Újabb sapkát tesz a fejére a menedzserként, befektetőként, és az IVSZ elnökeként is ismert Vinnai Balázs. A digitális bankolás szakembere július 15-től elnöki főtanácsadóként és a vezető testület tagjaként csatlakozik a Magyar Bankholding csapatához. Feladata a magyar csúcsbank digitális transzformációjának felügyelete lesz.

Vinnai BalázsA Magyar Bankholding Zrt. idén márciusban hirdette meg a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesítésére vonatkozó ötéves stratégiáját. Ennek fontos célja, hogy az univerzális nagybank az ország legmodernebb pénzügyi szolgáltatója akar lenni.

Vinnai Balázs a pénzintézet elnöki főtanácsadójaként és a vezető testület tagjaként felügyeli és támogatja majd a bankcsoport technológiai transzformációját. Ennek fókuszában újszerű ügyfélélményt biztosító digitális csatornák létrehozatala, a technológia adta üzleti lehetőségek megtalálása, valamint a gyorsan változó üzleti környezethez való alkalmazkodási képesség fejlesztése áll – olvasható a bank által kiadott közleményben.

Az egyik legismertebb magyar startup vállalkozó a digitális banki termékekkel és webes alkalmazásokkal foglalkozó IND Group alapítójaként vált ismertté. A céget 16 év növekedés után a londoni központú Misys vásárolta fel 2014-ben. Azt követően Vinnai Balázs a fintech-multi digitális csatornákért felelős alelnökeként, majd utódvállalata, a Finastra digitális vezetőjeként és globális alelnökeként folytatta.

A szakember az ugyancsak a fintech-szektorban működő magántőke- és smart money tanácsadócég, a BnL Growth Partners, valamint a Codecool, Kelet-Közép-Európa vezető programozóiskolájának is az alapítója, 2018 óta a pénzügyi szoftverekkel és digitális banki értékesítéssel foglalkozó W.UP befektetője és elnöke. Tavaly pedig megválasztották a hazai infokommunikációs ipar szakmai szervezete, az IVSZ elnökévé.

A Magyar Bankholding Zrt. 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését, miután a Magyar Nemzeti Bank engedélyével a Budapest Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és az MTB Zrt. meghatározó tulajdonosai a banki részvényeiket a közös holdingtársaságba apportálták. Ezzel Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jött létre, amelyben a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB eddigi közvetlen tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB eddig közvetlen tulajdonosai pedig 37,69 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek.