IoT

Az 5G hálózatok felpörgetik az M2M piacot is

Már ma is milliós nagyságrendben kommunikálnak a gépek egymás között a magyarországi mobilhálózatokon. A növekedés az 5G technológiával, amely a korábbinál jóval nagyobb számú igény egyidejű kiszolgálására képes, látványosan felgyorsul.

Szaporodnak a hazai IoT-hálózatok(frissítés)

A Vodafone most jelentette be, hogy augusztustól éles kereskedelmi szolgáltatásként teszi elérhetővé országos lefedettségű keskenysávú(NB)-IoT hálózatát. Időközben a piacról még hiányzó Telenor is reagált megkeresésünkre.

Szenzorokkal az almamolyok ellen

A mezőgazdasághoz köthető többféle megoldás is döntős volt az első 24 órás IoT hackathonon, amit a T-Systems Magyarország és innovációs laborja a Kitchen Budapest (KiBu) a Szegedi Tudományegyetem Informatikai karával közösen rendezett.

Európában is termékeny talajra találnak az IoT megoldások

A globális növekedést meghaladó ütemben gyarapodnak idén Európában a dolgok internetéből(IoT) származó bevételek. A több mint 170 milliárd dollárnyi üzlet zömét a fejlett Nyugat-Európa hozza össze, a keleti régió részesedése még nem éri el a 10 százalékot.

Hatalmas üzlet lesz már idéntől a dolgok internete

A hálózatba kapcsolt eszközök világméretű értékesítése 2019-ben már elérheti a 745 milliárd dollárt, ami több mint 15 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest. A dolgok internetére(IoT) a legtöbbet a gyáripar, a közlekedés, a közműszolgáltatók és a lakosság költ.

Áttörést jelentő innovációk az energetikában

Hamarosan a hullámok energiáját is lehet áramtermelésre hasznosítani, a drónokkal pedig költséghatékonyan ellenőrizni a szélturbinák működését. Létezik már olyan intelligens, IoT-alapú megoldás is, amellyel az ipari célú energiafelhasználás komplex rendszere önállóan irányítható. Az újításokon a startupok és az iparág klasszikusai egyaránt gőzerővel dolgoznak.

Partnerprogrammal pörgeti NB-IoT projektjét a T-Systems

Fejlesztői csomaghoz, egyedi ajánlathoz és közösségi felülethez juthatnak a gépek közötti kommunikációban üzletet látó hazai cégek a T-Systems  partnerprogramja révén. A projektben speciális fórumon keresztül egymást is segíthetik a fejlesztők.

Betöltés

Pár sorban

Koronavírus infógombbal bővül az ÉletMentő app

A koronavírushoz kapcsolódó újításokkal bővült a Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja. Az egyik a Koronavírus információ gomb, amely átvezet a koronavírussal kapcsolatos kormányzati oldalra. A másik újítás, hogy az applikáció a fontos és aktuális információkról mostantól push értesítéseket is küldhet, amit előbb engedélyeznie kell a felhasználónak. Aki már korábban letöltötte az appot, annak telefonja Beállítások menüjében kell engedélyeznie az automatikus frissítéseket és az értesítéseket. Az appot eddig 450 ezren töltötték le és ezen közel 2500 segélyhívás érkezett.(Digitrendi)

***

Háztartási gépeket adományoz az Euronics az egészségügynek

Az Euronics műszaki áruházlánc ,mintegy 25 millió forint értékben háztartási gépeket adományoz a hazai járványkórházaknak, és mentőállomásoknak. A sikeres igénylést követően intézményenként két nagy és két kis háztartási gépet ad át az áruházlánc. Az Euronics április 6. és 14. között várja az intézmények jelentkezését a https://euronics.hu/egyuttsikerul oldalon.(Digitrendi)

***

Ingyenesen elérhető digitális oktatási anyagok a 3D nyomtatásról

A CraftUnique április 6-tól ingyenes, bárki számára elérhető webinart indít a 3D-nyomtatásról. Az oktatási anyagok magyar nyelvűek. Hat-nyolc héten át, heti 1 alkalommal készülnek tartalmak a CraftUnique YouTube csatornájára, amelyeket bármikor meg lehet nézni, előzetes regisztráció nélkül is. Az oktatási anyag egyik fő célja, hogy a résztvevők a távoktatás segítségével megismerkedjenek a technológiával, és alapszinten elsajátítsák a nyomtatáshoz szükséges tervezési folyamatot is. (Digitrendi)

***

Szolgáltató adta el tavaly online módon a legtöbb mobilt és tabletet

Itthon a Magyar Telekom értékesítette tavaly a legtöbb mobiltelefont és táblagépet a hazai e-kereskedelemben. A GKI Digital adatai szerint a szolgáltató fedte le az online eladások több mint a harmadát ezekben a kategóriákban. A két termékből a teljes hazai online forgalom meghaladta a nettó 30 milliárd forintot. (Digitrendi)

***

100 gigabájt egy ezresért

A márciusi ingyen 100GB adat után a Telenor április 1-től 1+99GB-ot nyújt kedvezményes áron, 1000 forintért. Az új Hipernet adatjegy egy telefonszámhoz többször is megrendelhető egészen május 31-ig, és a megrendeléstől számított 30 napig használható fel.(Digitrendi)

***

Ingyenes lett a minősített e-aláírás a TrustChain platformon

Április végéig ingyenes a minősített e-aláírás(QES) a TrustChain digitális szerződéskötő platformon. Március végéig videón keresztül ¬hétvégén is ¬ bárki megszerezheti az aláírása tanúsítványát, amit az Evrotrust Technologies AD bocsát ki. A felhasználók az Evrotrust mobil applikáción írhatják alá a kézírással azonos erősségű módon a TrustChain Platformon létrehozott dokumentumaikat. (Digitrendi)

***

Kiberbiztonsági központot nyit Európában a Mastercard

A szakemberek az INTERPOL, az Europol, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és az Európai Bank kiberbiztonságért felelős szerveivel működnek majd együtt. Így biztonsági incidensek esetén jelentősen lerövidíthető a kommunikáció a Mastercard belső csapatai, az ügyfelek, partnerek és más érintettek között. Az adatvédelmi törvények globális szintű betartása is ellenőrizhetőbbé válik. Az intézetnek a cég Waterlooban lévő európai székhelye ad otthont. (Digitrendi)

***

Lefújták idén a barcelonai mobil világkonferenciát

A koronavírus globális terjedése, a fokozott fertőzésveszély miatt a világ mobiliparának legnagyobb éves rendezvénye a Mobile World Congress(MWC) idén elmarad Barcelonában – jelentette be John Hoffman, az ágazat szakmai szövetségének a GSMA-nak a vezetője. Az eseményen az utóbbi években már több mint 100 ezer látogató, kiállító vett részt a világ minden tájáról.(Digitrendi)

***

Magyarországról indul a Moneytou pénzküldő szolgáltatás

A felhasználók mától gyorsan és könnyen küldhetnek egymásnak telefonon pénzt a Viberen belül elérhető, magyar fejlesztésű(NeoPay) szolgáltatás segítségével. A Moneytou-t a világon elsőként a hazai felhasználók próbálhatják ki bankkártyájuk regisztrálásával. A Mastercard Send technológiáján alapuló szolgáltatást októberben jelentette be a Mastercard és a Viber. A szolgáltatás pénzügyi és technológiai hátterét a Libra Internet Bank és a Wirecard biztosítja.(Digitrendi)

***

Lenovo -Schneider Electric partnerség az okos gyártásban

A stratégiai partnerség erős szinergiákat teremt: egyesíti a Lenovo Industrial Internet of Things (IIoT) LeapIOT megoldásának előnyeit a Schneider Electric EcoStruxure alapú intelligens, környezettudatos megoldásának az előnyeivel. Kiemelten fókuszálnak a mesterséges intelligenciával támogatott algoritmusokra és a big data elemzésekre, amik befolyásolhatják a hatékonyságot, az előrejelezhető karbantartást és egyéb ipari alkalmazásokat.(Digitrendi)

Partnereink

Hirstart logo