A mezőgazdasághoz köthető többféle megoldás is döntős volt az első 24 órás IoT hackathonon, amit a T-Systems Magyarország és innovációs laborja a Kitchen Budapest (KiBu) a Szegedi Tudományegyetem Informatikai karával közösen rendezett.

Programozói verseny Szeged

A kilenc döntős fejlesztés közül kettő a méhészetet korszerűsítené, okos méhkaptár koncepciókkal. A győztes megoldás pedig az almamoly rajzását tudja szenzoros módszerrel előre jelezni.

A néhány fős csapatok az egyetem, a T-Systems és a KiBu mentoraival dolgoztak az ötleteiken, amihez felhasználták a keskenysávú internet (NB-IoT) technológia által nyújtott lehetőségeket. A versenyre a szervezők két kiemelt területen vártak kreatív ötleteket: az életvitel, a vitális paraméterek és a környezet monitorozására alkalmas IoT szenzorok világában, illetve a mezőgazdaságban. Utóbbiban manapság az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek jelentik az egyik meghatározó alkalmazási területet.

A nyertes csapat ötlete az almamoly rajzásának előrejelzését teszi lehetővé, ami az almatermésű gyümölcsfák egyik legnagyobb ellensége. Kártevő lárvája okozza a kukacos almát, ami miatt a gyümölcs idejekorán lehullik és kárba vész, vagy pedig a szüretelt almát teszi fogyaszthatatlanná. A győztes NB-IoT ötlet lehetővé teszi az óvintézkedések optimalizálását, ezzel csökkenti a szükséges vegyszer mennyiségét, növelve ezzel a termesztés eredményességét.

“Igen kiélezett verseny szemtanúi lehettünk, mert minden döntőbe jutó csapat nagyon kreatív ötletet hozott. Ezekből 24 óra alatt valóban értékes megoldások születtek” – mondta Krégl Klementina a T-Systems innovációs kompetenciaközpontjának vezetője.

A nyertes csapatok a munkájuk során használt szenzorkészleten felül 1,2 millió forintos össznyereményben részesültek. Több csapat is lehetőséget kap arra, hogy az ötletét továbbfejlessze a KiBu és a T-Systems szakértőinek támogatásával.

A témához kapcsolódik, hogy a T-Systems és anyacége a Magyar Telekom nemrégiben képzési és k+f megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetemmel. Az intézménnyel fennálló szerződésben szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők átalakítása.