Az ötféle 5G-s készüléket kínáló Samsung az idei harmadik negyedévben a világpiac közel háromnegyedét fedte le, mögötte második helyen áll az LG és a Vivo. Az átlagárak 14 százalékkal csökkentek az első ilyen telefonok megjelenése óta.

Tarol a Samsung az 5G-s okostelefon piacon

A lényegében háromnegyed éve létező 5G-s okostelefon szegmens legutóbbi negyedévében a gyártók összesen 4,3 millió darabot szállítottak a készülékekből az 5G-ben már érdekelt piacokra. Ebből 3,2 milliót a Samsung mondhatott magáénak , az egy negyedévvel korábbi 1,5 millió után, amikor a részesedése 83 százalékos volt – idézi az IHS Markit adatait a Mobile World Live.

A koreai gyártók idejekorán ki tudták használni otthoni piacuk előnyeit

Elemzők szerint a Samsung jól ki tudta használni az otthoni piac lehetőségeit, az elsőként és nagy sebességgel épülő dél-koreai 5G hálózatok által generált keresletet. Gyorsan reagált a választék iránti igényre is, ennek alapján az 5G-s készülékpiac szereplői közül a legnagyobb portfolióval rendelkezik. A harmadik negyedévben a legnagyobb mennyiségben értékesített modellje a Galaxy Note 10 Plus 5G volt, amelyből a szállításai elérték az 1,6 millió darabot.

Az újgenerációs okostelefonok gyártásával foglalkozó többi márka közül az LG és a Vivo egyaránt 400-400 ezer készüléket szállított a harmadik negyedévben, amelyben még 100-100 ezres mennyiséggel megmutatta magát a Huawei, az Oppo és a Xiaomi is. Elemzők szerint a lista végén szereplő kínai gyártók jövőre jóval nagyobb szerep juthatnak, miután a nagy népességszámú távol-keleti országban 2020-ban indul el az 5G-szolgáltatás.

Az év vége felé mintegy 14 százalékos áresés is bekövetkezett ebben a prémium telefon kategóriában, ahol az átlagár jelenleg 994 dollár. Az árak kérdésében nagyon megosztottak a gyártók, vannak olyanok, amelyek 600 dolláros plafonárat tűztek ki maguk elé, vannak azonban olyanok is, amelyek inkább e fölött maradnának.

5G

Az olcsóbb kategóriában nemrégiben mutatkozott be a Xiaomi Redmi brandjének első 5G-s modellje a K30, amelyet jövő januárban egyelőre Kínában dob piacra a cég, 284 dollárnak megfelelő áron. Októberben a kínai cég alapító vezérigazgatója Lei Jun előrevetítette, hogy 2020-ben több mint tízféle 5G-s telefonnal jelennek meg a legkülönfélébb árkategóriákban.

Az 5G készülékek átlagára egyébként a harmadik negyedévben háromszorosa volt a nem 5G-s mobilok átlagárának. A piackutató várakozásai szerint az év végére a szállítások idei összmennyisége eléri a 13,5 millió darabot és még erőteljesebb nekirugaszkodással 2020-ban már meghaladhatja a negyedmilliárdot is.

Jövőre itthon is bővül a kínálat

Magyarországon is megjelentek már az első 5G-s készülékek, annak ellenére, hogy még nem zárult le az 5G-hálózatok széleskörű kiépítéséhez szükséges frekvenciatender. Az első hazai fecskék – Huawei Mate 20 X, LG V50 Thinq egyelőre szolgáltatói konstrukcióban kaphatók. A korábbi frekvenciavásárlásból adódó előnyét ugyanis két szolgáltató tudja és igyekszik is kihasználni: az elsőként induló Vodafone és az 5G tenderből kizárt Digi.

A készülékgyártók közül a Samsung első 5G-s modellje a Galaxy Note 10+5G, mint megtudtuk várhatóan a jövő héten érkezik a Vodafone megrendelésére, januártól pedig 5G-ready formában már a Telekomnál is elérhető lesz. A Xiaomi nemrégiben felállt hazai márkaképviseletének a vezetője pedig az első 5G-s készülékekkel kapcsolatban jövő első félévi tervekről beszélt nekünk.

5G-s okostelefon piac alakulása