Az utóbbi hetekben egyre több cikk jelent meg a szaksajtóban azzal kapcsolatban, hogy a Microsoft „újra lehetővé teszi” az Office alkalmazáscsomag örökös licencként való vásárlását, ami jó hír azoknak, akik nem szeretnék előfizetéses formában használni azt.

Office licence

Vincze Tibor IPRSAMAz igazság azonban az, hogy a „továbbra is lehetővé teszi” lenne a helyes megfogalmazás, hiszen az örökös licencek eddig is elérhetőek voltak. A cikkek jelentős része arra hivatkozik, hogy az Office 2019 megjelenése óta a Microsoft nem adott ki újabb verziót örökös licencként, ezért ez most egyfajta visszatérés ehhez. A gyakorlatban azonban ez csak fél igazság.

Eddig is volt

A Microsoft nem örökös licencelési lehetőséggel nem adott ki új Office verziót, hanem 2019 óta egyáltalán nem jelent meg új Office főverzió, és ezzel egyáltalán nem tért el több tíz éves gyakorlatától, mely szerint körülbelül háromévente ad ki ilyet. Az Office alkalmazáscsomag aktuális főverziója a 2019-es, és ez örökös licenc formájában jelenleg is elérhető.

A féleértést az okozhatja, hogy az Office 365 és Microsoft 365 előfizetések keretében telepíthető és használható alkalmazáscsomag rendszeresen kap olyan frissítéseket, amelyek funkcióbővüléssel is járhatnak, valamint az alkalmazáscsomag által megjelenített verziószám minden frissítési csomaggal növekszik. Ez könnyen értelmezhető úgy, hogy ezek az alkalmazáscsomagok már magasabb főverziónál járnak, miközben az örökös licencekkel használható alkalmazáscsomag a 2019 verzión „ragadt”, holott az előfizetéses alkalmazáscsomagok a funkcióbeli esetleges eltérések ellenére továbbra is szintén a 2019-en alapulnak.

A jövőben is lesz

Tény, hogy a Microsoft azzal, hogy továbbra is elérhetővé teszi az örökös licencelési lehetőséget az Office alkalmazáscsomagra vonatkozóan, meglepetésre adott okot, hiszen minden jel arra mutatott, hogy a 2019-es lesz az utolsó ilyen főverzió.

Sokaknak ad ez örömre okot, hiszen az örökös licenc vásárlása egy egyszerűbb, megbízhatóbb megoldásnak tűnhet az előfizetésekhez képest. nehéz összehasonlítani ugyanakkor az Office előfizetéses és örökös licenceit, hiszen tartalmilag is különböznek egymástól.

Míg az örökös licencek elsősorban a számítógépen telepíthető alkalmazáscsomag használati jogát nyújtják nekünk, addig az előfizetések számos online szolgáltatás elérését is biztosítják azok ingyenes változatánál bővebb funkciókkal.

Almát az almával?

Különösen nagyvállalati környezetben fontos felülemelkednünk azon a megkülönböztetésen, hogy „az egyik örökös, a másik előfizetéses”. Természetesen létezik olyan felhasználási modell, ahol az örökös alkalmazáscsomag licencek használata előnyösebb, de ennek eldöntése érdekében számos más szempontot is érdemes figyelembe vennünk:

  • Az előfizetéses licencek könyvelési szempontból költségként kezelhetőek
  • Az időszakosan jelentkező költségek helyett az örökös licencek általában egyetlen nagyobb összegű beruházást jelentenek
  • Az előfizetések számos online szolgáltatást foglalnak magukban
  • A legtöbb nagyvállalati előfizetéses csomag on-premise szerver elérési jogokat is biztosít (CAL egyenértékeket, melyek bizonyos szerverek, pl. Exchange Server on-premise telepítéseinek elérési jogát biztosítják külön CAL licenc igénye nélkül)

és ami manapság egy kiemelten fontos szempont:

  • A felhasználó alapú licencelési metrika

Az otthoni munkavégzés és a licencáthelyezés

Bár a modern munkakörnyezetekben – ahol a felhasználók jellemzően egynél több eszközt használnak az alkalmazásaik és a szerver erőforrásainak elérésére – eddig is nagyobb részt a felhasználó alapú licencelés jelentette a gazdaságosabb irányt az eszköz alapúval szemben, a 2020-as év rámutatott a felhasználó alapú licencelési metrika egy nagyon fontos előnyére: a mobilitásra.

A 2020-as járványhelyzet ugyanis egyfajta kikényszerített pilotként a túlnyomó részt homeoffice alapú munkavégzés felé terelte a cégeket. Ugyanakkor egy hagyományosabb irodai környezetben még mindig gyakori az asztali számítógépek használata, amelyek nem kísérik haza a felhasználójukat az otthoni munkavégzés érdekében. Az ilyen környezetek esetén a munkavégzéshez szükséges szoftverek használati jogát biztosító licencek áthelyezésére lehet szükség az otthoni eszközökre, a Microsoft esetében ezt azonban 90 naponta legfeljebb egyszer tehetjük meg.

Probléma például akkor adódik ebből, ha ebben az állandóan változó, kiszámíthatatlan helyzetben olyan körülmények alakulnak ki, melyek 90 napnál hamarabb újra lehetővé teszik az irodai munkavégzést, de ennek nem tudunk felhőtlenül örülni, mivel a licenceink még az alkalmazottak otthoni eszközeihez kötődnek. Felhasználó alapú licencek esetén azonban a mobilitás szinte korlátlan, a licencelt felhasználó gyakorlatilag bármikor váltogathatja munkakörnyezetét, az nem jár licencáthelyezéssel.

És ha már „felhőtlen öröm”: a kényszerű otthoni munkavégzésből adódóan a vállalatok kénytelenek új kommunikációs és csoportmunka lehetőségek után nézni, vagy a meglévők lehetőségeit kiterjeszteni. Az előfizetéses vállalati Office licencek jelentős része azonban már eleve magában foglalja az ilyen jellegű felhő alapú szolgáltatásokat.

A várható új Office örökös licencelési lehetőségének megtartása tehát egy meglepő, de örvendetes lépés a Microsoft részéről, ugyanakkor az látszik, hogy vállalati környezetben az ilyen jellegű licenceknek folyamatosan csökken a létjogosultsága, és nem szabad abba a csapdába esnünk, hogy kizárólag az „örökös vagy előfizetéses” szempontból hasonlítjuk össze ezeket az ajánlatokat.

A szerző az IPR Insights License Consulting licencelési szakértője