Trend

Ezeket kell tudnia a fenntarthatósági menedzsereknek

Egyre kritikusabb szempont a vállalatok életében a fenntarthatóság és az érdekében tett lépések, amivel nehezen tart lépést a munkaerőpiac. Óriási a hiány a zöld szempontokat a cégek működésébe beépítő szakemberekből, de milyen tudás szükséges hozzá?

Nehezen válok meg a régi mobiljaimtól – neked mennyi van a kütyü-fiókban?

A hazai mobilelőfizetők közel kétharmada őrzi régi mobiljait, sok közöttük a még a mobilkorszak hajnalán használt készülék . A 3G-hálózatok lekapcsolása apropóján bevezetett állami csereprogram eredeti kerete és határideje sem hozta meg a kívánt eredményt, ezért is a hosszabbítás. Mindeközben már van olyan áruház, ahol a napi bevásárlás mellé felújított mobilt is vehetünk.

Betöltés

Pár sorban

A CIB Bank hitelezési rendszerét a Kyndryl korszerűsíti

A CIB Bank Zrt. hároméves technológiai szolgáltatási megállapodást kötött a Kyndryl-lel, a világ legnagyobb informatikai infrastruktúra-szolgáltatójával. A megállapodás célja a hitelezési munkafolyamatok és az ezek alapjául szolgáló platform korszerűsítése és működtetése. (Digitrendi)

***

Privát hálózatra terelhető itthon a fesztiválok fizetési rendszere

A Telekom és a T-Systems Campus Network privát mobilhálózatán bonyolódhat a Festipay fizetési rendszere a nyár három nagy rendezvényén, az EFOTT-on, a Szigeten és a Strand Fesztiválon. A fizetésnél nem kell hosszasan várni arra, hogy a terminál csatlakozzon a szerverhez. A háttérben ugyanis a szakemberek leválaszthatják a nyilvános hálózatról a Campus Network számára dedikált, mintegy 10%-nyi kapacitást. Ezt követően létrehozzák a biztonságos privát hálózatot, amelybe a Festipaynek dedikált SIM-kártyák tartoznak. A speciális SIM-kártyákkal működő eszközöket pedig aktiválni kell, hogy ehhez a hálózathoz tudjanak csatlakozni. (Digitrendi)

***

Ipari analitikai céget vett a Siemens

A német vállalat felvásárolta a megelőző karbantartási megoldásokat fejlesztő Senseye-t. A brit cég 2014-es alapítása óta szolgáltatásként, Software-as-a-Service (SaaS) modellben elérhető mesterséges intelligencia alapú szoftvermegoldásokat fejleszt, melyekkel az ipari szereplők csökkenthetik a nem tervezett gépleállások számát, növelhetik az eszközök élettartamát. Az ipari és más, kritikus infrastruktúrák optimális karbantartási idejét előrejelző, proaktív megoldások egyre keresettebbek. Globális piacuk, a Research and Markets adatai szerint 2020-ban még 4,02 milliárd dollár volt, 2027-re elérheti a 18,65 milliárd dollárt.(Digitrendi)

***

5G megoldással fokozható a hallássérültek koncertélménye

Siketek és nagyothallók számára egyedülálló 5G alapú fejlesztést mutatott be nemrégiben a Vodafone és a Music Not Impossible csapat a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon. Az innováció haptikus(tapintásalapú) technológián alapul, az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon és felsőtestükön elhelyezett szenzorokon keresztül érkező rezgések segítségével képesek érzékelni a zenét. A Vodafone fejlesztése nemcsak a zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni, mindez az 5G hálózat sebességének köszönhetően valós időben érzékelhető.(Digitrendi)

***

Megduplázza budapesti fejlesztőcsapatát a TIER Tech Hub

A fejlesztőcsapat szakmai workshopokkal, nyílt nappal és rollerteszteléssel várja az érdeklődőket, a kihívásra vágyó fejlesztők akár hackathonon is tesztelhetik a tudásukat.A TIER mikromobilitási szolgáltató fejlesztőközpontja már több mint egy éve működik Budapesten, a csapat tagjai dolgoznak többek között a parkolási kihívások szoftveres megoldásán és a TIER alkalmazás különböző városok közlekedési szabályira való optimalizálásán is. A magyarországi központ rövid időn belül kétszeresére nőhet, így folyamatosan keresik az új szoftvermérnököket, fejlesztőket és dizájnereket.(Digitrendi)

***

Már Horvátországban is elérhető a Vodafone 5G roaming

Tovább bővítette 5G roaming szolgáltatását a Vodafone, így már összesen 29, európai és Európán kívüli országban használhatják többletköltségek nélkül az ügyfelek az újgenerációs mobilhálózatot, 5G-képes készülékeikkel. Tavaly a magyarok által leglátogatottabb városok közé tartozott Berlin, Párizs, London és Lisszabon, a top10-es listán olasz és görög nyaralóhelyek is szerepeltek, de a legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok körében továbbra is Horvátország.(Digitrendi)

***

Yettel: 5G alapú irodai internet kkv-knak

IrodaNet Pro néven a hazai kis- és középvállalkozásoknak is elérhetővé teszi a cég a vezetékes internetet kiváltó szolgáltatását. A szolgáltatás 5G hálózatra csatlakozó wi-fi router révén nyújt korlátlan adatforgalmat, ha kell a fix hálózatoknál ismert 1000 Mbit/s letöltéssel, főként azon kkv-knak, ahol egyszerre több eszköznél is szükség lehet gyors netkapcsolatra. A Yettel mindhárom, kkv-knak szóló szolgáltatása – az 5G technológián alapuló IrodaNet Pro, a vezetékes optikai hálózatra épülő IrodaNet 300/1000, és a mobil wi-fi router segítségével hordozható Kisvállalati Internet 500+500 GB – 6 hónapig 0 forintos havidíjjal és kötöttségek nélkül kipróbálható 24 havi hűség vállalása mellett. (Digitrendi)

***

Bővíti budapesti irodáját az amerikai Exadel szoftvercég

Az amerikai társaság fél éve működő budapesti irodája, másfél éven belül több mint 100 fővel bővül. A cég olyan informatikai szolgáltatásokra specializálódott, amelyekre kis- és nagyvállalatoknak egyaránt szükségük van. A szakértelmük kiterjed a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulásra, a mobilfejlesztésre, a minőségbiztosítási automatizálásra, magában foglalja az UX-t és felhasználói felületet, a terméktervezést, a felhőfejlesztést, és a tartalommarketinget. Emellett adatvédelmi tanácsadó programokat és adattanácsadó szolgáltatásokat is nyújtanak. Az Exadel Magyarországon globális ügyfeleket kiszolgáló kiválósági központot tervez létrehozni.(Digitrendi)

***

Magyar startup fejlesztését integrálják az SAP bérszámfejtési szoftvereibe

Az SAP-val kötött együttműködésnek köszönhetően a jövőben Európa-szerte a Salarify alkalmazással egészülhetnek ki az SAP bérszámfejtési rendszerei, így segítve a hagyományos havi fizetési ütemezéstől eltérő, heti vagy akár napi fizetések kezelését. Közismert gyakorlat ez a vendéglátóiparban, a turizmusban, az építőiparban és sok más olyan ágazatban, ahol a munkaerőt projektalapon vagy nagy fluktuáció mellett alkalmazzák. A Salarify a budapesti székhelyű Swipe Technologies Kft. alkalmazása, mely rugalmas bérhozzáférést és digitalizált jövedelemigazolást kínáló applikáció. (Digitrendi)

***

Megnyitotta globális termék innovációs központját Budapesten a Diligent

A korszerű vállalatirányítási rendszerek globális beszállítója megnyitotta új globális irodáját Budapesten. A Diligent több mint 200 magyar szakembert vett fel azóta, hogy 2021-ben döntés született a cég Globális Termék Innovációs Központjának Budapesten való megalapításáról. A hibrid munkára is alkalmas iroda egyéni munkaállomásokat és nyitott irodai megoldásokat egyaránt kínál. Ez utóbbi ad helyet a közös ötleteléseknek, az új termék prototípusok kipróbálásának, illetve elérhető egy modern konferencia szint is az irodában.(Digitrendi)

***

Szolgáltató-független 5G-tesztprojektek Kecskeméten és Mezőhegyesen

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni. A két 5G kiscellás tesztprojektre kiírt uniós pályázatot az AH NET Zrt. és a független, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. közösen nyerte el. Az egyikkel Kecskemét belvárosában villanyoszlopokon, kandelábereken építenek ki szolgáltató-független 5G kiscellás tesztkörnyezetet. Mezőhegyesen pedig a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítenek 5G teszthálózatot. A ménesbirtok az agrárium innovatív technológiáit, az okos mezőgazdaság lehetőségeit alkalmazza és vizsgálja, ehhez jól működő, nagy kapacitású hálózatokra van szükség. (Digitrendi)

***

Új LIFEBOOK noteszgépek a Fujitsutól hibrid munkahelyekre

A frissített üzleti notebook család zászlóshajója a minden elemében új, ultrakönnyű magnézium házba szerelt LIFEBOOK E5 sorozat. Az új modellekben már a 12. generációs Intel Core processzorok és Intel® Iris® Xe grafikus kártyák vannak, de kérhetőek a legújabb AMD Ryzen™ 5000U Series processzorralés AMD Radeon™ grafikus kártyával is rendelhetik a modelleket. A legújabb modellek karcsúbbak, mint az elődeik, a 14 hüvelykes verzió mindössze 19,9mm, a 15 hüvelykes pedig 20,1 mm vastag, szemben az előző generáció 23,9 mm-rével. A modellek súlya mintegy negyedével csökkent, miközben akkumulátor-kapacitásuk már elegendő az egész napos használatra is.(Digitrendi)

***

Technikumi képzéseket támogat a Magyar Telekom

A miskolci Kandó Kálmán Informatikai Technikummal, a székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Technikummal, valamint a budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal kezdett együttműködést a Magyar Telekom a távközlési szakma népszerűsítése, a szakirányú képzés támogatása, valamint saját szakember utánpótlása érdekében. Az intézmények első körben többszáz eszközt kapnak a távközlési cégtől oktatási célokra, de a cég szakemberei előadásokat is tartanak, illetve vállalják az oktatási anyagok naprakészen tartását. Magyarországon jelenleg kevés középfokú intézményben zajlik szakirányú oktatás.(Digitrendi)

***

Mesterséges intelligencia tanszék létesült az ELTE-n

A magyarországi Bosch csoport támogatásával jött létre az ELTE Informatikai Karán az ország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke, ahol gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg, egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás vagy az emberi agyműködést leképező neurális hálók területén. A Bosch és az ELTE egyik közös kutatási területe a Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását. (Digitrendi)

***

A világ első pénztármentes kávézója Magyarországon nyílt meg

A Kende Gastro Zrt. a világ első pénztármentes kávézóját hozta létre Magyarországon. A TAKE IT EASY! 100 négyzetméteres bemutató üzletében 21 kamerát kapcsoltak össze a mesterséges intelligenciával, amely nyomon követi a vásárlást. Az alapmegoldás már működik Londonban, ahol az Aldinak nyitottak üzletet, de Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban és Németországban is egyre több élelmiszerüzlet használja a technológiát, amivel a fejlesztők a pandémia sújtotta kereskedelmi ágazatot szeretnék támogatni. (Digitrendi)

Partnereink