A világ első, csuklón viselhető, non-invazív vércukormérőjét mutatják be az idei CES-en. A világ egyik legnagyobb technológiai kiállításának tartott Las Vegas-i show-t idén hibrid formában rendezik meg, amely az elő-rendezvényekkel együtt kitölti január első hetét.

Vércukorszint mérő

A fejlesztő cég az eseményen rekord számban (52) bemutatkozó japán startupok egyike, a Quantum Operation Inc. Az IoT(dolgok internete) alapú egészségügyi innovációkkal foglalkozó tokiói startup találmánya a világ első non-invazív(tűszúrás nélküli) folyamatos monitorozásra képes vércukormérő karkötője, amely el is nyerte a CES 2022 egyik innovációs díját az „Egészség és wellness” kategóriában.

Bőrön át is mérhető a glükózszint

Az eszköz a vállalat szabadalmaztatott spektrumérzékelő technológiáját használja az ember véráramában a glükózszint bőrön keresztüli pontos mérésére, kiküszöbölve ezzel a cukorbetegek napi tűhasználatának szükségességét és a velejáró fájdalmat.

A fejlesztők egy új funkcióval is kiegészítették a készüléket, amely képes nyomon követheti az étkezés előtti és utáni vércukorszint változásait is – ez rendkívül fontos mutató a cukorbetegek számára, ahhoz, hogy megelőzhessék a betegség előrehaladását. Az innováció azt is lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szolgáltatók távolról nyomon kövessék a betegek állapotát.

A non-invazív, éjjel-nappali monitorozást a Quantum Operation alaptechnológiái biztosítják. Ezek magukban foglalják az új spektrométer anyagokat – közülük az egyik optimális spektrumot bocsát ki, a másik pedig nagyon érzékenyen reagál a célspektrumokra –, továbbá egy másik olyan innovatív megoldás, amellyel hatékonyan nyerhetők ki a célzott adatok, a zaj megszüntetésével – olvasható a találmányról kiadott közleményből.

Ezek az új technológiák mindenféle életjel mérésére használhatók, a pulzustól egészen az oxigéntelítettségig (SPO2), lehetővé téve az egészségügyi vállalkozások számára, hogy pontos és nagy mennyiségű adatokkal rendelkezzenek, és ezáltal is jobb megoldásokat kínáljanak a betegségek ellenőrzésére és kezelésére.

Az okosóra-gyártók hasonlóan nagy üzletet látnak benne

A fejlesztőket már régóta foglalkoztatja a világméretekben is népbetegségnek számító cukorbaj folyamatos monitorozásának a témája. Hivatalos statisztikák szerint közel félmilliárd ember érint a kór, ami évente másfél millió ember halálát is okozza.

Első körben a klasszikus okostelefongyártók láttak neki a fejlesztésnek. Közülük a Samsung egy éve jelentette be, hogy 2021 őszére bemutatja az első olyan okosórát, amelyben megjelenik az első szúrást nem igénylő (non-invazív) vércukorszint mérési funkció is. (Erről itt írtunk részletesen.) A fejlesztés elkészült, de részben a világjárvány okozta alapanyag problémák miatt is, a bemutatkozás későbbre tolódik.

Mindeközben tavaly június elején mutatta be a Huawei a Watch 3 okosóra szériát, amelyek ugyancsak képesek a szúrásmentes vércukorszintmérésre. Ez a funkció azonban egyelőre csak a kínai piacon érhető el. A komolyabb egészségmérő funkciókhoz ugyanis szükség van az adott ország, vagy térség egészségügyi hatóságainak az engedélyezésére.