Már jövőre megindulhat az első ipari célú humanoid robotok sorozatgyártása, amikkel a kézi munka zöme automatizálható.

Sorozatgyártás előtt az emberszabású robotok
Forrás: rawpixel.com

Az emberszabású robotok bevezető ára 80 ezer euró körül várható, de így is nagyjából másfél év alatt megtérül egy ilyen beruházás – hivatkozik a stuttgarti központú Horváth csoport tanulmányára, annak magyarországi tagja az IFUA Horváth.

Az iparban ma még főként az emberi karra emlékeztető robotokat használnak. Ezeket az eszközöket vetik be többek között hegesztéshez, festéshez és összeszereléshez.

Külön alcsoportot képeznek a cobotok (Collaborative Robots, – együttműködő robotok), őket használják többségében minőségellenőrzésre.

Jönnek az emberszabású változatok

A humanoid robotok felépítése már nagy mértékben hasonlít az emberi testre, ugyanolyan magasak és nehezek, és úgy mozognak, mint az élő emberek. Ez teszi őket különösen alkalmassá arra, hogy az emberekre tervezett környezetben dolgozzanak.

Az első kísérleti projektek már zajlanak is az autóiparban. A Mercedes például az amerikai Apptronik gyártó egyik modelljét teszteli: az Apollónak nevezett robot 1 méter 73 centiméter magas, 73 kilogramm súlyú és 25 kilogrammot képes felemelni.

A gyártásban fogják használni, egyebek mellett arra, hogy odavigye a szerelőkészleteket a munkásoknak. A humanoid robotok elsősorban a munkaigényes, fizikailag megterhelő és ismétlődő feladatokat végezhetik el a termelésben és a logisztikában.

(A cikkben szereplő képen pedig egy olyan humanoid robot látható, amely a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában segíti az űrhajósok munkáját.)

Az emberre hasonlító robotok ma még jóval drágábbak, mint más ipari robotok. „Számításaink szerint a piaci bevezetéskor 80 ezer eurós átlagár várható. Ehhez jönnek még hozzá az évi 4-5 ezer euró körüli karbantartási és üzemeltetési költségek.

A sorozatgyártás miatt azonban 2030-ra várhatóan már 48 ezer euróra csökken az átlagos beszerzési ár” – mondja Vári Attila, az IFUA Horváth partnere, a Járműipari Kompetenciaközpont vezetője.

Jó hír, hogy a humanoid robotokra fordított beruházás azonban igen gyorsan megtérül: a beszerzési ártól függően kevesebb mint 1,5 év lesz. A következő években pedig drasztikusan csökkenni fog.

Középtávon a humanoid robotok a manuális feladatok több mint 50 százalékát vehetik át a termelésben. Elvégezhetik az olyan ismétlődő, fizikailag nehéz munkákat, amelyeknél amúgyis munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek, segítve a magasan képzett munkatársak tehermentesítését.