A kínai márka számára Európában eddig is egyedül Magyarországon folyt gyártás, a cég szerződéses partnere, a Flex(korábban Flextronics) sárvári üzemében. Az ottani portfolió költözik át az üllői üzembe.

Lenovo üzem

Jelentős részben a járványhelyzet miatt tolódott el hónapokkal az eredetileg jövő tavaszra tervezett indulás a Pest környéki üzemben. Az átköltözés, próbagyártás már tavaly nyáron elkezdődött, de a tényleges, nagyobb ütemű összeszerelés idén tavaszra indulhatott be.

További létszámnövelést is terveznek

Az üllői gyár elsősorban szerver-infrastruktúra, tárolórendszerek, valamint csúcskategóriás PC-munkaállomások építésére összpontosít, amiket az egész európai, közel-keleti és afrikai régióban értékesít.

A beruházás jelentős gazdasági potenciált jelent a magyar gazdaság számára a megnövekedett termelési kapacitás, a helyi beszállítókkal való együttműködés és az új munkahelyek révén.

A gyár már több mint ezer főt foglalkoztat teljes munkaidőben különböző mérnöki, vezetői és operatív munkakörökben. További létszámnövelést is tervez a cég, ahogy az üzem halad a teljes kapacitás felé – áll a hivatalos átadóról szóló közleményben.

Mint az előzményekről korábban beszámoltunk, a 8,2 milliárd forintra tervezett beruházás munkahelyteremtési részéhez a kormány nevében a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) két milliárd forintnyi vissza nem térintendő támogatást nyújt.

A két háromemeletes épületben közel 50 ezer négyzetméteren működő új létesítmény a Lenovo egyik legnagyobb gyártóüzeme. A gyártósoron naponta több mint 1000 szerver és 4 ezer munkaállomás készülhet –kifejezetten az ügyfelek igényeire szabva.

Klímacélokat szolgáló innovációk

Az automatizáció legújabb innovatív megoldásai mindenütt megtalálhatóak, beleértve az épületirányítási rendszert, amely az üzemben és a logisztikai területen működik a hőmérséklet, a páratartalom, az eszközök állapotának és a DIMM robotok címkézésének a nyomon követésére. Ez lehetővé teszi a termékek optimális minőségellenőrzését.

A beruházás a Lenovo klímacéljait is segíti: az épületet 0,5 megawatt kapacitású napelemekkel szerelték fel, ami egy kisebb falu energiaellátásához is elegendő. Az eszközök helyi gyártása jelentősen csökkenti a termékek szállítási idejét és távolságát. Ehhez jönnek még az olyan innovatív gyártási folyamatok – mint a Lenovo szabadalmaztatott alacsony hőmérsékletű forrasztási eljárása.

A magyarországi létesítmény része a Lenovo globális gyártási és ellátási lánc stratégiájának, amely a világ több mint 35 gyártóhelyéről – többek között Argentínából, Brazíliából, Kínából, Németországból, Magyarországról, Indiából, Japánból, Mexikóból, az USA-ból 180 piacra szállít.