Az év végére kiépül az országos videokonferencia-rendszer, amely korszerűbb és költséghatékonyabb megoldást kínál a jövőben az embereknek a személyes jelenlétet igénylő hivatalos ügyek lebonyolításában. A megoldás egyik látványos eleme a bírósági eljárásokban bevezetendő távtanúzás.

Videó konferencia rendszer

Az e-közigazgatásért felelős Belügyminisztérium három éve döntött arról, hogy épüljön ki Magyarországon egy központosított videokonferencia platform. Az újszerű ügyintézés felgyorsítja és olcsóbbá teszi a hivatalos ügyek intézését, mivel megtakarítható lesz az oda-visszautazással járó költség és idő.

Az első szakaszban a bíróságokon, a büntetés-végrehajtási intézetekben, a Miniszterelnökségen, a kormányhivatalokban, a kormányablakokban és a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal épületeiben létesültek videokonferencia helyiségek. Eddig 215 végpontot kötöttek be, ebből 133 alkalmas távmeghallgatásra.

Az év végével záruló hároméves VIKI- projekt közel 3 milliárd forint uniós és hazai költségvetési forrásból valósult meg. A rendszert, amelynek központ vezérlőegysége a Kormányzati Adatközpontban van, a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. építette ki és üzemelteti, a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat zárt rendszerén. A projektzáró eseményen elhangzott, hogy ez a jövőben is így marad, az állam nem fogadja el a versenypiaci szolgáltatók erre vonatkozó 4G, vagy bármilyen más platformú ajánlatát.

A videokonferencia rendszert idén július 1. és november 30. között tesztelték élesben. Ennek során  közel 15 ezer hívást bonyolítottak le rajta, bírósági tárgyalások, távmeghallgatások, oktatások formájában.

Videokonferencia végpont épült ki valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben is, ami az illetékesek szerint biztonsági szempontból is előnyösebb, továbbá támogatja a fogvatartottak reintegrációját is, azáltal, hogy nem esnek ki sem a munkából, sem az oktatásból.

A kormányzati szervek, valamint a bíróságok és a büntetés-végrehajtási intézetek számára kialakított funkciók között megtaláljuk a közvetített kép- és hanganyagok rögzítését, a védett tanúzás során alkalmazott torzított hangátvitelt, a videokonferencia közvetítést (stream) is.