A pénzintézet februári Bankspiration konferenciáján mutatkoztak be az első megoldások, amelyek az Erste digitalizációs programja keretében születtek, nemzetközi fintech cégek bevonásával.

Közel 700 cég vett részt a 2019-ben indult programban, amely a pandémia miatti kényszerszünetet követően tavaly lendült be újra, és amelyben a bank fintech és insurtech megoldásokat egyaránt keres a szolgáltatásai bővítésére és javítására.

Az első szűrőn 218 társaság jutott tovább, négy kontinens 34 országából. A vállalkozások 28 európai országot képviseltek, több mint a negyedük, a kelet-közép-európai régióból érkezett. A fintech és insurtech társaságok elsősorban a hat, előzetesen kiválasztott területen nyújtanak szolgáltatást: ezek a George-hoz, az Erste digitális platformjához kapcsolható bővítmények: bankbiztosítás, vagyonkezelés, kkv-szektornak szóló megoldások, teljes üzleti folyamatok digitalizációja, bankfiókok digitalizációja.

Az Erste a 218 cégből 27-et hívott meg ismerkedő találkozóra. Ezekből kilenc kapott lehetőséget arra, hogy egy kétnapos workshopon részletesebben is bemutassa, mit tud az általa fejlesztett szolgáltatás. Ebből a körből 4 nyertes projektet választottak ki.

A záró konferencián az alábbi négy cég és projekt mutatkozott be:

Az InvestSuite egy vagyonkezelési platformot fejlesztő startup. A társaság a kereskedési platform mellett a felhasználói élményt növelő funkciókat kínál. Ilyen például a Robo Advisor, ami egy, a portfólió teljesítménye, a tranzakció előzmények és a benchmarkok alapján testre szabható automatizált vagyonkezelési eszköz. A másik megoldás a Storyteller, amely a portfólió teljesítményét bemutató, elmagyarázó algoritmus.

Az Econans fintech cég alkalmazása interaktív szimulációkat és automatizált tanácsadást nyújt a fenntarthatóbb otthonokért és az egészségesebb pénzügyekért. A platform személyre szabott tippek, és fejlett szimulációk segítségével mutatja be, hogy az energetikai fejlesztések milyen hatással vannak egy otthon energetikai besorolására, a rezsiköltségekre és a környezetre. A megoldás az ügyfelek személyes pénzügyeinek bemutatásával és az adatok alapján készült előrejelzésekkel tud hozzájárulni a jobb pénzügyi tervezéshez.

Az ír Companjon insurtech beágyazott, automatizált biztosítási termékeket fejleszt. A tranzakció-vezérelt biztosítási ajánlatok lényege, hogy az ügyfél a vásárlás pillanatában megkapja az adott termékhez vagy szolgáltatáshoz megfelelő biztosítási terméket, például kijelző-biztosítást mobiltelefon vásárlásakor, vagy poggyászbiztosítást, ha repülőjegyet vett. A biztosításkötéshez hasonlóan a kifizetések is automatizálhatók. Így az okostelefon beépített kamerájával és egy tükörrel az alkalmazáson keresztül is bemutathatjuk, ha megrepedt a kijelző.

Az Amodo megoldása az okostelefonok telematikájára épül, hogy használaton alapuló biztosítási termékeket hozzon létre. Az applikációt letöltő sofőr a vezetéséhez kapcsolódó számtalan adatot kap (tartózkodási hely, sebesség, kanyarodási, gyorsítási és fékezési adatok), az ezeket kielemző szoftver pedig azt is megmondja, ki mennyire vezet biztonságosan, üzemanyag takarékosan. Az így összegyűjtött adatokat pedig fel lehet használni új, a valós felhasználói igényekhez igazodó, szegmentált termékek tervezéséhez is.