Kiépült a kétmilliomodik gigabites csatlakozási pont a hazai piacvezető szolgáltató optikai és kábelhálózatán. A következő években a megmaradt rézhálózatokat optikára cseréli a cég.

A Magyar Telekom az utóbbi öt évben közel 250 milliárd forint költött vezetékes és mobil hálózati infrastruktúra fejlesztésre. Vezetékes hálózatán most érte el a kétmilliót a gigabites pontok száma, ami azt jelenti, hogy a cég a hazai háztartások és vállalkozások 40 százalékának képes már gigabites szolgáltatást kínálni – olvasható a társaság közleményében. A lefedettségnél figyelembe veszi a kisebb településeket is, máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a szupergyors hálózatot, ezek felében a lakosságszám nem éri el az ezer főt.

Kétféle technológiát használ a gigabites teljesítményhez

Gigabites hálózatát két különböző technológiával fejleszti a cég: egyfelől korszerűsíti a már meglévő kábelhálózatát, (vagyis ezeket nem cseréli le optikára), ami összesen 675 ezer hozzáférési pontot jelent, másfelől új optikai hálózatot épít ki, amivel eddig 1 millió 357 ezer végponton tette lehetővé a nagysebességű internetelérést.

Ezeken a területeken extra gyors internetet kínál, az ügyfelek optikán a 2 Gbps elméleti maximum sebességű vezetékes netcsomagot is igénybe vehetik, a megújult kábelhálózaton pedig az 1 Gbps kínált elméleti maximum sebességű csomagot is választhatják.

A hálózatfejlesztési munka az idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen.

A társaság hosszabb távú célja, hogy az ország teljes területén tudjon gigabites elérést biztosítani. A következő években az optikai lefedettséget növeli tovább, fokozatosan kiváltva ezzel a régi rézhálózatokat.