Egy év alatt közel megduplázódott az okosotthonok egyik fontos elemét alkotó okoshangfalak globális értékesítése, ami az idei második negyedévben meghaladta a 30 millió darabot. A növekedés dinamikája nem áll meg, mert ha az eszközök jóval több nyelven tudnak majd kommunikálni, tovább bővülhet a piac.

Okos hangfal

A legfrissebb kutatások szerint az idei második negyedévben 30,3 millió okos hangfalat adtak el a világon, ami 96 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – áll a Strategy Analytics elemzésében.

Még kevés nyelven kommunikálnak

Az okoshangfal attól okos, hogy nemcsak a zenét lehet vele lejátszani, hanem hangutasításokat is tud fogadni, és képes kommunikálni más okoseszközökkel és alkalmazásokkal. Lényegében egy otthoni robot 1.0, ami parancsokat teljesít. Ha kell mesét mond a gyereknek, árut rendel, sőt ha kell főzés közben még a szükséges receptet is felolvassa hozzá.

A készülékbe integrált intelligens asszisztens lehetővé teszi az okosotthonok hangalapú irányítását. A már említetteken kívül vezérli a fényeket, a redőnyöket és a fűtést is. Feltéve, ha a felhasználó beszél a világnyelvek egyikén, vagy legalább tud norvégül dánul, kínaiul stb. Ezek az eszközök ugyanis egyelőre főleg csak a nagy piacok nyelvén kommunikálnak, magyarul még nem.

Először az Amazon lépett az Echo nevű okoshangfalával a piacra, mintegy 5 éves fejlesztést követően 2015-ben. A berendezés az Amazon Alexa alkalmazáson keresztül kommunikál. Egy évre rá a Google is megjelent a saját készülékével, ami a Google Home néven fut, és aminek bőséges az eszköztára, hozzáfér az időjárási és naptár funkciókhoz is, amivel segíthet a felhasználó napját megszervezni.

Az utóbbi néhány év alatt aztán az okos hangfalak robbanásszerűen hódították meg a piacot. A legnagyobbak (Amazon, Google) sikerét a saját hangasszisztens alkalmazása is erősítette. A Juniper Research tanulmánya szerint 2024-re az otthoni okos eszközök vezérlése 90 százalékban a hangasszisztenseken keresztül zajlik majd.

Öt év múlva már több mint félmilliárd lesz belőlük a világon

Ez a piackutató idénre 105 millió darabos éves eladást valószínűsít, öt év múlva pedig már 555 milliósra becsüli az adott évben értékesített okoshangfalak számát. Ezeknek az eszközök az ára ma még meglehetősen széles skálán mozog, 100 dollártól 350 dollárig is terjedhet.

A piacvezető továbbra is az Amazon 21,9 százalékkal, de már szorongatják a növekvő számú versenytársak, mert egy éve még a piac 29,1 százalékát mondhatta magáénak. Az Echo Plus fejlett hub szolgáltatásai, az Alexa Skills tudása révén hatalmas befogadója lehet a rendszer a más fejlesztőktől származó alkalmazás-ökoszisztémának. A cég közelmúltbeli nagy horderejű akvizíciói,a Blink, a Ring és az eero megszerzése tovább erősítik innovációs képességét az okos otthonokban.

A Google áll a második helyen. A vállalat egyfelől profitál a Nest megszerzéséből, ami egy új asszisztens adott az új eszközcsaládhoz, másfelől a mesterséges intelligenciába korábban végrehajtott befektetései lehetővé teszik újabb intelligens és autonóm funkciók hozzáadását. Az ökoszisztéma továbbfejlesztése érdekében komoly összegeket kell még fordítania a partnerségek bővítésébe is.

A Google-t követi a Baidu, az Alibaba és a Xiaomi. Az Apple is jelentősen, mintegy 81 százalékkal tudta növelni az eladásait, de ez még mindig csak a hatodik helyre elég a világpiacon.

Ami az egyes földrajzi térségeket illeti a legnagyobb a kereslet Ázsiában, azon belül is főként Kínában. A Strategy Analytics a kínai dinamikát látva már közel 150 millióra becsüli az idén globálisan eladható okoshangfalak számát, amivel negyedmilliárdra nőhet az eddig installált ilyen eszközök száma a világon. Az USA-ban már a háztartások 30 százaléka fel van szerelve ilyen készülékkel.

A kínai kihívók egyelőre otthon maradnak

A kínai gyártók, mint például az iFlytek, a Baidu és a Huawei egyre fejlettebb hangasszisztenseket fejlesztenek. Ma még ezeknek az eszközöknek az elterjedtsége az ottani piacon meglehetősen alacsony, az idén mindössze 4 millió körül várható, a jövő nagyon ígéretes. A Juniper Research szerint 2024-re már meghaladják a 100 millió darabot is az olcsó intelligens hangszórók.

A kínai offenzíva azonban egyelőre a belföldi piacra korlátozódik, tekintettel az USA elnöke által a knai cégek ellen alkalmazott embargóra.