Gesztusvezérlés, 5 nanométeres 5G chip, megújult kamerarendszer jellemzi a Huawei legújabb csúcskészülékét. A Mate 40 okostelefon család várhatóan még az idén eljut a magyar piacra is.

Huawei nano

Itt a világ első egylapkás(SoC) 5 nanométeres 5G chippel felszerelt készüléke, amely jelentős teljesítménynövelést és a korábbi készülékénél hatékonyabb energiafelhasználást jelent. A Kirin 9000 chipben helyet kapott egy 24 magos Core Mali-G78 grafikai processzor, GPU, valamint egy ugyancsak innovatívnak számító, 2 nagyméretű magból és 1 apró méretű magból álló mesterséges intelligencia(AI) alapú NPU is.

Ultaszéles kamerarendszer, 5G-hez igazított akkumulátor

A Leica-val közösen kifejlesztett kamerarendszerben Dual Cine kamerák és Dual ultraszéles kamerák, telefotó lencsék találhatók. A további fejlesztések közé tartozik az AI alapú, személykövető Tracking Shot, a Sony Creatorral pedig a videókhoz adható háttérzene, filter és effekt.

A Mate 40 Pro periszkópos optikai telefotó kamerája 10-szeres hibrid és 50-szeres digitális zoomra képes, míg a Mate 40 Pro+ dual telefotó kamerája az 20-szoros hibrid és a 100-szoros digitális zoomot kapott.

A készülékcsalád felsőkategóriás modelljeiben olyan szelfikamera található, amivel az egészen közelitől az ultraszélesig készíthetők fotók vele. A Slow-Motion szelfi funkcióval a felhasználók megörökíthetik gyors mozdulataikat is. Az optika 3D-s arcfelismerésre és rendkívül pontos gesztusérzékelésre is képes.

A chipek mellett a készülékek akkumulátora is lépést tart az 5G-vel, amit a beépített, 4400 mAH-es akkumulátor és a 66 Wattos gyorstöltési technológia jelent.

Gyakoroljunk gesztusokat

A készülékcsaládba épített Smart Gesture Control technológia lehetővé teszi, hogy akár érintés nélkül is irányíthassuk a készülékünket. Ehhez elég elhúzni a kezünket a képernyő előtt, hogy hívásokat fogadjunk. A nemkívánatos bejövő hívásokat egyetlen szempillantással némíthatjuk le, az automatikus kijelző kikapcsolás pedig mindaddig leáll, amíg a készülékre figyelünk.

Az adatok biztonsága is kiemelt szempont volt a fejlesztéseknél. Az EMUI 11 felhasználói felület új adatvédelmi funkciókat kapott, a képek átvitelekor pedig a a fájlból a felhasználók könnyen eltávolíthatják az érzékeny személyes adatokat, így a helyet, az időt és az eszköz adatait, mielőtt elküldenék azokat. Egy másik funkció pedig PIN-kóddal vagy biometrikus adatokkal védi a személyes jegyzeteket.

A gesztusvezérlés a készüléksorozat vadonatúj térképalkalmazásában is felbukkan, egyszerűen válthatunk a navigációs nézet és a térkép között, ha a tenyerükkel a képernyő felé legyintünk.

A navigációt a készülék valós idejű helymeghatározással, a haladási irány kijelzésével, valós idejű forgalomfigyeléssel könnyíti meg 140 országban. A tömegközlekedési adatok mellett 129 városban a hangalapú navigációt is támogatja angol, francia, német, spanyol és olasz nyelven.

A készülékcsalád teljes körű, egységes Word dokumentum szolgáltatással is rendelkezik, több mint 50 formátumot kezel, beleértve a PDF, PPT és DOC fájlokat. A felhőalapú valós idejű szinkronizálással a felhasználó zökkenőmentesen dolgozhat ugyanazon a dokumentumon ugyanazzal a HUAWEI azonosítóval bejelentkezett eszközökön.

Az alapkészülékek a Mate 40 és a Mate 40 Pro a nemzetközi piacra 1249 eurós ajánlott fogyasztói áron érkeznek. Magyarországon a Mate 40 Pro kerül majd a boltok polcaira, várhatóan még az idén.