Még alig „laktuk be” a 4G-s területeket egyes előrejelzések szerint 2025-re lakosság számra vetítve már 75 százalékos lehet az új generációs 5G mobil lefedettsége Európában. Ehhez kellenek újabb szabályok és ösztönzők, amelyekkel lehet, hogy Észak-Amerikában jobban állnak? Itthon a Telekom és a Vodafone tesztelte már valós körülmények között az új hálózati technológiát.

5G rajt

Az európai mobil ökoszisztéma a 2022-re a régió GDP-jének már több mint 4 százalékát adja, de ahhoz, hogy Európa vezető szerepet játszhasson az 5G technológia meghonosításában és létrejöhessen a valódi, egységes európai digitális piac, még szükség van a megfelelő szabályozásra – állapítja meg legújabb jelentésében a távközlési ágazat meghatározó szereplőit tömörítő GSMA.

 A mobil az európai gazdaság hajtóereje

Európában az 5G hálózatok várhatóan 2025-re érik el a lakosságra vetített közel 75 százalékos lefedettséget, ezzel addigra a kontinens a világ harmadik legnagyobb 5G-piaca lesz az ázsiai-csendes-óceáni térség és Észak-Amerika mögött – jegyezte meg Mats Granryd, a GSMA főigazgatója. Hozzátette: az 5G-es korszak sikere azon múlik, hogy képesek lesznek-e a kormányok arra, hogy ösztönözzék a fenntartható befektetéseket, elősegítsék az innovációt és egyben védjék a fogyasztókat is.

Tavaly a mobiltechnológiák és a rájuk épülő szolgáltatások az európai szintű GDP 3,3 százalékát generálták, ami értékben elérte az 550 milliárd eurót. Ez a hozzájárulás 2022-re már megközelítheti a 720 milliárd eurót is, ami a GDP 4,1 százalékát jelenti addigra. Az európai mobil ökoszisztéma 2,5 millió állást teremtett 2017-ben kontinens-szerte, adó formájában pedig mintegy 100 milliárd euróval járult hozzá a közös kasszához.

Ahhoz, hogy Európa felismerje az 5G-ben rejlő valódi lehetőségek teljes potenciálját, egy a jelenleginél még támogatóbb politikai környezetre van szükség, amely a kontinenst az ilyen jellegű beruházások kedvelt helyszínévé teszi.

Az állami szabályozóknak ezért egyfelől törekedniük kell az erős befektetői környezet ösztönzésére, ez teszi lehetővé a mobil ipar számára, hogy olyan beruházásokat hajtson végre, amelyek végül a fogyasztók javát szolgálják.

Támogatniuk kell az „azonos szolgáltatás, azonos szabályok” elvet, amely élénkebb versenyt, innovációt és nagyobb fogyasztói jólétet eredményez. Kellő időben és megfelelő hosszú távú feltételek mellett kell biztosítaniuk a szükséges és megfelelően harmonizált spektrumokhoz való hozzáférést.

Végül tegyék lehetővé az európai szolgáltatóknak, hogy minél szélesebb körben férjenek hozzá az innovációt és a globális versenyben való helytállást segítő adatokhoz, anélkül, hogy megsértenék a fogyasztók magánéletét, bizalmas adataikhoz való jogukat.

Európa készen áll az 5G-re való áttérésre

Európa jelenleg a világ legtelítettebb mobilpiaca, a statisztikák 2017 végén 465 millió egyedi mobil előfizetőt tartottak nyilván, ami az itteni népesség 85 százalékának felel meg. A következő évtized közepére ez a mutató elérheti a 481 milliót, vagyis a népesség 88 százalékát.

Noha sok európai országban van még hely a 4G technológia növekedéséhez, az első 5G-s „bevetéseket” már a folyó évtized végére tervezik az európai mobilszolgáltatók. Az előrejelzések szerint 2025-re az 5G-s összeköttetések száma megközelítheti a 200 milliót, ami a mobil kapcsolati pontok 29 százalékának felel majd meg.

Miközben az európai szolgáltatók egy jelentős része már ilyen, vagy olyan módon teszteli a technológiát, a pénzügyi és versenypiaci nyomás alatt kénytelen kitekinteni a fő tevékenységén túlmutató üzleti területek felé is, hogy új bevételi forrásokra tegyen szert mind a hagyományos lakossági, mind a vállalati szegmensben. Ennek egyik jeleként például egyre több szolgáltató jelenik meg IT-biztonsági szolgáltatóként, vagy lép a rendszerintegráció útjára is.

Itthon is mozgolódnak már a mobilszolgáltatók

A Magyar Telekom július elején a budapesti székházában mutatta be hogyan működik majd valós körülmények között az 5G hálózat. A szabványosítás előtt álló rendszerhez a 3.7 GHz-es spektrumot használta a Huawei kereskedelmi bevezetésre kész álló hálózati berendezéseinek a segítségével.

Az egyik demo egy traumás sérülés valós idejű orvosi távdiagnózisát mutatta be az 5G hálózaton működő speciális szonda révén. A kórházi kezelőorvos ezen keresztül kapja meg az információkat a beteg sérüléseiről a mentőorvos közreműködésével. A szonda továbbítja a felvételeket a felhőbe, ahol alkalmazás-specifikus kiértékelés és képfeldolgozás után a CT-nél vagy MRI-nél is részletesebb 3D-s holografikus kép készül belőle. Ezt egyszerre láthatja az orvos és a mentős, akik gyorsabban állíthatják fel a diagnózist, és tervezhetik meg a szükséges beavatkozást.

Telekom 5G teszt

A másik telekomos demo a drónok jelenleg korlátozott irányítását javítaná. Manapság a drónok mobilhálózaton keresztüli irányítása nem megoldott hatékony módon. A mai tudással javarészt a WiFi jel valósítja meg a pilóta és az eszköz közti kapcsolatot, ami viszont hatósugár-korlátozással jár együtt. Az 5G-vel viszont a drón nagy területet tud átkutatni, a kamerájából valós időben jut el a kép a távoli felhasználóhoz, ami elengedhetetlen például mentési feladatok esetén.

Ugyancsak a Huawei technológiáját használta saját 5G tesztjéhez a Vodafone Magyarország, az Internet Hungary-n. A mobilszolgáltató 5G tesztkapcsolaton keresztül közvetített valós idejű online videós tartalmat, melyet HD minőségben valós időben juttatott el a világhálóra. A demóhoz a Vodafone a 3.5GHz-et használta. Ebben a sávban a hazai mobilszolgáltatók közül jelenleg egyedül a Vodafone Magyarország rendelkezik kereskedelmi szolgáltatásra használható 5G-s frekvenciával.

Az Esport Universum szervezésében a Vodafone budapesti székházában zajló HearthStone Magyar Kupa tartalmát a siófoki kihelyezett stúdióban valós időben vágták és kommentálták, az adás pedig ezt követően 5G tesztkapcsolaton keresztül került fel a világhálóra, ahol a nézők a Twitch felületén, a Fusion TV csatornáján követhették az élő, HD minőségű videó streamet.

Vodafone 5G teszt

A Vodafone az 5G demójához a 4G hálózattól független teszthálózatot és 5G-s modemet, valamint egy aktív antennával felszerelt bázisállomást használt. Az aktív antenna a jelet pontosabban körülhatárolt rétegekbe tudja rendezni, ezzel növelve az átvitel hatékonyságát. Ezek a rétegek nagyobb kapacitást tudnak biztosítani, mint a jelenlegi 4G rendszerek.

A megoldás a jövőben – hasonlóan a telekomos demóhoz, az egészségügyben is használható lesz majd, a kórházi diagnosztikát már a betegszállítás közben felállíthatják.

Észak-Amerika vezeti majd az 5G migrációt

A következő évtized közepére az észak-amerikai mobil összeköttetések fele már 5G hálózatokon fut majd, ami jól mutatja, hogy az Egyesült Államok és Kanada gyorsabban lép ezen a területen, mint Európa, vagy Ázsia – állapítja meg a GSMA másik jelentése.

Pedig, akik még emlékeznek rá, a valódi mobil érát megelőző ottani széles körben elterjedt személyhívó korszak és a rendkívül jól kiépített vezetékes hálózatok úgy tűnt lecövekelik a tengerentúlon a technológiaváltást. Nem így történt, gyorsan felismerték az új üzleti lehetőségeket, és ma már, mint sok minden más technológiai területen diktálják a tempót.

Ha viszont a 2025-ös „előfizetői számokat” nézzük, Európa nincs lemaradva, az USA-ban és Kanadában együttvéve ugyancsak 200 milliós 5G-s kapcsolati ponttal számolnak, ami megegyezik az európai tervekkel.

Az viszont tény, hogy az észak-amerikai mobil ökoszisztéma GDP-hez való hozzájárulása már most meghaladja az európaiét. Értéke tavaly több mint 830 milliárd dollár volt, ami a térség bruttó hazai terméke 4 százalékának felel meg. Alig négy év múlva ugyanezek a mutatók viszont már elérik a 4,9 százalékot és az 1,1 ezer milliárd dollárt.

Az ottani szolgáltatók rekordösszegű beruházásokat hajtanak végre a hálózatok korszerűsítésére, a szükséges frekvenciák megvásárlására. Az ottani előfizetők meghatározó része okostelefont használ és kész arra, hogy mielőbb befogadja a legújabb digitális szolgáltatásokat és tartalmakat – emeli ki a GSMA főigazgatója.

A tengerentúlon is a 4G jelenleg a meghatározó mobiltechnológia, de az USA-beli szolgáltatók már az idén a kanadaiak pedig 2020-ban jelennek meg az első 5G hálózatokkal. A várakozások szerint 2025-re az 5G elfogadottsága Észak-Amerikában eléri a 49 százalékot, ami jóval meghaladja az európai és az ázsiai(Kína, Japán, Dél-Korea) 30 százalékos előrejelzéseket.