Okosvilág

Éledezik covidos sokkjából az okostelefonpiac

Látványos élénkülés jeleit mutatja a világjárvány mostani szakaszában az okostelefonpiac, amely az idei első negyedévben tisztes kétszámjegyű növekedést ért el az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt egy év nagy vesztese az amerikai szankciókkal sújtott Huawei, amely kikerült az ötös élbolyból.

Csoportos lélegeztetőrendszert fejlesztettek az Óbudai Egyetemen

A prototípusig már eljutott az akut légzési elégtelenségben szenvedő(ARDS) betegek hatékony gyógyításához szükséges úgynevezett tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés egyszerre húsznál több ember lélegeztetését is lehetővé teszi, kórházi környezeten kívül is.

Végleg búcsút int az LG a mobiltelefonpiacnak

Rövid életűnek bizonyult a dél-koreai márka terve, hogy a néhány éve parkolópályára tett mobiltelefon üzletágát újraélessze. A túl erős piaci verseny, a járvány okozta alkatrészhiány, valamint az elektronikai ipar kecsegtetőbb jövőbeli lehetőségei késztették a piacról való végleges kivonulásra.

Betöltés

Pár sorban

Már nálunk is előrendelhetőek az LG laptopjai

A magyar laptop piacra is hamarosan megérkezik az LG ultrakönnyű, hosszú akkumulátor idejű „gram” termékcsaládja. Az első három 16:10-es kijelzőjű modell: az LG gram 14, LG gram 16 és LG gram 17 már elő is rendelhető, kijelzőmérettől függően 469 000 Ft – 799 900 Ft közötti árakon. Az alig több mint egy kilogrammos gépek még ebben a negyedévben megjelennek az Extreme Digital, a MediaMarkt, a Notebook.hu, az Euronics és az eMAG kínálatában. (Digitrendi)

***

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Több, mint 60 alapító intézmény és cég részvételével megalakult a Magyarországi Drón Koalíció (MDK). A szervezet céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és a jogi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését, ami lehetőséget ad a hazai startupok, kkv-k számára, hogy részt vegyenek a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve a ráépülő megoldások használatában. Az MDK bevonásával születik meg Magyarország drónstratégiája is. (Digitrendi)

***

Telekom: ismét lesz hipergyors gyakornoki toborzó program

A Magyar Telekom idén is várja egyetemisták jelentkezését Kickstart gyakornoki programjára. A jelentkezés május 20-án indul videóinterjút is tartalmazó online regisztrációval. Másnapra az is kiderül, ki az a 22 fő. aki azonnal elindíthatja karrierjét a cégnél. A jelöltek olyan a munkaerőpiacon keresett IT és műszaki pozíciókra jelentkezhetnek, mint az adatelemző, Java fejlesztő, frontend fejlesztő, hálózati mérnök gyakornok.(Digitrendi)

***

Telenor: új szolgáltatás Apple-eszközt használó céges ügyfeleknek

A céges mobileszközök egységes menedzsmentjét támogató díjmentes szolgáltatást indított a mobilszolgáltató. Az Apple Business Manager segítségével központilag beállíthatóak az eszközszabályozások, házirendek, és elérhetővé válnak különböző alkalmazáscsomagok. A szolgáltatás segítségével a cégek új, és már használatban lévő Apple készülékei is vezérelhetők, ami jelentősen egyszerűsíti az egységes és biztonságos vállalati eszközhasználatot. (Digitrendi)

***

Megnyílt a Samsung magyarországi webáruháza

Április 29-én elindult a Samsung Magyarország hivatalos webáruháza, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül a hivatalos magyarországi forgalmazó weboldaláról vásárolhatják meg a legújabb mobil és viselhető eszközöket. A saját üzemeltetésű értékesítési felület a márka weboldalába épülve kínál lehetőséget a vásárlásra. Az online boltban elsőként a Samsung mobil termékei és viselhető eszközei, mint például a Galaxy S21 sorozat, a Galaxy A52 vagy A72 okostelefonok, a Galaxy Tab tabletek és a Galaxy Watch okosórák érhetők el. (Digitrendi)

***

A Műegyetem az Oracle felhőjével gyorsítja fel a kutatásait

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét. A cég nagy teljesítményű számítási, tárolási és grafikus chipeket kínál a kutatóknak felhőszolgáltatásként. A rendelkezésre álló keretből az egyetem rugalmasan biztosíthat számítástechnikai erőforrást a különböző karok és kutatási projektek számára, majd a költségeket a felhasznált erőforrások arányában tarthatja nyilván belső elszámolásában.(Digitrendi)

***

Vodafone-app a kapcsolati erőszak áldozatainak megsegítésére

A legnagyobb app áruházakban már elérhető a Vodafone Alapítvány legújabb fejlesztése, a kapcsolati erőszak áldozatait segítő, Bright Sky HU mobilalkalmazás, amely Android és iOS készülékekre egyaránt letölthető. Az app a bántalmazottak közvetlen környezete számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról. Az alkalmazásban megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is. (Digitrendi)

***

Munkaerőpiaci platformot fejleszt a Codecool és a Corvinus Egyetem

Közös k+f projekten dolgozik a Codecool Programozóiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem. Ebben felmérik a digitalizáció jelenlegi és jövőbeni munkaerőpiaci igényeit, az új kor követelte toborzási és kiválasztási módszereket, és az utánpótlást biztosító oktatási programokat. Kifejlesztenek egy felhőalapú munkaerőképző és -közvetítő információs platformot is, amely első körben uniós vevőket céloz meg, de később a világpiacon is megjelenhet. (Digitrendi)

***

Azonnali átutalás a SimplePay-en is

A SimplePay partnerek számára is elérhetővé vált az azonnali átutalás lehetősége, amit az alkalmazást fejlesztő OTP Mobil közel 10 ezer SimplePay webshopban vezetett be. A szolgáltatás három új fizetési módot kínál: a QR-kódost, a deeplinkest és a netbank alapú fizetést. A vásárlók az előválasztó oldalon dönthetnek, hogy a hagyományos bankkártyás fizetést, vagy az azonnali utalást választják. Utóbbi kedvezőbb a kereskedőknek is, mert a tranzakciók összegére felszámított jutalék mértéke kisebb, mint a bankkártyásé. (Digitrendi)

***

Új európai programok technológiai startupoknak, kutatóknak

Két új programot hirdet az Európa legnagyobb digitális innovációs és oktatási ökoszisztémáját tömörítő szervezet az EIT Digital technológiai startupoknak és egyéb vállalkozásoknak, kutatóknak, ötletgazdáknak. Cél a deeptech(tudományos technológiai) típusú vállalkozások és termékek létrehozatalának a támogatása, és új digitális technológiai oktatási programok ösztönzése. Az EIT Digital 2022 néven futó programra május 12-ig lehet jelentkezni. A kiválasztott pályázók anyagi támogatást kapnak, a projektek 2022. január 1-jén indulhatnak. (Digitrendi)

***

Szegeden nyitja második vidéki márkaboltját a Xiaomi

Április 10-én Szegeden, az Árkád bevásárlóközpontban nyitja meg második vidéki Mi Store-ját a Xiaomi. A nyitó hétvégén különleges ajánlatokkal várják a vásárlókat. Az okostelefonokat és más okos eszközöket gyártó kínai márka ezt megelőzően Debrecenben nyitott márkaboltot. Budapesten pedig jelenleg egy, a Lurdy házban lévő üzlete működik. (Digitrendi)

***

A Samsung 8K tévéi is megszerezték a Wi-Fi 6E tanúsítványt

Az idei csúcsmobilok után a Samsung 2021-es Neo QLED 8K TV modelljei (QN900A, QN800A) az elsők között nyerték el a Wi-Fi 6E tanúsítványt a Wi-Fi Szövetségtől. Az új Wi-Fi szabvány hatását a felhasználók a képátviteli sebességben és a készülékük stabil ,megbízható adatátvitelében észlelhetik. A Wi-Fi 6E technológiával a teljesítményjavulás akár egyszerre több eszközhöz csatlakozó router mellett is elérhető, így több képernyőn is streamelhetünk extra minőségű tartalmakat.(Digitrendi)

***

A PPF csoport egyik részvényese veszi át Petr Kellner feladatait

Ladislav BartonicekA PPF Csoport bejelentette, hogy Ladislav Bartoniceket, egyik részvényesét bízta meg a vállalatcsoport vezetésével, a helikopterszerencsétlenségben elhunyt Petr Kellner utódaként. Az egyes tagvállalatokat külön szakmai vezetők irányítják, akik ezt mostantól Ladislav Bartonicek vezetése alatt folytatják. A társaság közleménye szerint az alapító halála nincs hatással a PPF Csoport napi működésére, a befektetési tervek az eddigiek szerint folytatódnak. A PPF Csoport nálunk a Telenor Hungary többségi tulajdonosa, és pár éve részesedést szerzett egy fintech cégben a Barion Payment Zrt-ben is. (Digitrendi)

***

Jelentősen bővítette budapesti 5G hálózatát a Vodafone

Vodafone 5GBudapesten és környékén már több mint 200 bázisállomáson kapcsolta fel az 5G-t a Vodafone, ami a főváros lakott területének nagy részét lefedi, ennek tényleges mértékét viszont kérdésünkre üzleti titoknak minősítette a szolgáltató. A tájékoztatón elhangzott, hogy az első negyedév végéig országosan közel 300 bázisállomáson élesítik az újgenerációs mobiltechnológiát. Már épül az operátor első ipari jellegű privát hálózata a Foxconn komáromi üzemében, amiről későbbre ígértek részletes információt.(Digitrendi)

***

A Facebook nálunk is elindítja tényellenőrző programját

Mától Magyarországon is elindul a közösségi oldal tényellenőrző programja az AFP bevonásával. A francia hírügynökség rendelkezik, a Nemzetközi Tényellenőrző Hálózat (International Fact-Checking Network) tanúsítványával. Ha a tényellenőrző hamisnak értékel egy tartalmat, azt a hírfolyamban lejjebb pozícionálja a Facebook, és erre figyelmezteti is a bejegyzés olvasóit és megosztóit. Azoktól az oldalaktól pedig, amelyeken sokszor megosztanak álhíreket, a Facebook elveszi a bevételszerzési és hirdetési lehetőséget és csökkenti az elérést. A tényellenőrzők fiókokat vagy oldalakat viszont nem távolíthatnak el a Facebookról. (Digitrendi)

***

Együttműködik a Vantage Towers és az Antenna Hungária

A Vodafone toronyvállalataként pár hónapja alakult Vantage Towers Magyarország együttműködési megállapodást írt alá az Antenna Hungáriával az általa kezelt bázisállomások még hatékonyabb kihasználása érdekében. A szerződés alapján az Antenna Hungária a Vantage Towers tornyain hírközlési szolgáltatásaihoz szükséges berendezéseket fog elhelyezni és beüzemelni.(Digitrendi)

***

Xiaomi: okosotthon-bemutató terek a hazai Bauhaus áruházakban

A Xiaomi okosotthon-megoldásait prezentáló bemutatóterek nyíltak a Bauhaus Dunakeszin, Maglódon és Szigetszentmiklóson lévő szakáruházaiban. Itt nemcsak az egyes eszközöket, hanem a teljes okoseszköz-hálózatot is meg lehet tekinteni működés közben. A Xiaomi ezzel a projekttel egy új oldaláról mutatkozik be a hazai vásárlóknak, ugyanis nemcsak okostelefonokat gyárt, hanem a világ legnagyobb kereskedelmi AIoT (AI+IoT) platformjának is számít.(Digitrendi)

***

Mobilszámlánk terhére is vehetünk vonaljegyet, bérletet a Telenornál

Február közepétől itthon elsőként a Telenor ügyfelei vásárolhatnak már a mobilszámlájuk terhére is jegyet és bérletet a nagyvárosok tömegközlekedési társaságainál – többek között Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Székesfehérváron és Sopronban –, illetve a Volánbusz, valamint a GYSEV járataira. A vásárlást nem terheli kényelmi díj, sőt, a funkció használatához a bankkártya adatok megadása sem szükséges.(Digitrendi)

Partnereink

Hirstart logo