HR

Lengyel-magyar közös vállalatban folytatja a Codecool

A hét éve startupként indult Codecool Programozóiskola és a lengyel Software Development Academy (SDA) vegyesvállalat alapítását jelentette be azzal a céllal, hogy létrehozzák az egyik legnagyobb, digitális készségeket oktató és közvetítő hálózatot Európában.

Ezeket kell tudnia a fenntarthatósági menedzsereknek

Egyre kritikusabb szempont a vállalatok életében a fenntarthatóság és az érdekében tett lépések, amivel nehezen tart lépést a munkaerőpiac. Óriási a hiány a zöld szempontokat a cégek működésébe beépítő szakemberekből, de milyen tudás szükséges hozzá?

Megoldási lehetőségek az újra növekvő informatikushiányra

Az átlagnál jobban fizető állásokat tölthetnek be Magyarországon is az informatikusok, rugalmasabb munkavégzés és komoly továbbképzési lehetőségek állnak előttük. Ma már a női nem képviselői előtt is egyre nyitottabb a szakma. Mégis újabb pesszimista víziókat tárnak fel előttünk a friss kutatások. Hol a hiba a rendszerben?

Újabb ingyenes IT-képzés, a helyek egyharmada már betelt

Május 6-án éjfélig lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által harmadik alkalommal meghirdetett Újratervezés Program elnevezésű, 100 százalékban államilag támogatott informatikai képzésre. A programban ezúttal is 10 ezer fő vehet részt, eddig több mint 3 ezren jelentkeztek.

Betöltés

Pár sorban

Magyar fejlesztők ötleteit várják a válság legnagyobb kihívásaira

Az energiaválsággal és inflációval járó legégetőbb problémák megoldására ösztönzi a fejlesztőket Yettel 5 millió forint összdíjazású pénzdíjas versenye. A ’Hack it your way’ névre keresztelt, programozó szakembereknek, fejlesztőcsapatoknak és startupoknak kiírt kétfordulós pályázaton a háztartások kiadásainak okoseszközökkel való csökkentése, a kis- és középvállalkozások hatékonyabb működésének elősegítése és a városi közlekedés környezetbarát, energiahatékonyabb újragondolása szerepel a kihívások között. A versenyre október 30-ig lehet regisztrálni. https://yettel.hu/hackathon (Digitrendi)

***

Így fejlődik az elektronikus aláírás itthon

A magyarok 86 százaléka hallott már az elektronikus aláírásról, és közel negyedük használta is – derül ki a FaceKom országos reprezentatív kutatásából. Sokan még az ismerethiány miatt nem alkalmazzák, ugyanakkor szakértők szerint a technológia fejlődésével a következő időszakban az elektronikus aláírás további rohamos terjedése várható. A megkérdezettek elsősorban a közművek, távközlés és közigazgatás területén tartják fontosnak a digitális hitelesítést.(Digitrendi)

***

Budapesten nyílt meg a régió első kripto bemutatóterme

Kelet-Közép-Európa első, Budapesten megnyíló kriptobányászgép bemutatóterme egyben oktatási célokat is szolgál és a magyar kripto hívők gyülekezőhelyeként is működik. A létesítmény ősztől rendszeres rendezvényekkel és workshopokkal várja az egyéni érdeklődőket és a vállalkozókat az AsicMinerz jóvoltából. A bemutatóteremben az érdeklődők megismerhetik a bányászgépek széles portfolióját és teljeskörű tájékoztatást kaphatnak a kripto világáról. (Digitrendi)

***

Átadták a Bosch Budapest járműipari fejlesztőközpontot

Most adták át a Bosch 70 milliárd forintos beruházásból létesült budapesti fejlesztőközpontjának második campusát, amelynek az építése 2018-ban kezdődött. Az új 90 ezer négyzetméteres központ a cégcsoport e-mobilitáshoz, önvezetéshez kapcsolódó autóipari fejlesztéseinek a helyszíne, amely 1800 munkahelynek, 14 ezer négyzetméternyi kutató- és tesztlabornak, a legmodernebb műszeres tesztpályának, valamint óriás mérőkamrákkal felszerelt csúcstechnológiás tesztcsarnoknak ad otthont. (Digitrendi)

***

Bolgár adatelemző cégbe szállt be az OTP alapkezelője

A szófiai tőzsdén jegyzett informatikai cég, a Sirma Group AI divíziójaként működő Ontotextet vásárolta meg több régiós befektetővel közösen az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Tőkealap-kezelő. Az Ontotext olyan globális szereplőkkel dolgozik együtt, mint az S&P’s, a Financial Times vagy a BBC. A tranzakció célja, hogy megerősített pénzügyi háttérrel a cég egyeduralkodóvá váljon a felhalmozott nagy mennyiségű adatvagyon feldolgozását és értelmezését segítő gráfadatbázisok területén. (Digitrendi)

***

Újabb Canon Redline pályázat amatőr fotósoknak

A zsűri olyan pályamunkákat vár, amely egy akciódús jelenetet egyetlen kimerevített képbe sűrítve örökít meg. A pályaművek bármilyen eszközön készülhetnek, és minden résztvevő egy fényképpel nevezhet. A jelentkezés ingyenes, a nyertes kép alkotója októberben egy Canon EOS R5 gépet, egy RF 24-70mm f 2.8L II USM objektívet kap és egy online mentorálási lehetőséget nyer el Laura El-Tantawy Canon nagykövettel. A tavalyi pályázatra, amelynek témája a „Fény a sötétségben” volt, 36 ezer pályamunka érkezett. (Digitrendi)

***

A CIB Bank hitelezési rendszerét a Kyndryl korszerűsíti

A CIB Bank Zrt. hároméves technológiai szolgáltatási megállapodást kötött a Kyndryl-lel, a világ legnagyobb informatikai infrastruktúra-szolgáltatójával. A megállapodás célja a hitelezési munkafolyamatok és az ezek alapjául szolgáló platform korszerűsítése és működtetése. (Digitrendi)

***

Privát hálózatra terelhető itthon a fesztiválok fizetési rendszere

A Telekom és a T-Systems Campus Network privát mobilhálózatán bonyolódhat a Festipay fizetési rendszere a nyár három nagy rendezvényén, az EFOTT-on, a Szigeten és a Strand Fesztiválon. A fizetésnél nem kell hosszasan várni arra, hogy a terminál csatlakozzon a szerverhez. A háttérben ugyanis a szakemberek leválaszthatják a nyilvános hálózatról a Campus Network számára dedikált, mintegy 10%-nyi kapacitást. Ezt követően létrehozzák a biztonságos privát hálózatot, amelybe a Festipaynek dedikált SIM-kártyák tartoznak. A speciális SIM-kártyákkal működő eszközöket pedig aktiválni kell, hogy ehhez a hálózathoz tudjanak csatlakozni. (Digitrendi)

***

Ipari analitikai céget vett a Siemens

A német vállalat felvásárolta a megelőző karbantartási megoldásokat fejlesztő Senseye-t. A brit cég 2014-es alapítása óta szolgáltatásként, Software-as-a-Service (SaaS) modellben elérhető mesterséges intelligencia alapú szoftvermegoldásokat fejleszt, melyekkel az ipari szereplők csökkenthetik a nem tervezett gépleállások számát, növelhetik az eszközök élettartamát. Az ipari és más, kritikus infrastruktúrák optimális karbantartási idejét előrejelző, proaktív megoldások egyre keresettebbek. Globális piacuk, a Research and Markets adatai szerint 2020-ban még 4,02 milliárd dollár volt, 2027-re elérheti a 18,65 milliárd dollárt.(Digitrendi)

***

5G megoldással fokozható a hallássérültek koncertélménye

Siketek és nagyothallók számára egyedülálló 5G alapú fejlesztést mutatott be nemrégiben a Vodafone és a Music Not Impossible csapat a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon. Az innováció haptikus(tapintásalapú) technológián alapul, az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon és felsőtestükön elhelyezett szenzorokon keresztül érkező rezgések segítségével képesek érzékelni a zenét. A Vodafone fejlesztése nemcsak a zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni, mindez az 5G hálózat sebességének köszönhetően valós időben érzékelhető.(Digitrendi)

***

Megduplázza budapesti fejlesztőcsapatát a TIER Tech Hub

A fejlesztőcsapat szakmai workshopokkal, nyílt nappal és rollerteszteléssel várja az érdeklődőket, a kihívásra vágyó fejlesztők akár hackathonon is tesztelhetik a tudásukat.A TIER mikromobilitási szolgáltató fejlesztőközpontja már több mint egy éve működik Budapesten, a csapat tagjai dolgoznak többek között a parkolási kihívások szoftveres megoldásán és a TIER alkalmazás különböző városok közlekedési szabályira való optimalizálásán is. A magyarországi központ rövid időn belül kétszeresére nőhet, így folyamatosan keresik az új szoftvermérnököket, fejlesztőket és dizájnereket.(Digitrendi)

***

Már Horvátországban is elérhető a Vodafone 5G roaming

Tovább bővítette 5G roaming szolgáltatását a Vodafone, így már összesen 29, európai és Európán kívüli országban használhatják többletköltségek nélkül az ügyfelek az újgenerációs mobilhálózatot, 5G-képes készülékeikkel. Tavaly a magyarok által leglátogatottabb városok közé tartozott Berlin, Párizs, London és Lisszabon, a top10-es listán olasz és görög nyaralóhelyek is szerepeltek, de a legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok körében továbbra is Horvátország.(Digitrendi)

***

Yettel: 5G alapú irodai internet kkv-knak

IrodaNet Pro néven a hazai kis- és középvállalkozásoknak is elérhetővé teszi a cég a vezetékes internetet kiváltó szolgáltatását. A szolgáltatás 5G hálózatra csatlakozó wi-fi router révén nyújt korlátlan adatforgalmat, ha kell a fix hálózatoknál ismert 1000 Mbit/s letöltéssel, főként azon kkv-knak, ahol egyszerre több eszköznél is szükség lehet gyors netkapcsolatra. A Yettel mindhárom, kkv-knak szóló szolgáltatása – az 5G technológián alapuló IrodaNet Pro, a vezetékes optikai hálózatra épülő IrodaNet 300/1000, és a mobil wi-fi router segítségével hordozható Kisvállalati Internet 500+500 GB – 6 hónapig 0 forintos havidíjjal és kötöttségek nélkül kipróbálható 24 havi hűség vállalása mellett. (Digitrendi)

Partnereink