A mobiltársaság több tízmilliárd forintos beruházás keretében újította meg a mobilhálózatát. A felújítás során fő szempont volt, hogy az infrastruktúra a lehető legnagyobb mértékben legyen képes kiszolgálni a mobile-only koncepciót.

VoWifi és a VoLTE Roaming a Yettelnél

Az időközben nevet is váltó szolgáltató 2020-ban indította többéves hálózatmodernizációs projektjét, amit teljes körűre tervezett.

„Az országos hálózatmodernizáció két-háromszorosára növelheti a hálózat kapacitását, gyorsabb és nagyobb kapacitású hozzáférést nyújtva az ügyfeleinknek. A projekt végére jóformán nem lesz egy olyan csavar sem a hálózatban, ami előtte is benne volt, a modernizáció ennyire teljes körűre tervezett” – idézte korábbi kijelentését a cég mai sajtótájékoztatóján Koller György műszaki vezérigazgató-helyettes.

A program során kivezették az elavult 3G technológiát. Az országosan lakosságra vetített 99,5%-os lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3-szorosára nőtt és a fejlesztés utat nyitott az 5G-technológia elterjedésének, valamint az erre épülő szolgáltatásoknak is.

A hálózatkorszerűsítés generálta új szolgáltatások

Az országosan ma már több mint 4 ezer bázisállomásból álló hálózat korszerűsítése több új szolgáltatásnak is utat nyitott, a minőségét pedig több szempont alapján világszínvonalúnak értékelik a független elemzők.

Ide sorolható a beltéri hálózati lefedettség növelését segítő Voice over WiFi (VoWiFi) szolgáltatás is, ami az épületen belüli WiFi hálózat segítségével egészíti ki a mobilhálózatot.

Vele olyan helyeken is lehet telefonálni és SMS-t küldeni, ahova a kültéri mobiljel már gyengén, vagy egyáltalán nem jut el.

Elindult a VoLTE roaming szolgáltatás is, amivel a Yettel ügyfelek külföldön, az erre alkalmas készülékekkel olyan helyeken is telefonálhatnak és mobilnetezhetnek, ahol rövidesen mind a 2G, mind a 3G technológiákat lekapcsolják, így például az USA-ban.

Az 5G technológia megjelenésével az operátor bátrabban építhette hálózati stratégiáját a „csak mobil” modellre. A legújabb generációs technológiával újult meg a szolgáltatónál a mobilnet alapú otthoni és irodai internet.

Ugyanez a helyzet a Yettel közelmúltban indított nagy kapacitásigényű nagyképernyős tévészolgáltatásával, a 96 csatornát kínáló Yettel TV-vel is.

Az 5G-lefedettséget idén főként vidéken növelik

Elhangzott, hogy ez utóbbi otthoni szolgáltatások felhasználói köre alig két év alatt már megközelíti a 100 ezer fős nagyságrendet. Mindeközben az OtthonNet és IrodaNet felhasználók Magyarországon elsőként és globálisan is az élmezőnyben élvezhetik már a Standalone 5G (SA5G), vagyis a 3,6 gigaherzes frekvencián(C-band) csak az 5G-technológia műszaki paramétereire kiépült szolgáltatást.

A C-bandre átköltözött tisztán 5G-s technológia felkészült az újabb szintlépésnek számító 5G Advanced-re is, ami szoftvermegoldással a jelenlegi 5G-s képességek megháromszorozására is képes, és amolyan előszobája lehet az évtized végére várható 6G-nek.

„A hálózatmodernizáció bizonyos értelemben véget is ért. Technológiailag megújultunk. Ugyanakkor egy mobilhálózat sosincs teljesen készen: folyamatosan monitorozzuk a hálózat teljesítményét és vizsgáljuk ügyfeleink igényeit. Ahol szükséges, további fejlesztéseket végzünk. Idén biztosan fordítunk figyelmet az 5G-lefedettség további, főként vidéki fejlesztésére” – tette hozzá Koller György.

A műszaki vezérhelyettes beszélt az 5G hálózatokban rejlő további piaci lehetőségekről, mindenekelőtt az egyedi igényeket széles körűen kielégítő privát hálózatokról is, amelyet ugyancsak elősegít az SA5G meglépte.

Kérdésünkre elmondta, hogy már több üzleti ügyféllel is tárgyalnak, és a szakértői figyelmeztetések ellenére maguk kívánják a jövőben is értékesíteni a privát hálózatokat.

Harminc éve indult el nálunk a GSM szolgáltatás, elsőként a jogelőd Pannonnál

Az esemény másik apropója, hogy 30 évvel ezelőtt, 1994. március 26-án a mai Yettel hálózatán elsőként indult Magyarországon kereskedelmi GSM szolgáltatás, akkor még a jogelőd Pannon GSM révén.

A GSM indulásakor meghatározott üzleti terveket jelentősen meghaladta a szolgáltatás népszerűsége; a kezdeti tervekben az ezredfordulóig 100 ezer előfizető elérése volt a cél, ehhez képest az operátor erre a céldátumra már egymillió előfizetővel rendelkezett.

A mobil előfizetések száma országosan 2001-ben már megelőzte a vezetékestelefon-előfizetések számát. A 3G-vel már megjelent az érdemben használható internet a mobiltelefonokon, majd a 2010-es években a 4G, ami már nagyképernyős internetezéshez (laptopon, számítógépen) is elegendő kapacitást nyújtott.

Ennek további fejlesztése és az 5G 2019-es megjelenése tovább erősítette a mobil alapú adathálózatok jelentőségét és már messze nem csak a szigorúan vett telefonálás szempontjából.

A banki szolgáltatások, az ételrendelés és az online bevásárlás mobilról, a streaming zene- és tévészolgáltatások, az okosotthonok vezérlése, az autónkkal való kapcsolat már része a mindennapi életnek, és ezek sok esetben a fenntarthatóbb szolgáltatások választását is segítik.