Idén olyan technológiai újdonságokat jelentett be a Deutsche Telekom(DT) a barcelonai mobilkonferencián, amelyek az embert és felmerülő problémáit helyezik a középpontba. Ide sorolható például az 5G és az űrtechnológia kapcsolata, a költséghatékonyságot erősítő Open RAN, a mobilitást segítő IoT-megoldások.

Űrtávközlés vészhelyzetben

5G technológiával az űrben

A DT bemutatta, hogyan lehet kapcsolatot létrehozni a földi hálózat és a műholdas eszközök között egy esetleges természeti katasztrófa miatt bekövetkező hálózati meghibásodás esetén is, annak érdekében, hogy az összeköttetés legalább a műholdakon keresztül gond nélkül működni tudjon. Az egyedülálló kísérlet 5G hálózaton keresztül zajlott.

A dolgok internetében(IoT) is kulcsszerepet fog játszani a műholdak és az antennák közötti kommunikáció. Ennek érdekében a legnagyobb európai távközlési szolgáltató több mint 600 nemzetközi partnerrel és indulásként két műholdas szolgáltatóval dolgozik együtt.

Az üzleti ügyfelek így az IoT hubon keresztül akár a nyílt tengeren, vagy a sivatag közepén is csatlakozhatnak majd az IoT-eszközeikhez – derül ki az eseményről kiadott közleményből.

A DT (is) megnyitja az utat az Open RAN előtt

Németországban a Nokia-val és a Fujitsu-val, Európa többi részén pedig a Mavenir-rel partnerségben tervezik elindítani az első Open RAN kereskedelmi hálózatot, a telepítés a tervek szerint 2023-ban kezdődik. (A nyílt hálózati architektúra előnyeiről, első kísérleteiről itt írtunk korábban.)

Míg a hagyományos RAN hálózatok döntően egy szállító megoldásaira támaszkodnak, az Open RAN nyílt, szabványos interfészei lehetőséget adnak a többszállítós mobilhálózatok bevezetésére.

Az IoT fontos szerepet tölthet be a közúti közlekedésben is. A Deutsche Telekom és partnere, a Spoke olyan megoldást fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy a kerékpárok és az autók felismerjék egymást, ami által biztonságosabbá tehető a közlekedés.

A hagyományos SIM kártyákat felváltó e-SIM-ekre pedig a Deutsche Telekom a Google-lel és a mobilipar nemzetközi szervezetével a GSMA-val közösen dolgozott ki megoldást arra, hogy az ügyfelek néhány kattintással, azonnal átvihessék előfizetésüket az új készülékükre.

Mindössze annyi kell, hogy a régi és az új mobiltelefonok egymás közelében legyenek. Az innováció nemcsak egyszerűbbé, hanem biztonságosabbá is teszi a cserét, hiszen nincs szükség többé appok használatára, weboldal felkeresésére vagy az ügyfélszolgálat felhívására.

Újszerű megoldások az üzleti ügyfeleknek


A DT a telephelyi internetezéshez egy új rugalmas és skálázható hardver (uCPEbox Intel On Demanddal) és a garantált teljesítményjellemzőkkel rendelkező internetkapcsolat ötvözetét ajánlja, a még biztonságosabb kapcsolat érdekében.

A céges ügyfelek rugalmas fizetési modell segítségével határozhatják meg, hogy mennyi számítási kapacitásra van szükségük egy adott időpontban. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményt mindig az aktuális üzleti feltételekhez tudják igazítani.

A DT Microsoft Azure-ral közös fejlesztésében a jövőben olyan privát hálózatot kínál, amely több telephelyre is kiterjeszthető. Ennek keretében bevezeti a Pay-as-you-go, a felhasználó tényleges igényeire szabott modellt. Az új megoldással egy meglévő Azure felhőkörnyezetre is adoptálható ez az új privát 5G hálózat, akár több telephelyes változatot kialakítva.