Egyre népszerűbb és egyben kényelmesebb az online térben gyarapítani a tudásunkat, legyen szó akár a nyelvtanulásról, vagy a szakmai ismeretek bővítéséről. A koronavírus járvány ezt a hitet tovább erősítheti, a digitális távoktatás biztonságos alternatívát kínál ismereteink bővítésére – állapítja meg egy friss uniós felmérés.

10 év alatt megduplázódott az EU-ban

Az utóbbi tíz évben lényegében megduplázódott azon 16-74 év közötti állampolgárok aránya az Európai Unióban, akik legalább egy online képzésen részt vettek az adott évre vonatkozó felmérést megelőző három hónapban – derül ki az Eurostat jelentéséből.

A finneknél és a svédeknél már nagyon bevált ez a forma

Az EU statisztikai hivatalának az összesítése szerint 2019-ben már az uniós lakosság 8 százaléka mondhatta el ezt magáról szemben a 2010-ben regisztrált 4 százalékkal. Ugyanez a mutató 2017-ben 7 százalék volt.

Az online képzésben az észak-európai országok állnak az élen, főleg Finnország és Svédország. Előbbiben 2019-ben az említett korú lakosság 21 százaléka vett részt internetes kurzuson, míg Svédországban 18 százalék. Hasonlóan jó mutatóval büszkélkedhet még Spanyolország(15%), Észtország(14%), Írország és Hollandia(13-13%).

Online kurzusok megoszlása az EU-ban

A másik végletet, ahol a legcsekélyebb az érdeklődés Bulgária(2%), Románia(3%) és Lettország(4%) képviseli. Magyarország mutatója 6 százalékkal még alulmarad az uniós átlagtól, de a tíz éven belüli duplázódás ránk is igaz. Az évtized elején a lakosság alig 3 százaléka mutatott érdeklődést az ilyen jellegű képzések iránt.

A tanulmány nyomon követi az elmúlt két év változásait is, ennek alapján 2017-2019 között a legnagyobb ugrás ezen a téren Írországban következett be, ahol 9 százalékponttal javult a mutató, de 6 százalékponttal nőtt az igény az online kurzusok iránt Máltán és 5 százalékponttal Finnországban.

A legfogékonyabb korosztály a 16-24 éveseké

Ami az egyes korcsoportokat illeti, nem meglepő módon a legfiatalabb felnőttek körében a legnépszerűbb ez a tudásszerzési forma, a 16-24 év közöttiek 13 százaléka vett részt online képzésen 2019-ben, ugyanez a 25-64 év közöttiek esetében 9 százalék, a 65 év felettieknél pedig mindössze 1 százalék.

Még nagyobb a különbség az egyes korcsoportok között, ha azt nézzük hányan kommunikáltak is a kurzus alatt instruktorokkal, vagy hallgattókkal az egyes oktatási oldalakon. A 16-24 éves korosztály 28 százaléka tett így, míg a 25-64 év közöttieknek csak a 7 százaléka – áll a jelentésben.

Online kurzusok alakulása az EU-ban