Itt a világ első feltekerhető televíziója, és bemutatkozott a bakelit lemezjátszó 21.századi reinkarnációja. Las Vegasban idén is csúcsra pörög az innováció.

LG feltekerhető tv

Legelső, legnagyobb, legokosabb…., innovatív termékek és megoldások dömpingje jellemzi idén is a világ meghatározó szórakoztató elektronikai vásárát a Las Vegasban a héten zajló CES-t. A szakma, na és a szervező amerikai szórakoztató elektronikai szövetség (CEA) elvárja a kiállítóktól, hogy az eseményre időzítsék a lehetőleg minél bombasztikusabb fejlesztéseik bemutatását.

Jut is szinte minden napra a legekből. Legutóbb épp az LG Electronics mutatta be a világ első feltekerhető OLED televízióját, amely beépített mesterséges intelligenciával, újgenerációs processzorral és 65 hüvelykes képátlóval van ellátva.

A dél-koreai gyártó ezzel lényegében új tévékategóriát teremtett. A televíziózás az utóbbi években a készülékek méretnövekedéséről szól. Ahogy javult a képfelbontás és nőtt a nézői igény a házimozi-élmény iránt, úgy lettek egyre nagyobbak a képernyők is.  Így aztán eljutottunk odáig, hogy kikapcsolt állapotban a szobákat eluralták a fekete téglalapok. A gyártók ezt eddig úgy próbálták ellensúlyozni, hogy egyre vékonyabb és keskenyebb kávájú készülékeket terveztek.

Az LG 2017-ben, jelentkezett a „Wallpaper”-rel, vagyis a falra tapétaként simuló ultravékony tévéjével. Ezt most egy újabb fejlesztéssel toldja meg, aminek nyomán a képernyő egy gombnyomásra feltekerhetővé, vagy kinyithatóvá válik.

Az egyébként dán tervezők munkáját dicsérő készülék három különböző módban – full view, line view és zero view —üzemel. A full view módban a teljes képernyő látható. A line view módban a részben feltekert képernyőn olyan feladatokat végezhetünk el rajta, ami nem igényel teljes képernyőt. Megjeleníthetjük például a pontos időt, vagy az aktuális időjárást, de okostelefonunkról megosztva akár fotókat is nézegethetünk rajta.

A zero view módban a 65 hüvelykes képernyő teljes egészében eltűnik a talapzatban. Ez azonban nem jelent kikapcsolt állapotot, zenehallgatáshoz, vagy egyéb audiotartalmakhoz továbbra is rendelkezésreáll a tévé 4.2 csatornás, 100 wattos Dolby Atmos hangsugárzó-rendszere.

Az LG mesterséges intelligencia(AI) funkciókkal felvértezett tévékészülékében már a hangutasításokkal irányítható Amazon Alexa is elérhető, de a készülék támogatja az Apple AirPlay 2 és a HomeKit alkalmazások használatát is. Az AirPlay 2-vel videókat és zenéket játszhatunk le rajta az iTunes-on, vagy más ilyen jellegű alkalmazáson keresztül, vagy az Apple készülékünkről. A HomeKit segítségével a tévé a Home applikáción keresztül, vagy a Siri hangalapú asszisztenssel távirányítható.

A cég legújabb okoskonyha megoldásait is a CES-re időzítette, erről itt számoltunk be.

Bakelit lemez és a soundbar