Oktatás

Táviskola-kezdés: fájóan hiányzott a felkészítés a kényszerhelyzetre

Vegyes tapasztalatokkal telt el az első hét a járványhelyzet által teljesen átírt hazai közoktatási rendszerben. Több technológiai cég és szervezet is próbált a maga eszközeivel segíteni. Az egyik legtöbb gondot ugyanakkor a váltásra való felkészítés hiánya okozta – derül ki a Koren Balázs tanárral, a Hipersuli szakmai vezetőjével folytatott beszélgetésből.

Hogyan növelhető a női kvóta az informatikában?

Évente minimum kétszer speciális figyelmet kapnak a nők a technológiai szektorban is. A nőnap mellett jó apropó a helyzetük megtárgyalására a szokásos április végi nemzetközi kezdeményezés a Girls in ICT. Hogyan állunk ezen a téren ma Magyarországon?

Ingyenes programozói workshop sorozat teljesen kezdőknek is

A januárban indult első budapesti kurzusa és az áprilisra tervezett újabb fizetős tanfolyama között ingyenes tematikus workshop sorozatot szervez a Wild Code School programozó iskola. A szervezők célja, hogy lebontsák a programozó szakmáról nálunk is élő sztereotípiákat.

Menő programozási nyelvek a hazai informatikai piacon

Az utóbbi években egyre többet keresnek az informatikusok, a junior szoftverfejlesztők átlagos bruttó fizetése tavaly már az 550-750 ezer forintos sávban mozgott. A Braining Hub IT oktatási központ összegyűjtötte azokat a programnyelveket, amelyek iránt itthon különösen erős kereslet várható.

Hol képzik a legtöbb mérnököt és informatikust az EU-ban?

Az Európai Unióban a diplomások negyede végez a technológiai területhez tartozó felsőoktatási intézményekben. Ezekben a gyáripari és építőmérnök képzés adja a legtöbb friss diplomást, míg a legkevesebbet az informatika és a távközlés profilú főiskolák és egyetemek.

Céges partnereket vár a BME a BProf képzésbe

Az üzemmérnök-informatikus alapképzés(BProf) szakmai gyakorlóhelyeinek a megteremtése érdekében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara(VIK) nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel.

Betöltés

Pár sorban

Videóbank szolgáltatást indított az MKB

A pénzintézet ügyfelei mostantól már videóchaten keresztül is tudják intézni ügyeik egy részét. A VideóBANK szolgáltatás munkanapokon 8:00 és 16:30 között érhető el ,és egyéb ügyintézési lehetőségek mellett lehetőséget ad arra is, hogy az ügyfelek ennek használatával nyilatkozzanak, ha nem kívánnak élni a hiteltörlesztési moratóriummal. Aszolgáltatás használható mobileszközökön (Android és iOS), asztali gépeken és laptopokon Chrome, Firefox, Edge és Safari böngészőkben.(Digitrendi)

***

S20-as funkciókkal frissült a Samsung S10-es sorozat és a Note 10

A Samsung áprilistól a Galaxy S20 szériára fejlesztett innovatív funkciókkal frissíti az S10-es és Note10 készülékeket is. Ezek közé tartozik a mesterséges intelligencia alapú okos felvétel funkció, amivel az eszköz többféle fotót és videórészletet készít egyszerre a kamerarendszerrel, majd ezekből a legjobbakat emeli ki a felhasználónak. A Clean Gallery funkcióval a fotótár automatikusan csoportosítja a hasonló témájú képeket . A Quick Share-rel pedig a tartalmak megosztása is gyorsabbá válik, akár egyszerre több közeli készülékkel is. (Digitrendi)

***

Új hazai lízing program és szélesebb partneri kör a Universal Robots-nál

A világ vezető kobot gyártója DLL pénzügyi szolgáltatóval közösen új lízingprogramot indít a magyar cégeknek. Az egyedi igényekhez igazodó megállapodás lejártakor az ügyfeleknek választhatnak, hogy töredékáron megveszik az eszközt, frissítsenek az újabb technológiára, meghosszabbítják a futamidőt, vagy egyszerűen visszaadják a robotot. A cég újabb partnereket is vár magyarországi disztribúciós hálózatába. (Digitrendi)

***

Koronavírus infógombbal bővül az ÉletMentő app

A koronavírushoz kapcsolódó újításokkal bővült a Vodafone Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat ÉletMentő applikációja. Az egyik a Koronavírus információ gomb, amely átvezet a koronavírussal kapcsolatos kormányzati oldalra. A másik újítás, hogy az applikáció a fontos és aktuális információkról mostantól push értesítéseket is küldhet, amit előbb engedélyeznie kell a felhasználónak. Aki már korábban letöltötte az appot, annak telefonja Beállítások menüjében kell engedélyeznie az automatikus frissítéseket és az értesítéseket. Az appot eddig 450 ezren töltötték le és ezen közel 2500 segélyhívás érkezett.(Digitrendi)

***

Háztartási gépeket adományoz az Euronics az egészségügynek

Az Euronics műszaki áruházlánc ,mintegy 25 millió forint értékben háztartási gépeket adományoz a hazai járványkórházaknak, és mentőállomásoknak. A sikeres igénylést követően intézményenként két nagy és két kis háztartási gépet ad át az áruházlánc. Az Euronics április 6. és 14. között várja az intézmények jelentkezését a https://euronics.hu/egyuttsikerul oldalon.(Digitrendi)

***

Ingyenesen elérhető digitális oktatási anyagok a 3D nyomtatásról

A CraftUnique április 6-tól ingyenes, bárki számára elérhető webinart indít a 3D-nyomtatásról. Az oktatási anyagok magyar nyelvűek. Hat-nyolc héten át, heti 1 alkalommal készülnek tartalmak a CraftUnique YouTube csatornájára, amelyeket bármikor meg lehet nézni, előzetes regisztráció nélkül is. Az oktatási anyag egyik fő célja, hogy a résztvevők a távoktatás segítségével megismerkedjenek a technológiával, és alapszinten elsajátítsák a nyomtatáshoz szükséges tervezési folyamatot is. (Digitrendi)

***

Szolgáltató adta el tavaly online módon a legtöbb mobilt és tabletet

Itthon a Magyar Telekom értékesítette tavaly a legtöbb mobiltelefont és táblagépet a hazai e-kereskedelemben. A GKI Digital adatai szerint a szolgáltató fedte le az online eladások több mint a harmadát ezekben a kategóriákban. A két termékből a teljes hazai online forgalom meghaladta a nettó 30 milliárd forintot. (Digitrendi)

***

100 gigabájt egy ezresért

A márciusi ingyen 100GB adat után a Telenor április 1-től 1+99GB-ot nyújt kedvezményes áron, 1000 forintért. Az új Hipernet adatjegy egy telefonszámhoz többször is megrendelhető egészen május 31-ig, és a megrendeléstől számított 30 napig használható fel.(Digitrendi)

***

Ingyenes lett a minősített e-aláírás a TrustChain platformon

Április végéig ingyenes a minősített e-aláírás(QES) a TrustChain digitális szerződéskötő platformon. Március végéig videón keresztül ¬hétvégén is ¬ bárki megszerezheti az aláírása tanúsítványát, amit az Evrotrust Technologies AD bocsát ki. A felhasználók az Evrotrust mobil applikáción írhatják alá a kézírással azonos erősségű módon a TrustChain Platformon létrehozott dokumentumaikat. (Digitrendi)

***

Kiberbiztonsági központot nyit Európában a Mastercard

A szakemberek az INTERPOL, az Europol, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és az Európai Bank kiberbiztonságért felelős szerveivel működnek majd együtt. Így biztonsági incidensek esetén jelentősen lerövidíthető a kommunikáció a Mastercard belső csapatai, az ügyfelek, partnerek és más érintettek között. Az adatvédelmi törvények globális szintű betartása is ellenőrizhetőbbé válik. Az intézetnek a cég Waterlooban lévő európai székhelye ad otthont. (Digitrendi)

Partnereink

Hirstart logo