A gyorsan pörgő digitális gazdaságot építő Ázsiába vinné tanulmányútra a digitalizáció iránt nyitott magyar és régiós cégvezetőket az új budapesti techiskola. A Future Tech Institute célja, hogy felsővezetői bootcampek és vállalati workshopok keretében gyakorlati tudásra váltsa a mára túlmisztifikált fogalommá vált digitális átállást.

Future Tech

A Google és a szingapúri Temasek Holdings legutóbbi jelentése alapján Délkelet-Ázsia 72 milliárd dolláros internetes gazdasága 2025-ig elérheti a 240 milliárd dollárt. A régió már ma is jelentős innovációk színtere, az elemzők pedig a következő 10 évben innen várják a legizgalmasabb élvonalbeli technológiákat és üzleti lehetőségeket.

A digitalizációban sokat tanulhatunk Délkelet-Ázsiától

„Aki fel akar készülni a jövőre, annak érdemes figyelnie Délkelet-Ázsiára, ahol óriási fizetőképes piacok sűrűsödnek” – mondta el Molnár Balázs, a Future Tech Institute alapításában részt vevő Aliz Technologies szingapúri irodájának vezetője, aki az elmúlt években testközelből figyelte a régióban végbemenő digitális robbanást.

„Rengeteget lehet beszélni a big datáról vagy a gépi tanulásról(ML), de most már inkább arra van szükség, hogy az érintettek a saját bőrükön érezzék, mit jelent mindez, és gyakorlati segítséget kapjanak” – véli Fazekas Barbara. A Future Tech Institute társalapító-ügyvezetője korábban Magyarország első programozó bootcampjének, a Green Fox Academy-nek az alapítója és korábbi ügyvezetője volt.

Lehet egyszerű és gyors az új technológiák bevezetése

A kitűzött célokhoz három terméket fejlesztettek ki, az első egy kétnapos budapesti workshop, amely a gépi tanulásra épülő rendszerek bevezetésében nyújt segítséget a cégeknek. Mivel a technológia még igen drága, az alapítók erre a képzési formára inkább külföldi cégek jelentkezésével számolnak. A kétnapos rendezvény díja 15 ezer euró – tudtuk meg az iskolát beharangozó sajtóbeszélgetésen.

A másik két termék a bootcamp kategóriájába sorolható, az egyik egy több ázsiai országot is érintő 10 napos, 20 felsővezetőnek szervezett hiperintenzív tanulmányút, konferenciákkal, meetupokkal és startupperekkel. A részvétel díja 5500 euró.

A másik a digitális Balit bemutató ugyancsak 20 fős 10 napos tanulmányút, amelynek során a résztvevők egyebek mellett ellátogatnak az indonéz sziget startup központjába is. Itt a részvételi díj 4500 euró. (A díj mindegyik bootcamp esetében csak a kinti szakmai költségeket tartalmazza. Az oda-visszautazást a résztvevők maguk szervezik meg.) Az iskola első kurzusaira november elejétől lehet jelentkezni, és várhatóan 2020. februárjában indulnak el.

A másik alapító a budapesti Doctusoft néven indult, ma Aliz Technologies-ként ismert cég, amely Délkelet-Ázsia első Google Cloud partnere, és egyszerre van jelen Magyarországon, Németországban és Szingapúrban. A cég globális ügyvezetője, Boscha István szerint: „a technológiai fejlődés által biztosított új lehetőségek kihasználása nélkül a vállalatok ma már nem tudnak kiemelkedő eredményeket elérni, ezért fontos, hogy minél előbb belevágjanak. Mi pedig be fogjuk nekik bizonyítani, hogy egy új technológia bevezetése lehet iszonyatosan gyors, egyszerű és megtérülő” – tette hozzá.