A Nokia telefonmárkát licencelő HMD Global OY visszahozta a készülékgyártást Európába, köztük Magyarországra, ahol a kétezres években Komáromban folyt nagy tételben az összeszerelés.

Nokia telefonok gyártása Magyarországon

A cég, amely nemrégiben jelentette be, hogy hamarosan saját márkanevén is elkezdi az újabb okostelefonok fejlesztését és gyártását, tavalyi ígéretének megfelelően egyben beindította az 5G-s okostelefonok európai összeszerelését is.

A HMD Global teljes készülékpalettája, beleértve a hagyományos mobiltelefonokat is, eddig a tajvani szerződéses gyártónál, a Foxconn-nál készült, ez egészül ki mostantól az európai, köztük a magyarországi összeszereléssel.

A társaság közleménye szerint az első Európában készülő okostelefon a Nokia XR21 lesz. A modell európai kiadásának a gyártása került Magyarországra, de nem Komáromba, ahol a Foxconn korábban közel másfél évtizedig állította elő a készülékeket, a még eredeti márkatulajdonos Nokia számára.

Információink szerint ezúttal egy másik, nálunk működő nemzetközi szerződéses gyártóról, (vélhetően a Flexről) van szó.

Nokia telefonok gyártása Magyarországon

A Nokia XR21 európai gyártását egy limitált kiadású, „Forsted Platinum” színben készülő, gravírozott sorozatszámmal és a csomagolásban egy, az egyedi európai gyártást igazoló tanúsítvánnyal is rendelkező készülékkel kívánja megünnepelni a cég.

A telefonból mindössze 302 darab készült, javasolt fogyasztói ára 699 euró, és a Nokia telefonok weboldalán rendelhető meg már több nagy európai országban is.

Hamarosan elérhető lesz a Nokia XR21 nem limitált európai kiadása is, fekete színben, 649 euró javasolt fogyasztói áron, ugyancsak a cég készülékértékesítő webshopjában.

A „Back to Europe” koncepciót a piaci viszonyokra alapozzák

Az európai visszatérést a piackutatók növekedési előrejelzésére alapozza a HMD, a Canalys becslései szerint, az egyébként tízéves mélypontján lévő nemzetközi okostelefon-piac európai szegmense jövőre mintegy 7 százalékkal növekedhet.

A cég kihangsúlyozza, hogy ezt a modellt már a szigorúbb biztonsági feltételeket igénylő üzleti ügyfeleknek is ajánlják. Ennek alátámasztására minden Európában készült okostelefont szigorú szoftver- és malware teszteknek vetnek alá, egyes üzleti ügyfelek esetén pedig további IT-biztonsági partnerekkel együttműködve dolgoznak az akár egyedi védelmek kialakításán is.

Az adatokat is Európában tartják, 2019 óta minden, a HMD által gyártott okostelefon adatait a finnországi HMD szervereken tárolják és dolgozzák fel.

Az új készülék egyébként a legendás Nokia 3310 utóda, ellenáll akár egy 100 bar nyomású 80°C-os hőmérsékletű vízsugárral egyenértékű hatásnak is. Az XR21 védett az esésekkel, a porral és a vízzel szemben.

A gyártó oly mértékben bízik a készülék strapálhatóságában, hogy a legrosszabb esetre felkészülve egyéves képernyőcsere-garanciát is vállal erre a modellre. A Nokia XR21-et egy 100%-ban újrahasznosított alumíniumból öntött váz köré tervezték, és a készüléktest tartós anyagokból készült, a 120 Hz-es LCD kijelzője Corning Gorilla Glass Victus „védettségű”.

A modellbe épített 4800 mAh-s akkumulátor egyetlen töltéssel akár két napot is kibír, állja a szélsőséges időjárási körülményeket is, legyen az -20°C vagy +55°C közötti hőmérséklet. A 6,49 hüvelykes képernyő pedig nedves kézzel, esőben vagy akár kesztyűben is használható.

A középkategóriás telefont Snapdragon 695 5G lapkakészlet hajtja, és 33 W-os gyorstöltéssel bír, de nincs benne vezeték nélküli töltés.

A Nokia négy évig garantálja a havi biztonsági frissítéseket, három évig érkeznek hozzá a rendszerfrissítések, három év korlátozott gyártói jótállás is jár a már említett egyéves képernyőcsere-garancia mellé.

Egyedi ötletekben nincs hiány

A finn cég keresi a maga útját, nemcsak egyszerű márkalicencelő kíván lenni. Ezért is döntött úgy, hogy saját márkás telefonokat is fejleszt és gyártat.

Úgy tudjuk, hogy a jövőben a Nokia márkát, aminek a használatára egyébként még három évig jogosult, a hagyományos telefonoknál hagyja meg. Az okostelefonokat tervezi majd saját márkanév alatt.

Az elmúlt egy-két évben más meglepetésekkel is szolgált a cég a nemzetközi mobilpiac számára, tavaly bedobta az előfizetéses modellt, amiben a felhasználók nem tulajdonosai, hanem használói lehetnek az általuk kiválasztott készüléknek.

Ezt igény szerint bármikor másikra cserélhetnek, vagy az első három hónapot követően extra költségek nélkül le is mondhatják az előfizetést. Ezt a modellt tervek szerint nálunk is bevezethetik.

Legalább ilyen meglepő volt az a bejelentés, hogy a fenntarthatóság jegyében a jövőben egyre több modelljét a felhasználó által otthon is javíthatóvá teszi a cég. Erről itt írtunk részletesen.