Az eSIM-mel ellátott okos eszközök száma 2025-re megközelíti a 2 milliárdot a világon. Magyarországon jelenleg a Telekom hálózata képes a technológiát kezelni, de újabb szolgáltatókról is tudunk, amelyek már tervezik ezt a lépést.

eSIM

Az okostelefonok, a vállalati/ipari IoT és a hordozható eszközök állnak a technológia növekvő elfogadottsága mögött. A legnagyobb mértékben a hardver alapú eSIM-ek száma növekszik majd 2025-ig, ezt követően indulnak be az integrált SIM-ek, vagy más néven iSIM-ek.

Közel 30 százalékos lehet az éves növekedés üteme

A 2018-ban regisztrált 364 millióról 2025-re két milliárd közelébe érhet az eSIM-alapú eszközök száma a világon, ami közel 30 százalékos átlagos éves növekedési ütemet feltételez. A dinamizmus köszönhető az okostelefonoknak, hordozható eszközöknek és az üzleti IoT(dolgok internete) megoldásoknak – állítja a Counterpoint.

Az eSIM-alapú eszközök számának a globális növekedése 2018-2025 között

eSIM-ek alakulása
Forrás: Counterpoint Research

A piackutató szakértői kiemelik, hogy az eSIM-ek forradalmasítják az eszközök közötti kapcsolat aktiválását és kezelését. Az eSIM jelentős helyet takarít meg a készülékeken belül a tervezőknek és gyártóknak, emellett potenciálisan fokozottabb biztonságot, újraprogramozhatóságot és energiahatékonyságot kínál a hagyományos SIM-kártyás megoldásokhoz képest.

Mások viszont a biztonságot éppen, mint bizonytalansági tényezőt említik a technológiával kapcsolatban, mondván, az ilyen megoldások könnyebben meghackelhetők.

Az előnyök közé sorolható a fentiek mellett a szolgáltatók számára, hogy az eSIM-ek jelentősen csökkenthetik a SIM terjesztési és aktiválási költségeit, miközben magasabb barangolási bevételeket generálhatnak.

A SIM kártyák következő evolúciós szakasza az eSIM távoli eléréssel(Remote SIM Provisioning – RSP) teszi lehetővé a szolgáltató-csere nyomán a netre csatlakozó készülékekben a szükséges profilváltást. Ez főleg olyan eszközökben könnyíti meg a helyzetet, mint az orvosi készülékek, járművek, szórakoztató elektronikai berendezések.

Milyen eszközök és ágazatok használnak és milyen mértékben eSIM-et?

Milyen eszközök használnak eSIM-et
Forrás: Counterpoint Research

Itthon a Vodafone már a OneNumber lehetőségét is vizsgálja

Ami az eSIM magyarországi elterjedtségét illeti, nálunk jelenleg csak a Magyar Telekom hálózatában működhetnek eSIM-mel a különféle készülékek. Szakértők szerint ennek az elsődleges oka, hogy ma még igen drágák az eSIM-es eszközök. (Ezek és általában a mobilneten kommunikáló IoT eszközök a „hívószám” használatban is feladják a leckét az operátoroknak, erről itt írtunk részletesen.)

A témával kapcsolatban megkerestük a hazai mobilpiac további meghatározó szereplőit is. A Telenortól kapott válasz szerint a cég törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiákat biztosítsa az ügyfeleinek. Az eSIM esetében is tapasztalják már az érdeklődést a felhasználók körében, tervezik is a szolgáltatás bevezetését, ám ennek pontos időpontját nem kívánták nyilvánosságra hozni.

Ennél konkrétabb választ kaptunk a Vodafone Magyarországtól. A cég is folyamatosan végzi a hálózatfejlesztő és korszerűsítő munkálatokat annak érdekében, hogy innovatív megoldásokkal szolgálja ki az ügyfeleit.

Ezeket a munkálatokat előre meghatározott időszakban és ütemezéssel végzik – ennek egyik következő lépése az eSIM kompatibilitás bevezetése lesz, várhatóan a jövő év második felétől.

Az eSIM-mel kapcsolatban ezen túlmenően terveznek további fejlesztéseket is, jelenleg is vizsgálják az ún. OneNumber bevezetés lehetőségét, annak érdekében, hogy egyetlen SIM is elegendő legyen akár több digitális eszköz kiszolgálásához.