Üzletileg kedvező, piacilag kihívásokkal teli évet tudhat maga mögött a Magyar Telekom. A cég vezetése idénre is az intenzív hálózatfejlesztést tartja a legfontosabb beruházási feladatnak, mind a vezetékes, mind a mobil szegmensben. Utóbbiban ugyanakkor még nem jött el az ideje a régi hálózatok lekapcsolásának.

Telekom éves közgyűlés 2019

A cégcsoport éves jelentését követő háttérbeszélgetésen Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója bevezetőjében először a piacon már, vagy még idén várható átrendeződéseket emelte ki. Utalt a Telenor tulajdonosváltására, a Digi-Invitel részlegesen jóváhagyott egyesülésére, a 4iG előrelépésére, a tervezett Vodafone-UPC fúzióra, valamint a Digi évek óta húzódó mobilpiaci megjelenésére.

A 4iG átrendezheti a rendszerintegráció állami piacát

Kérdésünkre, hogy a rendszerintegrációs és IT-szegmensben utazó 4iG legutóbbi tulajdonosváltása, amellyel a cég kormányközeli befektetőé lett, mennyiben befolyásolja a T-Systems jövőbeni kilátásait az állami megrendeléseket illetően, Rékasi Tibor így válaszolt: „számításokat még nem végeztünk ennek hatásával kapcsolatban, de számolunk a piaci lehetőségek változásával.

A vezérigazgató beszélt a tavalyi hálózatépítési folyamatról, amelynek végső célja, hogy országosan létrejöjjön a gigabitképes hálózat. Van ahol új hálózatokat építenek, ezek már optikaiak, van ahol még van más mód a meglévők korszerűsítésére.

Az viszont egyértelmű, hogy a rézhálózatok mindegyikét optikára cserélik majd. A Telekom hálózatában jelenleg országszerte több mint 3,5 millió a legalább 30 megabit/s szélessávú elérési pont, ebből közel egymillió már gigabites képességű. A fejlesztéseknek köszönhetően hosszú évek után ismét nőtt, mintegy 65 ezerrel a vezetékes előfizetők száma.

Intenzív fejlesztés folyik a cég mobilhálózatában is, a még nagyobb sávszélességet biztosító 4G+ szolgáltatás már 190 településen érhető el, megújították a mobil hangszolgáltatást a VoLTE technológia bevezetésével, az 5G-t pedig az országban elsőként tesztelték a nyáron. Januárban Zalaegerszeg belvárosában létesült 5G állomás.

Egyre többet mobilneteznek a feltöltőkártyások is

A fejlesztéseknek is köszönhetően a mobil adatforgalom átlaga csak a lakossági szegmensben több mint 90 százalékkal előfizetőnként havi 2,7 gigabájtra nőtt. A forgalom 38 százalékát már a korlátlan csomagok adják. Egyre többet interneteznek a feltöltőkártyás ügyfelek is, akik közül egyre többet sikerül átcsábítani a havidíjas konstrukcióba.

Az innovációk sorába tartozik az ügyfélszolgálat, mesterséges intelligencia alapokra helyezése Vanda a virtuális asszisztens megjelenésével, amiről itt írtunk részletesen. Ezzel kapcsolatban annyit jegyzett meg még a vezérigazgató, hogy Vanda egyszerű feladatok elvégzésére nagyon jó, de nem az ember helyettesítésére való.

A Telekom hálózatában Magyarországon ugyancsak elsőként, a világon a 14. szolgáltatóként megjelent az eSIM alapú szolgáltatás, amiben új hír, hogy januártól ezzel a lehetőséggel már az iPhone használók is élhetnek, miután a cég megállapodott az Apple-lel. Tavaly óta arra is van mód, hogy a többféle mobil eszközt is SIM-kártyával használók egy csomagba integrálhassák előfizetésüket a MultiSIM szolgáltatás révén.

Még sokan használnak 3G-s készüléket

A hálózatfejlesztések kapcsán lapunk arról is érdeklődött, hogy látják-e már mikor válik időszerűvé a régi 2G-3G hálózatok lekapcsolása, ami tovább csökkentheti a fenntartási költségeket. A vezérigazgató jelezte, hogy elsőként a 3G-hálózatok lekapcsolása jöhet szóba. Mivel azonban még igen sokan használnak 3G-s készüléket, a lépésre csak jó pár év múlva kerülhet sor.

A rendszerintegrációs és IT szegmensben is sikeres évet zárt a csoport. Az előző évvel összevetve 22,4 százalékos volt a növekedés, ami ezúttal is elsősorban a nagy értékű, alacsonyabb nyereséghányadú szoftver- és hardverprojekteknek volt köszönhető. „Ezek az átlagosnál alacsonyabb nyereséget hozó projektek azt a célt szolgálják, hogy több különböző intézménnyel építsünk ki hosszú távú kapcsolatot, majd ezeket kapcsolatokat idővel magasabb nyereséghányadú, szolgáltatási szerződésekké alakíthassuk” – emelte ki a vezérigazgató.

Fontos eszköz a készülékkel kombinált szolgáltatás értékesítés

Szabó János pénzügyi vezérigazgató-helyettes egyebek mellett arról beszélt, hogy az utóbbi öt év a tartós növekedésről szól, amit a következő évekre is fenntarthatónak nevezett, az idei évet leszámítva. Idén a tavalyi 657 milliárd forinthoz képest némi bevétel csökkenéssel számolnak, mivel a világtrendekhez hasonlóan nálunk is lelassul a készülékek cseréje.

Márpedig a szolgáltatásértékesítéssel kombinált készülékeladás az utóbbi években fontos bevétel növelési, ügyfélszerzési, ügyfélmegtartási gyakorlatnak számított a cégnél t. Ezeknek a tranzakcióknak a megtérülési ideje 4-6 hónap, az ügyfelek pedig 12-24 hónapig ügyfelei maradnak a cégnek.

A korábbi években megszokott bevételi szintet 2020-ra éri el ismét a cég. Az EBITDA-ban 2018-ra elért 193 milliárd forintot idén további 1-2 százalékkal fejelik majd meg. A tavalyi 92 milliárd forint körüli beruházási (CAPEX) keretet pedig 2019-ben is ezen a szinten tervezik tartani.

Megemlítette még, hogy Macedóniában is elindult a növekedés, stabilizálódott a politika és a gazdaság. Sikerült lekörözni az ottani piacvezetőt, a rendszerintegrációba is kezd visszatérni az élet, az ottani fő megrendelő az állam, ennek a konszolidálódása is befolyásolta a piacot. Macedónia most már egyre jobban beleillik a portfolióban és támogatja a csoport növekedését.