Az unió(EU) innovációs szervezetének(EIT) egészségügyi részlege a technológiai nagyvállalatokkal fogna össze – a digitalizáció nyomán – az európai egészségügyben fellépő munkaerőhiány ellen. Kétmillió eurós alapot hozott létre a probléma megoldására, amihez támogatókat keres.

Kevés az egészségügyi mérnök

A világjárvány felgyorsította a mesterséges intelligencia (AI) adaptálását, valamint az adatvezérelt és digitális munkahelyek elterjedését. Becslések szerint tíz éven belül több mint 120 ezer új munkahely jöhet létre csak a gyógyszer- és az orvostechnikai iparban, annak nyomán, hogy az ottani munkakörök fele automatizálható lesz.

A biotechnológia már most nagyon szenved a szakemberhiánytól

A biotechnológiai gyártásban pedig már ma is nehézséget okoz a biomérnökök, az automatizálási szakemberek vagy a gyártástechnológiában jártas szakemberek megtalálása. Mindeközben a gyógyszeriparban és az orvosi műszergyártásban működő vállalatoknak alig egyharmada indít átképzési programokat, és az erre szánt összegek jóval alacsonyabbak, mint a technológiai nagyvállalatok, például az Amazon vagy az AT&T esetében, amelyek alkalmazottanként akár 27 000 eurót is költenek erre – mutat rá a szervezet közleménye.

Az EIT Health most összeurópai kezdeményezést indított el, hogy az ipari és technológiai nagyvállalatokkal közösen megoldást találjon a problémára, új tehetségeket nyerjen meg az egészségügyi ágazatnak, egyúttal felkészítse a szektort a jövő kihívásaira. Erre a célre létrehozta a WorkInHealth Alapítványt, aminek a célja, hogy kezelje a következő évtizedben várható munkaerőhiány okozta nehézségeket.

Az alapítvány praktikusan épp egy AI-re épülő platform alkalmazásával akar megfelelő szakembereket találni az Európa-szerte üresen álló egészségipari pozíciókba. A cél érdekében a szervezet kétmillió eurónyi támogatást kíván összegyűjteni a technológiai szektor vállalataitól.

Új tehetségeket toborzó kampányok

Ebből az összegből új tehetségeket toborzó kampányokat, valamint a meglévő szakemberek átképzését finanszírozná, hogy Európa gyorsabban tudjon belépni a digitális egészségügy korába. A szervezet számít az EIT Health jelenlegi partnerhálózatának tagjaira – amelyek között olyan cégek találhatók, mint a Sanofi vagy az Atos – de az egészségügyi szektoron kívülről is megpróbál szponzorokat bevonni, akár olyan nagyvállalatokat is, mint az Amazon, az Apple vagy a Microsoft.

A szakképzettség fejlesztése – különösen a digitális készségek és a kutatás-fejlesztés területén – számos tagországi és az EU által támogatott helyreállítási terv központi eleme volt a világjárvány után. A francia kormány előrejelzése szerint 2030-ig akár 130 ezer új munkahely is létesülhet az egészségügyi technológiával foglalkozó start-up és scale-up vállalkozásokban.