Várakozáson felüli az érdeklődés a Telenor újdonsült üzleti vezetékes szolgáltatásai iránt. A cég egy hónapja jelentette be, hogy kínálati palettája bérelt vonali vezetékes internettel bővül, amit közép- és nagyvállalati ügyfeleinek kínál.

Telenor a vezetékes piacon

Az operátor az üzleti ügyfeleinek addig az alapprofiljának megfelelő mobilinternet alapú, kis- és nagyképernyős szolgáltatást nyújtott, illetve egy szűkebb réteget M2M/IoT, tömeges SMS és mobilhíd megoldásokkal szolgált ki.

Stratégiai irányváltást is hozott a tulajdonosváltás

A Telenor Hiperline vezetékes internet-szolgáltatás portfolió bevezetésével azonban háromféle fixadat-hozzáféréssel is bővül az üzleti paletta, amiket akár kiegészítő, akár önálló szolgáltatásként egyaránt igénybe lehet venni.

A lépés mögött a cég valamivel több, mint két évvel ezelőtti tulajdonosváltása során született stratégiai irányváltás áll, amely a jövőben fix/vezetékes termékeket is nyújtani kíván az üzleti ügyfélkörnek.

A folyamatot felgyorsították a koronavírus világjárványnak a cégek üzletmenetére gyakorolt hatásai. A pandémia tíz hónapja alatt tíz évet ugrottunk előre a digitalizációt érintő ügyféligényekben – mondják a cég szakértői.

„Hisszük, hogy azok a vállalkozások képesek jobban állni a sarat, és lesznek képesek egy jobb pozícióból újrastartolni a koronavírus utáni időszakban, ahol tesznek is lépéseket a kritikus folyamatok digitalizálására. Ez azonban – egy adott vállalatméret fölött vagy adott működési területeken – kizárólag mobilszolgáltatásokkal, garantált sávszélesség biztosítása nélkül nem oldható meg. Bár alapvetően a mobiltechnológiában hiszünk, azt is látjuk, hogy bizonyos ügyféligények teljesítéséhez kell a vezetékes szolgáltatás. Az új B2B stratégiánknak fontos része az innováció és az ügyfelek teljes kommunikációs és IT igényeinek a kiszolgálása, ezt kezdjük átültetni a gyakorlatba, és ennek első lépéséhez érkeztünk el most” – áll az indoklásukban.

Előfizetés típusonként más-más biztonsági megoldást garantál a cég

A Telenor a Hiperline szolgáltatásokat a saját gerinchálózatán keresztül teszi elérhetővé. Az előfizetők és a cég hálózata közé kiépített hálózati részek esetében pedig egyrészt a piaci gyakorlatnak megfelelően a társszolgáltatóktól bérelt infrastruktúrát használnak, másrészt a vállalat saját, nagy megbízhatóságú mikrohullámú megoldását vetik be. Ez nagy rugalmasságot jelent, és kiváltható vele a sokszor problémás vezetékes kiépítés az egyes végpontokon, miközben biztosított a megbízható, fix sávszélesség.

A három fixszolgáltatás közös jellemzője a garantált, nagysebességű, szimmetrikus le- és feltöltési sávszélesség választhatóan 2 és 1000 Mbps között, a 99,5%-os rendelkezésre állás, a 24/7 ügyféltámogatás, a rövid telepítési idő és a rugalmas választási lehetőség a végpont kialakításában: réz vagy optikai alapú kábeles, vagy dedikált vezeték nélküli összeköttetéssel.

Az üzleti ügyfeleknek kiemelten fontos a rendszerek biztonsága, amire előfizetés típusonként más-más megoldást kínál a Telenor. A privát hálózati szolgáltatások esetén zárt kapcsolatokat ad az operátor, ahol az adatokhoz/adatfolyamhoz illetéktelenek nem férhetnek hozzá.

Internet-szolgáltatás esetén pedig a cégek a saját vagy üzemeltetett védelmi megoldásaikat egyetlen felügyelt hozzáférési ponton tudják telepíteni, amely megkönnyíti az internet forgalom felügyeletét és a belső hálózatuk védelmét.

Az ajánlatok nemcsak meglévő ügyfeleknek szólnak

A bevezetés óta eltelt időszakban a vártnál többen keresték meg a Telenort a vezetékes szolgáltatásokkal kapcsolatban, ami visszaigazolni látszik a döntés helyességét. Noha a mobilpiaccal ellentétben a vállalat nem az elsők között lépett be a dedikált bérelt vonali vezetékes szolgáltatások piacára, a cégvezetés úgy látja, hogy új kihívóként ebből előnyt is lehet kovácsolni, azáltal, hogy a versenytárshoz képest gyorsabb, rugalmasabb igényfelmérést és telepítési folyamatot nyújtanak.

Az új vezetékes szolgáltatásokat nemcsak a meglévő ügyfeleiknek ajánlják, bár hozzájuk értelemszerűen már létezik egy direkt kapcsolat. Így előnyt jelenthet a számukra, hogy előbb értesülhetnek az ajánlatok részleteiről, illetve a több szolgáltatás igénybevételével kedvezményes Hiperline kondíciókhoz juthatnak.

Ezen a piacon kihívóként aTelenor törekszik arra, hogy a legkedvezőbb, versenyképes megoldást nyújtsa, árban és szolgáltatási színvonalban egyaránt. Az ajánlat elérhető olyan cégek számára is, amelyek ma még nem állnak semmilyen szerződésben sem a Telenorral. Ha a Hiperline felkelti egy vállalkozás érdeklődését, a cég szakértői rövid időn belül felveszik vele a kapcsolatot. De nézzük, mi az aktuális kínálat ebben a szolgáltatási szegmensben.

Vezetékes szolgáltatások:

1. Bérelt vonali szolgáltatás

A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet alapú (L2) szolgáltatás. A megoldás korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetés, amely lehetővé teszi akár távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását, így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők.

Az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít, melyek szabványos Ethernet interfészek használatával csatlakoztathatók, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routing és más funkciókat.

2. Bérelt vonali internet szolgáltatás

A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a Telenor között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférést, azaz kijáratot a belföldi és nemzetközi internet csomópontok felé.

A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a nyilvános internet-kicserélők irányába. A Telenor legalább egy /30-as IPv4 tartományt rendel a szolgáltatáshoz.

3. Magánhálózati szolgáltatás

Az új magánhálózati szolgáltatás több, fix telepítésű végpontot, telephelyeket képes összekötni, mely IP szintű (L3) privát hálózatot biztosít az előfizetők igényei szerint „full meshed” vagy „hub-and-spoke” topológiával, azaz választható, hogy akár centralizált, akár teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt támogat.

A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a magánhálózathoz (VPN). Ehhez az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS technológiával történik. Az MPLS alapú IP VPN logikailag két részből áll: gerinchálózatból, amely az MPLS forgalom kezelését végzi, valamint az elérési hálózatból, amely az egyes végpontok elérését biztosítja.