Lábfürdő a szarvasmarháknak és futópad a kutyáknak – két olyan innováció, amelyben jól összejöttek az állattartás, állategészségügy újkori igényei és a megfelelő műszaki, technológiai háttér. Két érdekes esettanulmány a Siemens gyakorlatából.

Újszerű állattartási megoldások

A német nagyvállalat technológiája már eddig is számos lehetőséget kínált a mezőgazdasági szektornak az agrártechnológia és a dolgok internete(IoT) lehetőségeinek a bővítésére. Egyik példa erre a brit Hoofcount Ltd., amely a szarvasmarhák lábfürdőinek a piacvezető gyártója.

A szigetországi cég a Siemenst választotta ki, hogy innovatív berendezésének kritikus adatgyűjtési képességeit kifejlessze. A német konszern adatrögzítési és -szabályozási technológiái segítik a gazdákat a megfelelő döntéseket meghozatalában a tejelő állományok fő problémájának, a sántaságnak a hatékonyabb leküzdésére.

A sántaságot az állatok patáján felszedett baktériumok okozzák, ami mozgásuk korlátozottságához, fájdalomhoz és viselkedésbeli változásokhoz is vezethetnek. Ezek a hatások, beleértve az állatok szenvedését, a csökkenő tejhozamot, a drága állatgyógyászati kezeléseket, illetve a megnövekedett vágási költségeket, becslések szerint évente több ezer fontba is kerülhetnek egy száz tehénből álló állomány esetében.

Az Egyesült Királyság marhaállományában a sántaság pénzügyi hatása jóval meghaladja a 100 millió fontot is. A tehenek rendszeres lábfürdője azonban segít csökkenteni és megelőzni a patabetegségeket és az ennek nyomán kialakuló sántaságot.

Segítség az adatvezérelt döntések meghozatalában

A Hoofcount a német technológiai vállalat intelligens logikai modulját, a LOGO-t használja az automatizálási projektekben. A LOGO kezeli a Hoofcount lábfürdőinek fontos mechanizmusait, például a vegyszer- és a vízszivattyúkat, valamint szabályozza a takarmányozást.

A LOGO vezérlők segítségével a brit cég nyomon követheti a lábfürdőjén átmenő teheneket, értékes adatokkal szolgálva az állományról, amelyek aztán megjeleníthetők a kezelői felületen is. A fürdők távolról is vezérelhetők, és képesek az adatok felhőbe táplálására is a megfelelő elemzések céljából.

„A Siemensszel való együttműködés a gyártáshoz is újabb lendületet adott. Egyszerűen fogalmazva, a lábfürdőinket egy olyan úttörő berendezéssé alakítottuk át, amely segíti a szarvasmarha-tenyésztőket az adatvezérelt döntések meghozatalában”- emeli ki Anthony Marsh, a Hoofcount Ltd. tejipari mérnöke és alapítója.

A lancashire-i családi vállalkozás, amely évente már mintegy 300 lábfürdőt gyárt, jól ráérzett a gazdálkodók és állatok igényeire, ennek alapján fejlesztette ki a minden méretű gazdaság számára megfelelő automatizált lábfürdőit.

A készülékek úgy optimalizáltak, hogy mérsékeljék a víz- és vegyszerhasználatot, ily módon is csökkentve az üzemeltetési költségeket. Könnyen karbantarthatók, beépített tisztítórendszerrel rendelkeznek, amely két vegyszerszivattyúval kevesebb, mint 3 percet vesz igénybe, miután a beállított számú tehén áthaladt a berendezésen.

A Hoofcount intelligens vezérlője lehetővé teszi, hogy a felhasználók akár mobileszközről is figyeljék és módosítsák a beállításokat, valamint azon megkapják a megfelelő értesítéseket is. Az adatok azt mutatják, hogy a lábfürdő használata 100 tehenenként évente akár 8000 font sterling pénzügyi megtakarítást is eredményezhet.

„A Hoofcount által használt technológiák méretezhetőek, és szükség esetén IoT-eszközökhöz is csatlakoztathatók. A lehetőségek végtelenek. Az intelligens vezérlés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy egy alkalmazáson keresztül figyeljék és irányítsák a lábfürdető készüléket, helytől függetlenül”- húzta alá Lee Fletcher, a Siemens Digital Industries üzletfejlesztési vezetője.

Kutyafutópad hidroterápiás célokra

<iframe src='//players.brightcove.net/1813624294001/VMi7Ptd8P_default/index.html?videoId=6299517725001' allowfullscreen frameborder=0></iframe>

Az ugyancsak brit Hydro Physio cég a vízterápiás futópadok piacvezető gyártója az elmúlt 16 év során több mint ezer ilyen eszközt tervezett, gyártott és értékesített. Egy idő után szükség volt a korábbinál megbízhatóbb meghajtóra, aminek a fejlesztésére és gyártására a Siemens-szel állapodtak meg.

Chris Truman, cégalapító ügyvezető 2004-ben fedezte fel a kutyás hidroterápiát, amikor egy állatorvosi kiállításon találkozott az első ilyen eszközzel, ami egy rozsdamentes acéltartály volt ablakokkal az oldalán és egy gumiszalaggal az alján.

Az állatorvosokkal folytatott megbeszéléseken megtudta, hogy ez a fajta kezelés javítja az állatok mobilitását, csökkenti az izomfeszültséget, és egyben fájdalmat is csillapít. Akkoriban a hidroterápiás rehabilitációs technikák még a korai szakaszukban jártak, számos új lehetőség kínálkozott a berendezés javítására.

Ezen felbuzdulva alapította meg egy évvel később a Hydro Physiot. A rozsdamentes acélgyártásban és a szállítószalagok terén szerzett alapismeretekkel rendelkező tervezőcsapatuk rövid időn belül kifejlesztette a cég első kutyás hidroterápiás futópadját, amely számos, azóta szabadalmaztatott elemet tartalmazott.

Az egyszerű használat kiemelkedően fontos volt, ezért a csapat olyan hidroterápiás futópad rendszert akart fejleszteni, amelybe az állatok kényelmesen be- és kiléphetnek, a terapeuták pedig könnyedén beállíthatják a futópad sebességét, a víz hőmérsékletét és mélységét.

Fejlesztés során elérkeztek ahhoz a ponthoz, amikor úgy gondolták, hogy szükségük van egy olyan üzleti partnerre, amely képes a berendezés meghajtását és a vezérlését továbbfejleszteni. Ez 2020-ban volt, ekkor állapodtak meg a Siemensszel.

Fontos volt az egy-gyártós megoldás

A világ első számú víz alatti futópadjának gyártójaként a Hydro Physio egyszerű, egyetlen gyártótól származó megoldást akart. Nemcsak egy szimpla beszállítóra volt szükségük, hanem egy fejlesztő partnerre, amely együtt tud dolgozni a belső csapatukkal is.

Összességében egy plug-and-play integrált megoldást akartak, amely jobb teljesítményt nyújt és jelentős összeszerelési időt takarít meg. Mivel a gépet mindennapi használatra tervezték, fontos volt a könnyű kezelhetőség és a folyamatos szervizelhetőség biztosítása is.

A Siemens végül egy átfogó megoldást kínált a brit cégnek, amely választ adott az addigi termék különféle műszaki kihívásaira. A német nagyvállalat mérnöki csapata szakértő technológiai tanácsokat és olyan alkatrészeket ajánlott, amelyek a terméket a kutyás hidroterápia újabb szintjére emelhették.

Ezt jelentették az intuitív kezelőszervek, az erőteljes, de csendes hajtás, üzemórán alapuló megelőző típusú karbantartási ütemezéssel. Az állatorvosok a kényelem érdekében hordozható eszközzel, például táblagéppel vagy telefonnal is működtethetik a berendezést.

Kutya-siemens