A Komondor névre keresztelt gép az 5 petaflops összteljesítményével a világ 500 legerősebb gépének a középmezőnyébe tartozik.

Komondor

Az eddigi legerősebb hazai szuperszámítógépet a Debreceni Egyetemen helyezte üzembe a KIFÜ(Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség). A berendezéshez a felső- és közoktatás, kutatóközpontok, könyvtárak, közgyűjtemények és kormányzati felhasználók mellett az innovációra kész piaci szereplők is hozzáférhetnek.

A High Performance Computing (HPC) infrastruktúra mára a legátfogóbb kutatási eszközök egyikévé vált, az ipari innováció meghatározó motorja. A most átadott gép gyártója a HPC technológiában meghatározó szerepet játszó Hewlett Packard Enterprise (HPE).

A Komondor kapacitásának közel a négyötödét a grafikus processzor(GPU) gyorsított partíciója adja, de a rendszerben van klasszikus központi egység (CPU), továbbá dedikált mesterséges intelligencia (AI) és adatelemző (Big Data) partíció is. Ezekhez jön még egy többszintű, több mint 10 petabyte tárhelyű tárolórendszer.

Komondor

A szuperszámítógép energiahatékony technológiával működik, a hatalmas számítási teljesítmény ellenére is az elektromos energia igénye alig több mint 300 kW. A gép környezetbarát melegvíz -hűtési megoldást alkalmaz, amely lehetővé teszi a gép által termelt hulladékhő újrahasznosítását, és az energiatakarékos passzív hűtést is.

„A berendezéssel olyan mélységű kutatások végezhetők, mint a beszéd- és arcfelismerés, a klímakutatás, a távközlés, a közlekedésszervezés, az energetika, a gyártásoptimalizálás, gyógyszerkutatás, vagy a precíziós orvostudomány. Ezekre a hagyományos számítógépek nem alkalmasak” – mondta el az átadón Spaller Endre, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnöke.

Szuperszámítógépek itthon…

Magyarországon jelenleg 5 + 2 ismert szuperszámítógép van üzemben, a most átadott debreceni mellett Pécsett, Budapesten, Miskolcon és Szegeden is működik már egy-egy installáció – olvasható a Netmasters informatikai szolgáltató blogján. Ezeken kívül az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) birtokában is van egy szuperszámítógép, ami az Apollo nevet viseli. Tavaly februárban elstartolt az OTP szuperszámítógépe is, amiről itt írtunk részletesen.

… és a világban

A közelmúltig a világ legnagyobb teljesítményű képes szuperszámítógépét az Egyesült Államokban mondhatta magáénak. Az IBM és az NVidia együttműködéséből született 200 petaflops csúcsteljesítményű berendezés a Summit nevet viseli. Ezzel a teljesítménnyel jelenleg a negyedik legnagyobb HPC a világon.

A Tennessee-beli Oak Ridge Nemzeti Laboratóriumban (ORNL) állították fel. Feladata elsődlegesen, hogy segédkezzen asztrofizikai és rákkutatásokban, valamint rendszerbiológiai feladatokban.

Két évvel később 2020. júniusában a japánok működésbe helyezték a jelenlegi csúcstartót, a Fugaku nevű szuperszámítógépet, amit a RIKEN és a Fujitsu fejlesztett ki. A Fugaku közel 7,3 millió maggal, 4752 terabájt memóriával és 415,5 petaFLOPS sebességgel rendelkezik, amivel messze felülmúlja az előző csúcstartót.

A Fugakut több célra is használják, ezek közé tartozik a gyógyszerek felfedezése, a személyre szabott orvoslás, az időjárás és a klíma előrejelzése, a tiszta energia fejlesztése és az univerzum alapvető törvényeinek feltárása.

Idén újabb trónkövetelő jelent meg a piacon. Az ugyancsak a HPE által gyártott Frontier a világ első exascale szuperszámítógépe, amelynek csúcsteljesítménye 1,102 exaFLOPS , és amelyet az USA-ban, a Tennessee államban lévő Oak Ridge Leadership Computing Facility-n helyeztek üzembe.