A jövőbeni Ipar 4.0 igényeket is kiszolgáló helyi mobilhálózatot indított el a Magyar Telekom a Borgwarner oroszlányi telephelyén. Ez lehet az egyik üzleti modell a következő generációs mobilhálózatok ipari jellegű felhasználásában.

Első hazai Ipar 4.0 hálózat

A régióban elsőként Magyarországon, már valós gyártási körülmények között tesztelik a járműipari alkatrészeket gyártó BorgWarner Oroszlány Kft. telephelyén kialakított helyi mobilhálózatot. A Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország Campus Network elnevezésű megoldása célzott igényeket kiszolgáló, mobil hálózati kapcsolatot hozott létre a gyár területén.

A nyilvános és a helyi hálózat kombinációja

A Campus Network speciális mobil hálózati megoldásként az ügyfelek telephelyére – például egy ipari létesítményhez – dedikáltan telepített bázisállomást és beltéri lefedettséget nyújt, amit az adott területen belül jelentkező speciális igényekhez és megoldásokhoz lehet igazítani. Az így felépített hálózat nagy biztonsággal elégíti ki a magas fokú rendelkezésre állást, az alacsony késleltetést és a megfelelő hálózati kapacitást – áll az ügylet kapcsán kiadott közleményben.

A BorgWarner a hagyományos távközlési igények mellett először a belső logisztika (Barcode-olvasás, automatizált anyagmozgatás), a gyártásvezérlés (PLC adatkapcsolat), valamint a gyártás-monitoring területén teszteli a hálózatot, amely a későbbiekben készen áll az 5G hálózatra való átállásra is.

A dolgok internete(IoT) korszakának az eljövetelével a gépek, eszközök hálózati kapcsolódása az ipari megoldások és fejlesztések kulcsfontosságú eleme. A gyártási folyamatok rugalmasságát és hatékonyságát jelentősen javítja a megfelelő hálózati háttér, annak teljesítménye és megbízhatósága.

A világszerte 19 országban, 74 helyszínen gyártó BorgWarner oroszlányi üzemében kiépült Campus Network a nyilvános mobilhálózat és az újonnan létrejött 4G/LTE alapú helyi hálózat kombinációja. Ez lehetőséget nyújt a két cég számára az IoT megoldások ipari környezetben való tesztelésére és testre szabására, ami fontos a majdani 5G technológia bevezetését követő igényeknek való mielőbbi megfelelésben.

„A mostani együttműködés komoly lehetőséget biztosít a számunkra, hogy feltérképezzük és megismerjük az 5G mobiltechnológia megjelenésével kapcsolatos iparági igényeket annak érdekében, hogy az 5G hálózatok megjelenésével az ügyfeleink azonnal élni is tudjanak annak lehetőségeivel” – emeli ki a bejelentés kapcsán Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország vezérigazgató-helyettese.”

„A dedikált hálózat lehetővé teszi, hogy már most előkészítsünk olyan ipar 4.0 fejlesztéseket, melyek az 5G hálózat megjelenésével még hatékonyabbá válnak. A közösen tesztelt megoldásoktól a gyártási folyamat hatékonyságának javulását várjuk” – teszi hozzá Kertész László a BorgWarner Oroszlány Kft. IT Business Relationship Managere.

Szolgáltatói modell, vagy saját hálózat?

A most elindított megoldás felszínre hozza azt a témát, hogy az ipari célokat is legalább olyan mértékben szolgáló 5G-hálózatok elterjedésével hogyan alakulhat át a szolgáltatói piac. A klasszikus mobil operátorok szolgálják-e ki a jövőben az ipari igényeket is, vagy az ipari szereplők építsenek maguknak saját hálózatot?

Mint korábban megírtuk, idén tavasszal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság(NMHH) háttérbeszélgetésén még, mint nem valós hazai igényről beszéltek a szakértők. Ősszel pedig a szakminiszter, Palkovics László, már arról tájékoztatta az 5G Koalíció konferenciáján a hallgatóságát, hogy hasonlóan a németországi folyamatokhoz nálunk is tartalékolnak majd külön sávot az egyetemeknek és az ipari szereplőknek. A minisztérium már el is kezdett erről tárgyalni az érintettekkel.

Elmondta, az ipari hálózatokra szánt frekvenciákat egy későbbi időszakban hirdetik majd meg. Az egyetemi és ipari célokra együttvéve a 2300 MHz-es és a 26 GHz-es tartomány válik elérhetővé. Németországban komoly vita tárgya volt, kapjanak-e 5G frekvenciát a vertikális ágazatok. A „Siemens band”-ként ismert kezdeményezéssel az ottani erős ipar azt üzente az államnak, hogy a frekvencia fejében ők majd megépítik maguknak a hálózatot is.

Utóbbi megoldás mellett döntött nemrégiben a Bosch. A német ipari konszernt már be is jelentette, hogy 5G üzemeltetési engedélyekért folyamodik Németország egyes területein. Az engedélyek megszerzése után a Bosch a helyi 5G-hálózatokat erre kiválasztott partnerekkel együttműködve jövőre tervezi felállítani, az Ipar4.0-ban rejlő lehetőségek jobb kiaknázása érdekében. A következő néhány hónapban a Bosch 5G-teszteketvégez a gyáraiban és a renningeni kutatási campusán.