Oktatás

Mesterséges fényforrások a növénytermesztésben – ezt kutatja a Tungsram és az Agráregyetem

Közös kutatóintézet és kihelyezett tanszék alapításáról állapodott meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram. Az együttműködés egyik célja olyan mesterséges fényforrások kutatása, amelyek vertikális farmokon, növényházakban és a csíráztatott takarmánynövények előállításakor növelhetik a hatékonyságot.

Melyek a legjobb mérnöki-technológiai profilú egyetemek?

A világ legnépszerűbb egyetemeiről készült rangsorát idén is közzétette a QuacquarelliSymonds (QS). A mérnöki-technológiai profilúak listájára a hazai intézmények közül egyedül a Műegyetem fért fel, de a szűkebb szakterületekben több más hazai oktatási műhely is megtalálható.

Magyarországon is versenghetnek már a LEGO-robotépítők

A digitalizálódó világhoz igazodó készségekben mérethetik meg magukat a hazai diákok, idéntől már önálló magyarországi forduló keretében, a FIRST LEGO League-en. A nagy hagyományú versenyt a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége a FIRST, és az ismert építőjáték-gyártó LEGO szervezi.

Készségfejlesztésre fókuszáló közoktatást sürgetnek a mérnökök

Hol vannak a jelen Öveges professzorai? A hazai oktatásban a lexikális tudás helyett a készségek és képességek fejlesztése szolgálná leginkább a fiatalok érdekeit a 21. századi munkaerőpiacon, ahol a versenyképes tudást díjazzák a munkaadók – nagyjából így foglalható össze a mérnökszövetség véleménye a közoktatásról.

Betöltés

Pár sorban

Újabb balkáni cégre pályázik a 4iG

A Telenor Montenegro után előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a TeleGroup csoport 70 százalékos tulajdonának megvásárlására. A közel 30 éves társaság Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban vezető informatikai rendszerintegrátor, leányvállalatain keresztül Európában és a Közel-Keleten is szolgáltat. Az akvizíció december végéig zárulhat.(Digitrendi)

***

Bővíti stratégiai partnerségét a HONOR és a Microsoft

A Huawei-ből kivált HONOR a jövőben szorosan együttműködik majd az úttörő mesterséges intelligencia(AI) megoldások és eszközök fejlesztése, további technológiai stratégiák megvalósítása terén. A kínai cég bejelentette a HONOR MagicBook V 14 bevezetését is, amely már a Microsoft Windows 11 operációs rendszerrel előtelepítve érkezik.(Digitrendi)

***

Digitális pénzügyi és biztonsági labort nyit Európában a Huawei

A Huawei Technologies a vállalat Helsinkiben lévő K+F központjában Digitális Pénzügyi és Biztonsági Innovációs Laboratóriumot (Fin²Sec) hozott létre, azzal a céllal, hogy az európai pénzügyi szolgáltatások mielőbb digitálissá váljanak. A finn inkubátorban olyan programokat fejlesztenek, amelyek elősegítik a jobb ipari szabványok kialakítását, és a mai igényekhez igazodó termékek és szolgáltatások kifejlesztését.(Digitrendi)

***

IKEA bútorok gamereknek

Az IKEA és a Republic of Gamers (ROG) együttműködött a gamerekre tervezett új bútorok kifejlesztésében, amely októbertől lesz elérhető az IKEA áruházakban. Az új gamer termékválaszték több mint 30 terméket tartalmaz, beleértve a gamerasztalokat és -székeket, valamint jó néhány kiegészítőt – köztük egér-kábelvezetőt, nyakpárnát, gyűrűs lámpát is. (Digitrendi)

***

Új informatikai laborok a Pannon Egyetemen

Az egyetemi oktatást segítik azok az informatikai laborok, amelyeket a Programozd a jövőd! projekt keretében adtak át ma Veszprémben, a Pannon Egyetemen. Az új eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően a hallgatók naprakész és piacképes tudásra tehetnek szert, és nemzetközileg elismert szakmai vizsgabizonyítvány megszerzésére is ingyenesen nyílik lehetőségük. (Digitrendi)

***

Eltűnik a „Mi” a Xiaomi készülékek nevéből

A Xiaomi “Mi” termékcsaládja a jövőben egyszerűen a “Xiaomi” nevet fogja viselni a harmadik negyedévtől kezdve. A névváltás régiónként más-más időben mehet végbe. Az új márkaarculattal az anyamárkához két termékcsalád tartozik majd: a Xiaomi és a Redmi készülékek, előbbi a prémiumkategóriát képviseli, utóbbi pedig a fiatalabb közönséget célozza meg az elérhetőbb árú eszközökkel. (Digitrendi)

Dizájner kollekció okostelefonon tervezve

Legújabb nyári kollekcióját teljes egészében a Samsung csúcstelefonján, a Galaxy S21 Ultra 5G-n tervezte Daubner Anna. Az egyedi pólókat az állatvilág ihlette, a divattervező minden eladott darab után ezer forinttal támogatja a Hortobágyi Madárkórházat, az összeget a Samsung további egymillió forinttal fejeli meg. (Digitrendi)

***

Közelít az ezerhez a DIGIMobil településszintű lefedettsége

Indulásának második éve végére 800 hazai településen érhető el a DIGI mobilszolgáltatása. A 2019.májusától tesztüzemben idén januártól élesben működő DIGIMobil legutóbbi hálózatfejlesztése 25 újabb települést érint, köztük van: Balatonfűzfő, Békéssámson, Borsodnádasd, Fajsz, Kistelek, Kozármisleny, Polgár, Sajószöged, Szarvaskő, Szigethalom, Tahitótfalu, Zsédeny és Zsámbok is.(Digitrendi)

***

Vanda már chatelni is tud

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a Telekom virtuális üzleti asszisztense, Vanda már nemcsak telefonon, de a szolgáltató honlapjáról elérhető chat csatornán is kezelni tudja az ügyfelek magyar nyelven leírt, kérdéseit, problémáit. A Vanda chatbot hamarosan elérhető lesz a Telekom Facebook Messenger felületén, illetve a Telekom mobilalkalmazásban is. Tavaly már a telefonon érkező ügyfélmegkeresések 24%-át elejétől a végéig Vanda kezelte. (Digitrendi)

***

A múltat így is lehet digitalizálni

A gépi mélytanuláson alapuló – fotók és videók minőségét javító, 2D-s képekből 3D-s felvételeket készítő, állóképeket animáló – technológiát bevetve digitalizálta az utóbbi két évszázad hazai kíválóságainak a gondolatait új kampányában a Telekom. Egyikük Kármán Tódor a szuperszonikus repülés és a rakétahajtás hazai úttörője volt, aki hitt a műszaki találmányok jövőformáló erejében.(Digitrendi)

***

Az iskolai drónprogramozást támogató fejlesztés az InnoMax díjazottjai között

Az Invitech idei InnoMax-díjának a nyertesei között szerepelt energia- és klímatudatossági oktatási felület, tanulási nehézségekkel küzdő fiatalokat segítő alkalmazás, valamint az iskolai drónprogramozást támogató fejlesztés is. A pályázat fókuszában a fenntarthatóság, az egészségügy, a köznevelés és a felzárkóztatás állt, de a járvány hatására most helyet kapott benne a digitális oktatással kapcsolatos eszközbeszerzések támogatása is.(Digitrendi)

***

Már nálunk is előrendelhetőek az LG laptopjai

A magyar laptop piacra is hamarosan megérkezik az LG ultrakönnyű, hosszú akkumulátor idejű „gram” termékcsaládja. Az első három 16:10-es kijelzőjű modell: az LG gram 14, LG gram 16 és LG gram 17 már elő is rendelhető, kijelzőmérettől függően 469 000 Ft – 799 900 Ft közötti árakon. Az alig több mint egy kilogrammos gépek még ebben a negyedévben megjelennek az Extreme Digital, a MediaMarkt, a Notebook.hu, az Euronics és az eMAG kínálatában. (Digitrendi)

***

Megalakult a Magyarországi Drón Koalíció

Több, mint 60 alapító intézmény és cég részvételével megalakult a Magyarországi Drón Koalíció (MDK). A szervezet céljai közé tartozik, hogy a biztonságos üzemeltetés, és a jogi keretrendszer mellett, ösztönözze a drónok széleskörű elterjedését, ami lehetőséget ad a hazai startupok, kkv-k számára, hogy részt vegyenek a drónok fejlesztésében, gyártásában, tesztelésében, illetve a ráépülő megoldások használatában. Az MDK bevonásával születik meg Magyarország drónstratégiája is. (Digitrendi)

***

Telekom: ismét lesz hipergyors gyakornoki toborzó program

A Magyar Telekom idén is várja egyetemisták jelentkezését Kickstart gyakornoki programjára. A jelentkezés május 20-án indul videóinterjút is tartalmazó online regisztrációval. Másnapra az is kiderül, ki az a 22 fő. aki azonnal elindíthatja karrierjét a cégnél. A jelöltek olyan a munkaerőpiacon keresett IT és műszaki pozíciókra jelentkezhetnek, mint az adatelemző, Java fejlesztő, frontend fejlesztő, hálózati mérnök gyakornok.(Digitrendi)

***

Telenor: új szolgáltatás Apple-eszközt használó céges ügyfeleknek

A céges mobileszközök egységes menedzsmentjét támogató díjmentes szolgáltatást indított a mobilszolgáltató. Az Apple Business Manager segítségével központilag beállíthatóak az eszközszabályozások, házirendek, és elérhetővé válnak különböző alkalmazáscsomagok. A szolgáltatás segítségével a cégek új, és már használatban lévő Apple készülékei is vezérelhetők, ami jelentősen egyszerűsíti az egységes és biztonságos vállalati eszközhasználatot. (Digitrendi)

***

Megnyílt a Samsung magyarországi webáruháza

Április 29-én elindult a Samsung Magyarország hivatalos webáruháza, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül a hivatalos magyarországi forgalmazó weboldaláról vásárolhatják meg a legújabb mobil és viselhető eszközöket. A saját üzemeltetésű értékesítési felület a márka weboldalába épülve kínál lehetőséget a vásárlásra. Az online boltban elsőként a Samsung mobil termékei és viselhető eszközei, mint például a Galaxy S21 sorozat, a Galaxy A52 vagy A72 okostelefonok, a Galaxy Tab tabletek és a Galaxy Watch okosórák érhetők el. (Digitrendi)

Partnereink

Hirstart logo