A mentésirányítók munkáját forradalmasító újabb funkcióval bővül pár hónapon belül a Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös ÉletMentő applikációja. A fejlesztésnek köszönhetően videókapcsolat is létesíthető majd a mentésirányító központ és a bajbajutottak között.

Új funkcióval bővül az ÉletMentő app

A videóhívás funkcióval, amelyen még dolgozik az alkalmazást fejlesztő cseh cég, a diszpécserek láthatják az esetek valós körülményeit, és a megoldás a hallássérült segélykérők számára is jobb kommunikációs platformot teremt. A segítségnyújtás folyamatát ugyanis nagymértékben befolyásolja, hogy milyen információk jutnak el a mentésirányító központba.

Nagyobb teret nyernek a jövőben a videó alapú hívások

A kőkorszaki telefonhívás kapcsolatot valamivel több, mint egy éve váltotta fel az ÉletMentő applikáció, amely már tartalmazza a hívó fél pontos tartózkodási helyét és egészségügyi adatait is, ami jelentősen lerövidítheti a megfelelő segítség elindításához szükséges időt. Ehhez ad hozzá további információkat a videóhívás lehetősége.

„A kapcsolattartás terén átalakultak az igények: egyre nagyobb teret nyernek a videó alapú hívások. Előreláthatólag ez a trend csak erősödni fog, hiszen az újgenerációs mobilhálózat, az 5G elterjedése a videóhívásoknál is áttörést fog hozni: az elképesztő sebesség és minimális késleltetés azonnaliságot, valós idejű hívásokat tesznek lehetővé” – emelte ki a bejelentés alkalmából Orbán Anita, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kurátora.

Hozzátette: amikor először hallottunk a videóhívás lehetőségéről is, nem volt kérdés, hogy bele kell vágnunk, hiszen ez által a videós funkció előnyeit egy olyan fontos területre emelhetjük át, mint az egészségügyi ellátás.

A videóhívás jól jön az elsősegélynyújtásnál is

A videóhívás nagy segítséget jelenthet az elsősegélynyújtásnál is. lehetővé teszi a diszpécser számára, hogy részletesen ellenőrizze a beteg, vagy érült aktuális egészségi állapotát, a sérülés súlyosságát és az elsősegélynyújtás folyamatát.

A hallássérültek számára pedig hatékonyabb lehet a bejelentkezés, a videókapcsolat még a jelnyelvi kommunikációt is lehetővé teszi. A videóhívás az eset helyszínére tartó mentőszemélyzetnek is továbbítható, akik már útközben is felkészülhetnek az ellátásra.

Az ÉletMentő applikáció, mint már többször is írtunk róla, 2020.januárjában indult el. Az alkalmazás nemcsak pontos helymeghatározást ad, és megjeleníti a bajba jutott előre feltöltött egészségügyi adatait, de tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét is, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is.

Az app az elmúlt évben több fontos újítással bővült: többek között koronavírus információs gombbal, push értesítések lehetőségével és chatbot funkcióval is, sőt a nyár közeledtével fontossá váló funkciója, hogy ha kell a vízimentőket is riasztja. Az Életmentőt az indulás óta eltelt több mint egy évben 530 ezren töltötték le és 3200 esetben nyújthatott segítséget.