A digitális és a hagyományos világ konvergenciájára fókuszál a Siemens AG az ipari megoldások területén, ahol már számos megoldása piacvezető. A német nagyvállalat másfél évtizede építi digitális ipari portfolióját, aminek a jövőben még nagyobb stratégiai és bevételgeneráló szerepet szán.

Üzleti modellt vált a Siemens

Cedrik NeikeA technológiai konszern az ipar 4.0 vízióját valóra váltó Digital Industries(DI) üzletágát a 2022-es költségvetési évtől új üzleti modellel erősíti:szoftverüzletágának jelentős részét átállítja a Software as a Service (SaaS) alapú szolgáltatásra – jelentette be nemrégiben befektetők előtt Cedrik Neike, a részleg vezetője.

Az átalakulás keretében a DI Software új szolgáltatás alapú kínálatot tervez bevezetni, amelyek nagyobb hozzáférhetőséget, könnyebb együttműködést és korlátlan skálázhatóságot kínálnak az ügyfelek számára a digitális átalakulás felgyorsításában.

Az üzletág már a teljes bevétel közel negyedét adja

Az üzletág számára ez a fajta átmenet rugalmasabb és kiszámíthatóbb bevételt eredményez. Az új üzleti modelltől, ezáltal a piaci lehetőségek jobb kiaknázásától, a vezetés a következő években stabil 10 százalékos éves növekedést vár. Új vertikális piacok nyílhatnak meg, és a megoldások könnyebben elérhetővé válnak a kis és közepes méretű vállalatok számára is, amelyeknek így kevesebbet kell informatikára költeni.

A 72 ezer főt foglalkoztató szegmens tavalyi forgalma elérte a 15 milliárd eurót, ami a konszernszintű bevétel közel negyede. Ennek 28 százalékát adja a szoftver, 65 százaléka ered a különféle gyártás- és folyamatautomatizálási, valamint mozgásellenőrző megoldásokból. A fennmaradó 7 százalék pedig ugyancsak szolgáltatás jellegű: tanácsadás és egyéb ügyfélfókuszú tevékenység.

A teljes DI üzletág megrendeléseinek 20 százalékát az autóipar adja, 15 százaléka a szerszámgépiparból ered, további 10-10-10 százalék pedig a gyógyszer-, az elektronikai és az élelmiszeriparból származik. Az ügyfelek száma mára meghaladja a negyedmilliót, az üzleti partnereké pedig eléri a 7,5 ezret.

Növekedési potenciál az ipar digitalizációjában

A részlegvezető vázolta a jövőbeni üzleti lehetőségeket is, ami szerint jelentős növekedés várható az ipari digitalizációra fordított költések terén. Ezen belül a legnagyobb ütemben, évi 8 százalékkal az ipari szoftverek piaca bővülhet, ezt követi a termékfókuszú gyártásé (+6%), majd a folyamatautomatizálási megoldásoké (+4%)

Ami az alapvető trendeket illeti, sorra jönnek majd az új technológiák, az új adatalapú üzleti modellek, még fontosabbá válik a fenntartható digitális innovációkba fektetés, gyarapodnak az értékteremtő partnerségek és ökoszisztémák – emelte ki Cedrik Neike.

A Siemens 15 éve építi a DI portfoliót, részben organikus, de nagy részben felvásárlások útján is, utóbbiba ez alatt az időszak alatt 10 milliárd eurónyit fektetett. Célirányos kutatás-fejlesztésre az utóbbi egy évben 2 milliárd euró jutott.

Innovatív technológiák integrációja

A cég stratégiája a valós és a digitális világ ötvözésére három elemen alapul: egyfelől digitális alkalmazásokat fejleszt meghatározott iparágak számára, amelyeket aztán ötvöz a vállalat egészében alkalmazott alapvető technológiákkal. A harmadik pillér pedig az erős ökoszisztémát jelenti, amely az ügyfeleket, a partnereket, valamint a területen érdekelt startupokat tömöríti.

A digitális vállalati portfolió integrálja az adott termék és a hozzá kapcsolódó gyártás teljes életciklusát, beleértve a szimulációs és tervezőszoftvereket, a beépített automatizációt, az ipari kommunikációt, a hajtásrendszereket és a digitális szolgáltatásokat. Segíti a felhasználókat abban, hogy a szenzoroktól a peremhálózatokon át egészen a felhőig versenyképesebbé tegyék vállalatukat.

A részlegvezető ennek kapcsán kiemelte, hogy a Siemens technológiák alkalmazásával megvalósulhat az informatika és az üzemeltetési technológia konvergenciája, és lehetővé válik az adatok intelligens felhasználása. Hozzátette, a cég által üzembe helyezett digitális ipari szabályozó rendszerek óránként 100 terabájtnyi adatot kezelnek.

Emlékeztetett rá, hogy a Siemens a digitális ipari megoldások több szegmensében világelső, beleértve az ipari szoftvereket, az automatizációs megoldásokat, a termékéletciklus menedzsmentet(PLC), a hajtásrendszereket.

A cég saját fejlesztésű megoldásai közül kiemelte a MindSphere felhőalapú, nyílt IoT operációs rendszert, amellyel a vállalatok összekapcsolhatják termékeiket, üzemeiket, rendszereiket és gépeiket, elemezhetik a platformon összegyűjtött adatokat, hogy célzott optimalizációkat hajtsanak végre. Digitális szolgáltatásokat és innovatív új üzleti modelleket fejleszthetnek, mondjuk a prediktív karbantartásra, vagy a felhasználás alapú elszámolásra.

A portfolió fontos része az akvizíció útján szerzett úgynevezett alacsony kódolású platform, az applikáció-fejlesztő Mendix is, amely tízszer gyorsabban és 75 százalékkal kevesebb erőforrással teszi lehetővé a személyre, vállalatra szabott alkalmazások fejlesztését.

A legkeresettebb technológiák között a digitális ikrek

A digitalizációs technológiák közül viszont az egyik legnagyobb potenciál vitathatatlanul a digitális ikrek előtt áll. A termelés hatékonyságát akár egy adott üzem tervezési fázisától növelő megoldás elterjedtsége jelenleg 11 százalékos, de egyes előrejelzések szerint a következő három évben akár meg is háromszorozódhat, sőt a tervezett kísérleti projekteket figyelembe véve elérheti akár a 77 százalékot is.

A részlegvezető két ügyfelet is kiemelt, ahol a velük kötött megállapodás alapján és felsorolt technológiák alkalmazása komoly ugrást jelentett, vagy jelent adott cég tevékenysége szempontjából.

Egyikük a Mercedes Benz, ahol a legutóbbi szerződés szerint a Siemens vállalta, hogy digitalizálja a német autógyár meglévő üzemeit. A másik pedig a BioNTech céggel való megállapodás. A vakcinagyártónál alkalmazott adatelemzési, digitális ikrek és az egyéb szimulációs megoldások révén egy év alatt el lehetett jutni az oltóanyag fejlesztéstől a konkrét gyártásig.