Jönnek a környezetbarát, biológiailag lebomló védőtokok, a mobiltelefonnal kommunikáló szenzoros okos kiegészítők: nyomkövetők, mérőeszközök. A mobiltartozékok, és -kiegészítők várható trendjeiről a hazai piac meghatározó cégének a Cellectnek a vezetőivel beszélgettünk.

Okosodnak a mobiltartozékok

„Két részre osztható a tartozékpiac. Vannak a klasszikus kiegészítők: mobiltokok, -fóliák, -töltők, és vannak a mobiltelefonnal használható kiegészítők, okos eszközök. Utóbbiba sorolhatók az okos órák, a bluetooth alapú fej- és fülhallgatók, a különféle nyomkövetők, illetve a speciális, a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó IoT- eszközök” – sorolja Bíró Gyula, a Cellect Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2002-ben alapított 25-30 fős nagykereskedelmi profilú társaság mára a hazai értékesítésű mobiltartozék és –kiegészítők piacának mintegy a 30 százalékát fedi le. A tavalyi bevétele elérte a 3,3 milliárd forintot, de a teljes magyarországi piac ennél jóval nagyobb, a külföldi webshopokból vásárolt termékek akár több tízmilliárd forintnak megfelelő forgalmat is jelenthetnek, főleg az okos eszközök miatt.

A jövő a vezeték nélküli töltésé

Az okostelefon piac az elmúlt években már sokkal inkább stagnálást mutatott, kimúlt a korábbi jelentős kereslet. Ezt most megfejeli a koronavírus járvány miatt bekövetkezett jelentős visszaesés, ami akár kétszámjegyű csökkenést is jelenthet.

Öröm az ürömben ugyanakkor Bíró Gyula szerint, hogy a tartozékok, -kiegészítők piaca mégis ki tud ebből pozitívan jönni, mert az emberek bizonyos termékkategóriákat még csak most fedeznek fel. Ilyenek az okosórák, a vezeték nélküli fülhallgatók(TWS), vagy a vezeték nélküli töltők.

„Utóbbi kimondottan kényelmi funkció, amit egyre inkább szeretnénk használni, akár autóban, akár otthon. Jó hír, hogy az áruk most már közelít a normál kábeles töltőkéhez. Az indukciós töltés miatt ez egy drágább technológia, de az árkülönbség már lecsökkent 20 százalékra, aminél az emberek már inkább ezt választják majd” – véli az ügyvezető.

Ezzel a termék kategóriával ugyanakkor az első vásárlói tapasztalatok nem voltak egyértelműen pozitívak, hiszen maga a töltők többsége vezetékről nyeri a továbbtöltéshez való energiát, ráadásul a többségük inkább lassú, mint gyorstöltő.

Bíró Gyula jogosnak tartja a felvetést, nyilván egyelőre ezért is nem igazán elterjedtek ma még. Úgy véli, hogy a vezeték nélküli töltés akkor lesz népszerű, ha bizonyos nagyon gyakran használt termékeinkbe közvetlenül beintegrálódnak, mondjuk a technológia beépül a számítógépekbe, vagy az irodabútorokba, vagy része lesz az autós mobilkészülék-tartónak.

„Még jó pár akadályt meg kell ugrania a technológiának, beleértve a szabványosítást is. Amíg ez nem megy végbe, nem lehet gyors növekedésre számítani”- mutat rá az ügyvezető.

Hozzáteszi: az okosórákat, a TWS headseteket már most is lehet telefonnal is tölteni, de utóbbiak tartója lényegében már egy olyan powerbank, ami tölthető vezeték nélküli módon is.

Nyomkövetők, mérőeszközök, megfigyelőkamerák

Ami az okosórákat illeti, már egyre többet tudnak, pulzust, vérnyomást is mérnek EKG-t csinálnak, igaz az orvosok szerint még igen pontatlanul.

„Ezeket egyelőre csak tájékoztató jellegű adatokként lehet kezelni, a mai szenzorok a körülményektől függően viszonylag jól mérik az aktuális pulzust, vagy vérnyomást. Ezek változását viszont már rosszul követik, nem úgy, mint a speciális sportövek. Utóbbiak használata viszont nem kényelmes és elég bonyolult” – mutat rá Bíró Gyula.

Ezeken felül azonban még számos olyan kiegészítő van, amire nem is gondolnak az emberek – mondja Fejes Bertold, értékesítési és marketingigazgató. Ilyenek a digitális felügyeletet jelentő gyerekórák, amelyek a szülőnek és a gyereknek egyaránt megadják a biztonság érzetét.

„Vannak időseknek, gondozásra szorulóknak tervezett nyomkövetők is, amelyekben ugyanúgy be lehet állítani biztonsági zónát, ha azt elhagyja a használója, jelez a rendszer. Akkor is jelez, ha valami baleset éri. A nyomkövető jól használható háziállatoknál is, akik ha elkóborolnak, tudjuk, hol találjuk meg őket. Be lehet tenni ezeket az eszközöket bőröndökbe, csomagokba, vagy ha nincs riasztó az autóba, megbízhatóan riasztanak, ha megpróbálnák ezeket a tárgyakat eltulajdonítani. Kerékpárkövető tracker is van már, amit mint egy lámpát tudunk feltenni a biciklire” – fejti ki a szakember.

Okosodnak a mobiltartozékok

És akkor még nem beszéltünk a klasszikus IoT eszközökről: pára- és hőmérséklet mérőkről, a szivárgás detektálókról, amelyek jó szolgálatot tehetnek a nyaralókban. Vannak ezen kívül SIM-kártyával működő mozgásérzékelős megfigyelőkamerák is, amelyek illetéktelen behatolás esetén felvételeket készítenek, és azonnal értesítik mobilon a felhasználót. A felsorolt eszközök azoknak nyújtanak alternatív megoldásokat, akik nem engedhetnek meg maguknak több millió forintba kerülő komplex okosotthon rendszereket.

Lendületet vihet a piacba az eSIM technológia elterjedése

Ezek az eszközök, amelyek egyébként a keskenysávú, úgynevezett NB-IoT hálózatokon működnek, egy feltöltéssel akár egy évig is üzemelnek. Minimális adatforgalmat generálnak, pár ezer forintnyi feltöltéssel ugyancsak akár egy évig is elketyegnek.

„A kiegészítők piacának nagy lendületet ad majd az eSIM-es változatok megjelenése. Az eSIM technológiában mi nagy támogatói vagyunk a szolgáltatóknak, amelyek közül egyelőre csak a Telekom rendelkezik eSIM-et kezelő hálózattal” – mutat rá Fejes Bertold.

Izgalmas területnek tartja a kiegészítőkét Bíró Gyula is, mint mondja, ezek innentől kezdve önálló életet élnek majd. Lesz egy jó pár ilyen eszközünk, amelyek közvetlenül kapcsolódnak fel a mobilhálózatokra és csak abból tudjuk, hogy vannak, hogy push üzeneteket küldenek a telefonunkra: beázott a lakás, nem megfelelő a hőmérséklet, a gyerek szokatlan időben ment el az iskolából, vagy éppen arról, hogy elszökött a kutya.

Dinamikus növekedést várnak a környezetbarát védőtokoktól

„Ami a tartozékpiacot illeti, a mobilfelhasználók 60-70 százaléka már rendelkezik az alap termékkategóriákkal: védőtokokkal, fóliákkal. Ez még kevés, főleg ha megnézünk egy prémiumkategóriás, 5-600 ezer forintos készüléket. Nem teheti meg a gazdája, hogy ne vegyen hozzá tokot, vagy fóliát. Úgy látom tehát, hogy még ebben a piaci szegmensben is van elegendő tartalék. Magyarországon az éves mobilkészülék eladás két-két és fél millió telefon, ami ugyanennyi fóliát és tokot jelenthet” – húzza alá Fejes Bertold.

További lendületet adhat szerinte ennek a területnek a zöld szemlélet, a környezetbarát, biológiailag lebomló tokok megjelenése. Jó jel, hogy ma már szívesebben veszünk környezetbarát csomagolású terméket, főleg, ha árban nem tapasztalunk nagy eltérést.

A Cellect már meg is tette a szükséges lépéseket ebbe az irányba, a viszonteladóknál pedig már el is indult az új típusú termékek értékesítése. A Cellect aktívan részt vesz a termékek előállításában és a dizájnok megálmodásában is.

A tokok anyaga abban különbözik a hagyományosokétól, hogy összetevője a politejsav(PLA), amelyet növényi alapanyagokból, egyebek mellett kukoricából állítanak elő. Emiatt képes a „zöld” tok biológiai úton teljes mértékben lebomlani, úgy 6-24 hónap között. A puha tapintású, vékony, de strapabíró tokok ára 4990 forint.

A cégnél idén már abban reménykednek, hogy a tokok forgalmának a 10-15 százalékát már a lebomlók adják majd, öt év múlva pedig akár 50 százalékot is elérhetnek.