontos, hogy a digitális ikrek minél inkább valósághűek, pontosak és kezelhetőek legyenek. Itt van kiemelt jelentősége egyebek mellett a mesterséges intelligenciának.

Közelebb kerül egymáshoz a virtuális és a valós világ

Az ipari metaverzum lényegében az ipar 4.0 fejlődésének a következő állomása, amely összekapcsolja a virtuális és a valós szférát, átformálva ezáltal a megszokott ipari gyakorlatokat.

Az új szoftver lehetővé teszi például a fejlesztő mérnökök számára, hogy minden eddiginél intuitívabb, fotorealisztikus, valós idejű és fizikai alapú digitális ikreket hozzanak létre.

Ezáltal a mérnöki adatok úgy jeleníthetők meg, ahogyan azok a valós világban is megjelennének. A korábban napokig tartó feladatok pedig néhány óra alatt elvégezhetők.

Ezzel a szoftverrel már korán bevonhatók azok a szakemberek is, akik ugyan nem mérnökök, de szakértelmükre szükség lehet mondjuk akkor, amikor a munkahelyi biztonságról vagy konkrét munkafolyamatokról van szó.

Az ügyfelek, a döntéshozók vagy a marketingszakértők pedig korai betekintést nyerhetnek és megoszthatják egymással adott termék valós megjelenését.

A szimulációk így nemcsak jobbak és valósághűbbek lesznek, de ami talán még fontosabb, hogy elkerülhetők lesznek a hibák, gyorsabban születnek jobb döntések, és jelentősen felgyorsulnak a folyamatok.

Az autóipar az elsők között nyitott az ipari metaverzum irányába

Az ipari metaverzum a digitális ikreket a valós idejű együttműködéshez és szimulációhoz használja, ami nagyon fontos a gyárépítések optimalizálásához és akár a személyzet képzéséhez is. Már egy kisebb optimalizálás is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Jó példa erre az autóipar, ahol az elektromos járművekre való átállás teljesen új üzemeket igényel, mivel az e-autókat jellemzően nem lehet ugyanabban az üzemben gyártani, mint a belső égésű motorokat.

Ami az ezirányú befektetések megtérülését érinti, az eddigi projektek alapján 20 százalékos energiahatékonyság-növekedés volt megfigyelhető például a mesterséges intelligenciát a folyamatok optimalizálására használó fényezőműhelyekben.

Az új autógyárakat tervezők hatékonyságában még ennél is nagyobb, 30%-os javulás tapasztalható. Ez a digitális világban úgy érhető el, hogy a tényleges alapok lerakása előtt virtuálisan építkeznek, és még a hibaelhárítást is ily módon végzik.

A magyarországi piacon is nő az érdeklődés a digitálisiker-technológia iránt. A Siemens technológián alapuló első hazai ipari metaverzum projekt a BMW debreceni gyáránál valósulhat meg – olvasható Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatójának egyik korábbi írásában.

Erre azért is van szükség, mert a német autóipari cég már 13 teljesen elektromos gépjárműtípust kínál a vásárlóinak, így változtatnia kell a gyártási környezeten és folyamatokon. Mindez alapos tervezést igényel, amelyben nagy szerepe van a digitalizációnak.

Iparági szakértők szerint is elengedhetetlen az ipari metaverzum kihasználásához a szilárd digitális alap. Kezdjék ezt a cégek olyan területek fejlesztésével, ahol csökkenthetik a költségeket vagy növelhetik a teljesítményt.

Az informatikai infrastruktúra fejlesztése és fokozatos bővítése ezeken a területeken jobban kezelhető, mintha mindent egyszerre próbálnánk meg.

A hajógyártásban már jelen idő az újgenerációs digitális ikerpár

Siemens: újabb mérföldkő az ipari metaverzum kiteljesedése felé
Forrás: Siemens

A Siemens egyik digitális iker projektje a HD Hyundai Heavy Industries-szel valósul meg. A koreai vállalat globális piacvezető a fenntartható hajógyártás területén.

A társaság ammónia- és hidrogénüzemű hajókat fejleszt, ami egy igen összetett folyamat, mert ezek a hajók több mint hétmillió különálló alkatrészt is tartalmazhatnak.

Az új, mesterséges intelligenciával hajtott, fotorealisztikus digitális iker használatával a HD Hyundai mostantól képes egyesíteni és interaktívan megjeleníteni ezeket a hatalmas mérnöki adatkészleteket.

„Régóta megbízunk a Siemens Teamcenter megoldása által nyújtott termék életciklus-kezelésben” – mondja Taejin Lee, a HD Hyundai informatikai és digitális igazgatója.

Hozzáteszi: az új együttműködés révén képesek lesznek megjeleníteni a hajók digitális ikertestvérét és interakcióba lépni vele, miközben a generatív mesterséges intelligencia segítségével objektumokat hoznak létre a projektek összefüggésének jobb megértése érdekében.

Ez csökkenti a hibák számát, javítja az ügyfélélményt, az új, fenntartható hajók pedig gyorsabban és kisebb költséggel kerülhetnek a piacra, ami felgyorsítja a tengeri hajózás átalakulását és általában a globális kereskedelem szén-dioxid-mentesítését.