IoT

Szaporodnak a hazai IoT-hálózatok(frissítés)

A Vodafone most jelentette be, hogy augusztustól éles kereskedelmi szolgáltatásként teszi elérhetővé országos lefedettségű keskenysávú(NB)-IoT hálózatát. Időközben a piacról még hiányzó Telenor is reagált megkeresésünkre.

Szenzorokkal az almamolyok ellen

A mezőgazdasághoz köthető többféle megoldás is döntős volt az első 24 órás IoT hackathonon, amit a T-Systems Magyarország és innovációs laborja a Kitchen Budapest (KiBu) a Szegedi Tudományegyetem Informatikai karával közösen rendezett.

Európában is termékeny talajra találnak az IoT megoldások

A globális növekedést meghaladó ütemben gyarapodnak idén Európában a dolgok internetéből(IoT) származó bevételek. A több mint 170 milliárd dollárnyi üzlet zömét a fejlett Nyugat-Európa hozza össze, a keleti régió részesedése még nem éri el a 10 százalékot.

Hatalmas üzlet lesz már idéntől a dolgok internete

A hálózatba kapcsolt eszközök világméretű értékesítése 2019-ben már elérheti a 745 milliárd dollárt, ami több mint 15 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A dolgok internetére(IoT) a legtöbbet a gyáripar, a közlekedés, a közműszolgáltatók és a lakosság költ.

Áttörést jelentő innovációk az energetikában

Hamarosan a hullámok energiáját is lehet áramtermelésre hasznosítani, a drónokkal pedig költséghatékonyan ellenőrizni a szélturbinák működését. Létezik már olyan intelligens, IoT-alapú megoldás is, amellyel az ipari célú energiafelhasználás komplex rendszere önállóan irányítható. Az újításokon a startupok és az iparág klasszikusai egyaránt gőzerővel dolgoznak.

Partnerprogrammal pörgeti NB-IoT projektjét a T-Systems

Fejlesztői csomaghoz, egyedi ajánlathoz és közösségi felülethez juthatnak a gépek közötti kommunikációban üzletet látó hazai cégek a T-Systems  partnerprogramja révén. A projektben speciális fórumon keresztül egymást is segíthetik a fejlesztők.

Betöltés

Pár sorban

Szabad az út az eDigital és az eMAG fúziójához

A versenyhivatal (GVH) jóváhagyta a magyar Extreme Digital Zrt. és a dél-afrikai érdekeltségű eMAG itteni leányvállalatának egyesülését. A fúzió nyomán a legnagyobb hazai online kereskedő jön létre , amiben az eMAG részesedése 52, az eDigitalé 48 százalék. A közös cégben az eDigital alapítói, Várkonyi Balázs és Kelemen Gyula továbbra is vezető tisztségeket töltenek be. A tranzakció várhatóan november végén zárul le.(Digitrendi)

***

Ománi partnerrel szerződött a Quadron

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft. az egyik legnagyobb ománi cégcsoporttal, a Zubair Corporationnel. A megállapodás keretében a Zubair a QUADRON kizárólagos ománi partnereként értékesíti majd a magyar vállalkozás kibervédelmi szolgáltatásait Ománban. A cégek a megállapodástól a következő egy év során mintegy egymillió dollár értékű üzleti potenciál felderítését várják. (Digitrendi)

***

Meghosszabbított együttműködés a Siemens és a BME között

A Siemens hazai csoportja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem újabb öt évre hosszabbítja meg a köztük lévő 20 éves keretszerződést. Az együttműködés egyik fontos eleme a 2017-ben a villamosmérnöki karon elindított duális mesterképzés. Ennek a terepe a Siemens hazai mérnöki megoldásokat nyújtó kompetenciaközpontja.(Digitrendi)

***

A kábelhálózat egy része is gigabites a Telekomnál

A Magyar Telekom a kábelhálózatán bevezeti a DOCSIS 3.1 szabványt. A gigabites letöltési sebességet biztosító fejlesztés már mintegy 650 ezer hozzáférési ponton érhető el. A megújult hálózaton a hipergyors internet mellett IPTV és vezetékes hangszolgáltatás is igénybe vehető. Az optikai pontokat is beszámítva a cég vezetékes hálózata már több mint 1,7 millió gigabites sebességű elérést kínál a hazai háztartások és vállalkozások egyharmadának. (Digitrendi)

***

A világ legerősebb AI processzora a Huawei-től

A Huawei Technologies bemutatta az Ascend 910-et, a világ legerősebb AI processzorát, valamint a MindSpore AI számítási keretrendszert. A mesterségesintelligencia-alapú(AI) számítási keretrendszereknek kulcsszerepe van abban, hogy az AI alkalmazások fejlesztése könnyebb, maguk az alkalmazások pedig könnyebben elérhetők legyenek. A MindSpore 2020 első negyedévében válik elérhetővé nyílt forráskóddal.(Digitrendi)

***

A Neumann Társaság szervezi a 2023-as Informatikai Diákolimpiát

Négy év múlva – Neumann János születésének 120. évfordulóján Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia(IOI) 2023-as eseménye Szegeden a Neumann János Számítógéptudományi Társaság(NJSZT) szakmai irányításával valósul meg. Az idei rendezvényről a magyar csapat egy arany-, és egy bronzérmet szerzett.(Digitrendi)

***

Augusztustól jön a Honor 20

Honor 20Augusztustól 1-től nálunk is megvehető a Honor legújabb csúcskategóriás mobilja. A Honor 20 már az új nagysebességű Bluetooth technológiával ellátott, ami az adott környezeti tényezőknek megfelelően változtatja a jelerősséget. A telefon akár 200 méteres távolságig is stabil kapcsolatot teremt. A készülék térhatású hangélményt is biztosító virtuális 9.1-es hangrendszerrel érkezik.(Digitrendi)

***

A Revolut is elindítja az Apple Pay-t Magyarországon

A Revolut is elérhetővé tette az Apple Pay-t a magyar felhasználók számára. A Revolut ügyfelei jelenleg 29 országban használhatják boltokban, applikációkban, vagy weboldalakon a „pénztárcakímélő” fizetési megoldást. A Revolut kártyát a Revolut appon, vagy a Wallet applikáción keresztül adhatják hozzá az Apple Pay szolgáltatáshoz. Akinek még nincs plasztikkártyája, pár kattintással azonnal használható virtuális bankkártyát is hozzáadhat az Apple Wallethez a Revolut appból. (Digitrendi)

Partnereink

Hirstart logo