Vendégoldal

Sok kicsi sokra megy

A régi bölcsesség a mai világban is megállja a helyét. Sokan keresik azt a csodatévő informatikai projektet, ami egymagában a piac élére repíti cégüket. A gyakorlat azonban azt bizonyítja, hogy jól illesztett, a cég valamennyi kulcs területét lefedő projektek együttesen tudnak csak érdemi hatást elérni.

Így (is) javítható az adatközpontok energiahatékonysága

Az adatközpontok tavaly világszinten 200-250 terawattóra (TWh) energiát használtak, ami a teljes áramfogyasztás mintegy 1 százalékának felel meg – derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség tavaly novemberi jelentéséből. Ennek alapján ezek a létesítmények a globális széndioxid-kibocsátást 0,3 százalékkal növelték.

Biztonság és hatékonyság egyszerre

A céges rendszerek és adatok őrei naponta küzdenek azzal, hogy megtalálják az egyensúlyt a produktivitás, az egyszerű használat és a biztonsági előírások hatékony érvényesítése között. Hogyan lehet anélkül prioritást adni a biztonságnak, hogy végeláthatatlan folyamatokkal és jelszavakkal terhelnénk a dolgozókat?

Office örökös licenc: volt, van és lesz

Az utóbbi hetekben egyre több cikk jelent meg a szaksajtóban azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft „újra lehetővé teszi” az Office alkalmazáscsomag örökös licencként való vásárlását, ami jó hír azoknak, akik nem szeretnék előfizetéses formában használni azt.

Betöltés

LG

Hirdetés

Így hat ránk, ha kényelmetlen az irodánk

Munkahelyi komfortérzetünk csökkenése akár pszichológiai tüneteket is okozhat – frusztrálttá és elégedetlenné válhatunk, ami kihathat az irodai közösség légkörére és a közös munkára is.

Pár sorban

Ipari analitikai céget vett a Siemens

A német vállalat felvásárolta a megelőző karbantartási megoldásokat fejlesztő Senseye-t. A brit cég 2014-es alapítása óta szolgáltatásként, Software-as-a-Service (SaaS) modellben elérhető mesterséges intelligencia alapú szoftvermegoldásokat fejleszt, melyekkel az ipari szereplők csökkenthetik a nem tervezett gépleállások számát, növelhetik az eszközök élettartamát. Az ipari és más, kritikus infrastruktúrák optimális karbantartási idejét előrejelző, proaktív megoldások egyre keresettebbek. Globális piacuk, a Research and Markets adatai szerint 2020-ban még 4,02 milliárd dollár volt, 2027-re elérheti a 18,65 milliárd dollárt.(Digitrendi)

***

5G megoldással fokozható a hallássérültek koncertélménye

Siketek és nagyothallók számára egyedülálló 5G alapú fejlesztést mutatott be nemrégiben a Vodafone és a Music Not Impossible csapat a dél-londoni Mighty Hoopla zenei fesztiválon. Az innováció haptikus(tapintásalapú) technológián alapul, az eszköz viselői a csuklójukon, bokájukon és felsőtestükön elhelyezett szenzorokon keresztül érkező rezgések segítségével képesek érzékelni a zenét. A Vodafone fejlesztése nemcsak a zene lüktetését, de a tömeg hangulatát is képes átadni, mindez az 5G hálózat sebességének köszönhetően valós időben érzékelhető.(Digitrendi)

***

Megduplázza budapesti fejlesztőcsapatát a TIER Tech Hub

A fejlesztőcsapat szakmai workshopokkal, nyílt nappal és rollerteszteléssel várja az érdeklődőket, a kihívásra vágyó fejlesztők akár hackathonon is tesztelhetik a tudásukat.A TIER mikromobilitási szolgáltató fejlesztőközpontja már több mint egy éve működik Budapesten, a csapat tagjai dolgoznak többek között a parkolási kihívások szoftveres megoldásán és a TIER alkalmazás különböző városok közlekedési szabályira való optimalizálásán is. A magyarországi központ rövid időn belül kétszeresére nőhet, így folyamatosan keresik az új szoftvermérnököket, fejlesztőket és dizájnereket.(Digitrendi)

***

Már Horvátországban is elérhető a Vodafone 5G roaming

Tovább bővítette 5G roaming szolgáltatását a Vodafone, így már összesen 29, európai és Európán kívüli országban használhatják többletköltségek nélkül az ügyfelek az újgenerációs mobilhálózatot, 5G-képes készülékeikkel. Tavaly a magyarok által leglátogatottabb városok közé tartozott Berlin, Párizs, London és Lisszabon, a top10-es listán olasz és görög nyaralóhelyek is szerepeltek, de a legnépszerűbb külföldi úti cél a magyarok körében továbbra is Horvátország.(Digitrendi)

***

Yettel: 5G alapú irodai internet kkv-knak

IrodaNet Pro néven a hazai kis- és középvállalkozásoknak is elérhetővé teszi a cég a vezetékes internetet kiváltó szolgáltatását. A szolgáltatás 5G hálózatra csatlakozó wi-fi router révén nyújt korlátlan adatforgalmat, ha kell a fix hálózatoknál ismert 1000 Mbit/s letöltéssel, főként azon kkv-knak, ahol egyszerre több eszköznél is szükség lehet gyors netkapcsolatra. A Yettel mindhárom, kkv-knak szóló szolgáltatása – az 5G technológián alapuló IrodaNet Pro, a vezetékes optikai hálózatra épülő IrodaNet 300/1000, és a mobil wi-fi router segítségével hordozható Kisvállalati Internet 500+500 GB – 6 hónapig 0 forintos havidíjjal és kötöttségek nélkül kipróbálható 24 havi hűség vállalása mellett. (Digitrendi)

***

Bővíti budapesti irodáját az amerikai Exadel szoftvercég

Az amerikai társaság fél éve működő budapesti irodája, másfél éven belül több mint 100 fővel bővül. A cég olyan informatikai szolgáltatásokra specializálódott, amelyekre kis- és nagyvállalatoknak egyaránt szükségük van. A szakértelmük kiterjed a mesterséges intelligenciára, a gépi tanulásra, a mobilfejlesztésre, a minőségbiztosítási automatizálásra, magában foglalja az UX-t és felhasználói felületet, a terméktervezést, a felhőfejlesztést, és a tartalommarketinget. Emellett adatvédelmi tanácsadó programokat és adattanácsadó szolgáltatásokat is nyújtanak. Az Exadel Magyarországon globális ügyfeleket kiszolgáló kiválósági központot tervez létrehozni.(Digitrendi)

***

Magyar startup fejlesztését integrálják az SAP bérszámfejtési szoftvereibe

Az SAP-val kötött együttműködésnek köszönhetően a jövőben Európa-szerte a Salarify alkalmazással egészülhetnek ki az SAP bérszámfejtési rendszerei, így segítve a hagyományos havi fizetési ütemezéstől eltérő, heti vagy akár napi fizetések kezelését. Közismert gyakorlat ez a vendéglátóiparban, a turizmusban, az építőiparban és sok más olyan ágazatban, ahol a munkaerőt projektalapon vagy nagy fluktuáció mellett alkalmazzák. A Salarify a budapesti székhelyű Swipe Technologies Kft. alkalmazása, mely rugalmas bérhozzáférést és digitalizált jövedelemigazolást kínáló applikáció. (Digitrendi)

***

Megnyitotta globális termék innovációs központját Budapesten a Diligent

A korszerű vállalatirányítási rendszerek globális beszállítója megnyitotta új globális irodáját Budapesten. A Diligent több mint 200 magyar szakembert vett fel azóta, hogy 2021-ben döntés született a cég Globális Termék Innovációs Központjának Budapesten való megalapításáról. A hibrid munkára is alkalmas iroda egyéni munkaállomásokat és nyitott irodai megoldásokat egyaránt kínál. Ez utóbbi ad helyet a közös ötleteléseknek, az új termék prototípusok kipróbálásának, illetve elérhető egy modern konferencia szint is az irodában.(Digitrendi)

***

Szolgáltató-független 5G-tesztprojektek Kecskeméten és Mezőhegyesen

A tesztek célja annak vizsgálata, hogyan lehet különböző környezetben – például sűrűn lakott belvárosban, vagy agrárterületen – gazdaságosan 5G hálózatot kiépíteni és működtetni. A két 5G kiscellás tesztprojektre kiírt uniós pályázatot az AH NET Zrt. és a független, integrált infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. közösen nyerte el. Az egyikkel Kecskemét belvárosában villanyoszlopokon, kandelábereken építenek ki szolgáltató-független 5G kiscellás tesztkörnyezetet. Mezőhegyesen pedig a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területére telepítenek 5G teszthálózatot. A ménesbirtok az agrárium innovatív technológiáit, az okos mezőgazdaság lehetőségeit alkalmazza és vizsgálja, ehhez jól működő, nagy kapacitású hálózatokra van szükség. (Digitrendi)

***

Új LIFEBOOK noteszgépek a Fujitsutól hibrid munkahelyekre

A frissített üzleti notebook család zászlóshajója a minden elemében új, ultrakönnyű magnézium házba szerelt LIFEBOOK E5 sorozat. Az új modellekben már a 12. generációs Intel Core processzorok és Intel® Iris® Xe grafikus kártyák vannak, de kérhetőek a legújabb AMD Ryzen™ 5000U Series processzorralés AMD Radeon™ grafikus kártyával is rendelhetik a modelleket. A legújabb modellek karcsúbbak, mint az elődeik, a 14 hüvelykes verzió mindössze 19,9mm, a 15 hüvelykes pedig 20,1 mm vastag, szemben az előző generáció 23,9 mm-rével. A modellek súlya mintegy negyedével csökkent, miközben akkumulátor-kapacitásuk már elegendő az egész napos használatra is.(Digitrendi)

***

Technikumi képzéseket támogat a Magyar Telekom

A miskolci Kandó Kálmán Informatikai Technikummal, a székesfehérvári Széchenyi István Műszaki Technikummal, valamint a budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Puskás Tivadar Távközlési és Informatikai Technikummal kezdett együttműködést a Magyar Telekom a távközlési szakma népszerűsítése, a szakirányú képzés támogatása, valamint saját szakember utánpótlása érdekében. Az intézmények első körben többszáz eszközt kapnak a távközlési cégtől oktatási célokra, de a cég szakemberei előadásokat is tartanak, illetve vállalják az oktatási anyagok naprakészen tartását. Magyarországon jelenleg kevés középfokú intézményben zajlik szakirányú oktatás.(Digitrendi)

***

Mesterséges intelligencia tanszék létesült az ELTE-n

A magyarországi Bosch csoport támogatásával jött létre az ELTE Informatikai Karán az ország első mesterséges intelligencia ipari tanszéke, ahol gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok valósulnak meg, egyebek mellett az önvezető járművek, az ipari automatizáció, a gépi látás vagy az emberi agyműködést leképező neurális hálók területén. A Bosch és az ELTE egyik közös kutatási területe a Level 4 és 5 szintű önvezetést támogató rendszerek fejlesztése, ahol a gépi intelligencia már teljes mértékben, emberi felügyelet és beavatkozás nélkül át tudja venni a járművek biztonságos irányítását. (Digitrendi)

***

A világ első pénztármentes kávézója Magyarországon nyílt meg

A Kende Gastro Zrt. a világ első pénztármentes kávézóját hozta létre Magyarországon. A TAKE IT EASY! 100 négyzetméteres bemutató üzletében 21 kamerát kapcsoltak össze a mesterséges intelligenciával, amely nyomon követi a vásárlást. Az alapmegoldás már működik Londonban, ahol az Aldinak nyitottak üzletet, de Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban és Németországban is egyre több élelmiszerüzlet használja a technológiát, amivel a fejlesztők a pandémia sújtotta kereskedelmi ágazatot szeretnék támogatni. (Digitrendi)

***

Az üzleti piacra is belép a Huawei fogyasztói üzletága

A kínai márka lakossági felhasználóknak szóló részlege az amerikai embargó óta megnövekedett intenzitással keresi az újabb üzleti lehetőségeket. Richard Yu, a Huawei ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy új irodai megoldásaik a kormányzati-, oktatási-, egészségügyi-, gyártási-, szállítási-, pénzügyi- és energiaszektorokat célozzák meg. A vállalatok infrastruktúráját egyre inkább a felhő- és a mesterséges intelligencia-technológiák határozzák meg. Ehhez igazodik a jövőben a Huawei üzleti hardver eszköz fejlesztése is, beleértve a MateBook B laptopokat, a MateStation B asztali számítógépeket, a Display B monitorokat, a MatePad C táblagépeket, illetve a B sorozatú nyomtatókat és viselhető okos eszközöket.(Digitrendi)

***

Idén is lesz Kickstart gyakornoki program a Telekomnál

A Magyar Telekom harmadik alkalommal hirdeti meg egyetemistákat célzó Kickstart gyakornoki programját. amelyben a kiválasztás 24 óra alatt megy végbe. Az egy éves program keretében 28 pozícióra várják a fiatalok jelentkezését. Az érdeklődők május 4-től nézhetik meg az álláslehetőségeket és iratkozhatnak fel a program weboldalán, a kiválasztási folyamat pedig május 26-án indul. Ennek első lépése az önéletrajz feltöltése és egy videóinterjún való részvétel. A sikeresen teljesítők, másnap online assessment centeren vesznek részt. A jelentkezéstől számított 24 óra leforgása alatt kiderül, kik lettek a befutók, akik népszerű és a munkaerőpiacon értékes kompetenciákra építő pozíciókra jelentkezhetnek IT, műszaki, marketing-kommunikációs, pénzügyi területre.(Digitrendi)

Partnereink