Virtuális gyárlátogatással egybekötött bemutatót tartanak mától nyolc vidéki városban az Ipar 4.0 váltásra már felkészült hazai mintagyárak a környékbeli kkv-knak. A központi finanszírozású program jövő decemberig tart.

Robotizált ipar

Nagyjából egy éve annak, hogy meghirdették Magyarországon a 2,35 milliárd forint keretösszegű Ipar 4.0 Mintagyárak projektet, amelytől azt várják, hogy a technológián alapuló mintaalkalmazások használatával minél több hazai termelő kis- középvállalkozás álljon át a 21. század által megkövetelt korszerű digitalizált és automatizált működésre.

A projektet az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.(IFKA) és az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) által alkotott konzorcium koordinálja. A jövő decemberig szóló program keretében idén januárban választották ki a mintagyárakat és hozták létre a Budapesti Műszaki Egyetem épületében az Ipar 4.0 Technológiai Központot.

A mintagyár státuszra nyílt közbeszerzés keretében lehetett pályázni, a jelentkezőkkel szemben elvárás volt, hogy legalább háromféle Ipar 4.0 technológiával és üzleti megoldással rendelkezzenek és képesek legyenek azok használatát, alkalmazását valós gyártási körülmények között bemutatni. A fontosabb technológiák közé sorolták többek között a gyártás/ellátás vizualizációt, az ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálást, a vállalatirányítási (ERP), valamint Advance Planning rendszereket, a big datát, az intelligens energiafelhasználást, a robotokkal támogatott gyártást és a 3D nyomtatást.

A mintagyárakat a következő öt vállalkozás alkotja. A Festo-AM Kft., amely sűrített levegő előkészítő egységek, vákuumgenerátorok és biztonsági kapcsolószelepek termék- és gyártástechnológiai fejlesztője és gyártója. A Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft., amely piacvezetőnek számít a maga területén, de közéjük tartozik a kábelköteg-gyártással és fröccsöntéssel foglalkozó, IT-technológiákat és applikációkat használó Eltec Holding Kft.

A Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyára, amely nemzetközi autómárkák elektromos vezérlőegységeinek, meghajtó és mechatronikai rendszereinek, kijelzőinek, infotainment rendszereinek előállításával foglalkozik. A Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. által működtetett gyár profiljához tartozik többek között elektromechanikai fejlesztés, gyártástechnológiák kidolgozása, fröccsöntés és fémgőzölés.

Azok a kkv-k, amelyek rész vesznek a programban és eljutnak az azt lezáró minősítésig, további pályázatokba nyerhetnek belépést – áll a konzorcium közleményében.

A mostani turné október 26-ig tart nyolc megyeszékhelyet – Eger, Szolnok, Békéscsaba, Szekszárd, Kaposvár, Szombathely, Tatabánya, Salgótarján – városokat érinti. Az eseményeken való részvétel ingyenes, de a cégeknek előzetesen regisztrálniuk kell. A szervezők a programra közel ezer termelő kkv-t várnak.