Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 87 százaléka szerint a jövedelmező működéshez elengedhetetlen lesznek a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó megoldások alkalmazása.

Üzleti IoT megoldások

A Vodafone Business közzétette a globálisan közel 1700 vállalkozás bevonásával készült IoT Spotlight(korábban IoT Barometer) jelentést. Ennek keretében azt vizsgálták, hogy a különböző IoT (Internet of Things – dolgok internete) megoldások miként hatnak a vállalkozások működésére. Az idei riport egyik legfőbb megállapítása, hogy a világjárvány hatása még egyértelműbben rámutat a digitalizáció – így az IoT megoldások – szükségességére is.

A távközlési nagyvállalat maga is már több mint 100 millió IoT kapcsolatot kezel, ezáltal globálisan vezető szerepet tölt be az IoT megoldások terén. Az említett kutatás keretében évente megvizsgálják, hogyan viszonyulnak a vállalkozások ezek alkalmazásához.

Az idei jelentés megállapítja, hogy ugyan a technológiát már a legkülönfélébb területeken használják – az egészségügytől kezdve a közlekedésen át az iparig – az IoT megoldások alkalmazása mérettől és ágazattól függetlenül hatással van a vállalkozások eredményességére.

Sokszorosan megtérül a technológiára fordított befektetés

Ebben az évben a koronavírus járvány idején kérdezték a vállalkozásokat, abban az időszakban, amikor egyik napról a másikra kellett átalakítaniuk munkamódszereiket és prioritásaikat. A vállalkozások életében felértékelődött a digitalizáció, a technológiát alkalmazók 77 százaléka az felgyorsította IoT projektjeinek az ütemét.

A dolgok internetét alkalmazók egyértelműen úgy vélik, hogy a technológia létfontosságú volt működésük megőrzéséhez. Több mint a négyötödük állítja hogy a világjárvány idején nagyrészt ez segítette az üzletmenet folytonosságának fenntartását. Sőt, az IoT megoldások alkalmazását fontolgató vállalkozások közel háromnegyede is egyetért abban, hogy a világjárvány fel fogja gyorsítani a technológia elterjedését.

A kutatás következtetései is ezt támasztják alá. A megkérdezett vállalkozások 87 százaléka egyetért abban, hogy az IoT alkalmazása emelte üzleti stratégiájának színvonalát. Szinte kivétel nélkül (95%) azt állítják, hogy megtérültek az IoT befektetéseik, sőt 55 százalékuk állítja, hogy ennek köszönhetően működési költségeik átlagosan 21 százalékkal csökkentek.

A megkérdezettek 59 százaléka gondolja úgy, hogy az IoT által elérhető adatok jelentősen támogatják a vállalkozások döntéshozatalát, többségük (84%) pedig úgy gondolja, hogy az IoT-nak köszönhetően most már olyan dolgokat tudnak megtenni, amikre korábban nem volt lehetőség.

Az előnyök felülmúlják a kockázatokat

A vállalkozások az IoT-t a jövőre való felkészülés alapelemének tekintik. Olyannyira, hogy 73 százalék szerint azok a szervezetek, amelyek nem alkalmaznak IoT-s megoldásokat, öt éven belül lemaradásban lesznek.

Míg a korábbi években a kiberbiztonság volt az egyik fő akadálya annak, hogy a vállalkozások nyissanak az IoT felé, az IoT Spotlight 2020 szerint ezek az aggodalmak mára jelentős mértékben csökkentek: a vállalkozások csupán 18 százaléka tartja ezt a tényezőt a technológia útjában álló legfontosabb akadályok egyikének.

A hazai helyzet a Vodafone szemszögéből

Bár Magyarországon az IoT-t elsősorban az ipar használja – olyan feladatokra, mint például a gyártósorok optimalizálása –egyre több olyan megoldást tesztelnek és vezetnek be, amely a lakosság számára is kézzelfogható előnyökkel szolgál.

Ezek közé tartozik többek között a Budapest belvárosában elérhető, a Vodafone IoT szenzorai által támogatott okosparkolási megoldás, melynek révén mobilapplikáció segítségével követhetők nyomon a parkolóhelyek foglaltsági adatai – amivel jelentős időt spórolhatnak meg az autóval közlekedők – mutat rá Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.