A technológiai nagyágyúk: az Amazon, a Google után újabb szoftvergyártó mond búcsút a telephelyi szervereken futó verziók korszakának.

On-prime Atlassian

A nagyvállalati IT fejlesztésekhez használt szoftverek egyik meghatározó gyártója az Atlassian 2021-től kizárólag felhő változatban értékesíti a termékeit.

Az ausztrál szoftvercég által forgalmazott JIRA feladatkezelőt, a Confluence belső tudástárat és a szoftverfejlesztés folyamatát támogató eszközöket, mint a Bamboo vagy a Bitbucket a világ számos nagyvállalatánál használják, eddig főként telephelyi szervereken futó verziók formájában.

Marad a csak-felhő, vagy az adatközponti megoldások

A mostani bejelentés értelmében viszont 2021. február 2. után végleg befejeződik a Jira Software Server, JiraCore Server, Jira Service Desk Server, Confluence Server, Bitbucket Server, Crowd Server, Bamboo Server, illetve a későbbiekben az Atlassian Marketplace Server alkalmazások értékesítése és támogatása is.

Az eddigi szerver licencek örökös felhasználási jogot nyújtanak, de februártól már nem lehet rájuk új szerződést kötni. A meglévő szerverlicenc karbantartás-csomagok és a felhasználói szám bővítés ára is nőni fog. Ezekre 2024. február 2-ig kizárólag hibajavítást vagy kritikus sérülékenységet javító frissítést adnak ki, vagyis az ilyen licencekkel rendelkezőknek nagyjából három éve lesz átállni a felhős változatokra.

Ha viszont egy vállalat nem tudja, vagy nem akarja a fejlesztéseit a felhőbe költöztetni, akkor a problémájára az ügyfél által menedzselhető Atlassian Data Center lehet a megoldás. Ez utóbbi továbbra is tartalmazza a frissítéseket, az új natív alkalmazásverziókat és a prioritásos ügyféltámogatást – igaz ennek az ára is növekedni fog, így összességében eltűnhet a telephelyi árelőny.

A végfelhasználók számára leginkább a Trello alkalmazásról ismert 1,6 milliárd dollár forgalmú cég termékeit több mint 174 ezer vállalat használja, és mára ebből 150 ezer használ felhő alapú licenceket is. Jelenleg már a teljes bevétel közel 50 százaléka származik a cloud bizniszből.

A vírushelyzet felgyorsítja az átállási folyamatokat

Az Atlassian lépéséről Kovach Anton, az egyik magyarországi partnercég a ShiwaForce vezérigazgatója a következőket mondja: “Habár hosszú távon nem vonhatóak kétségbe a felhőszolgáltatások előnyei, az Atlassiannál is jól látják, hogy ez a folyamat még több évig is eltarthat, ahhoz, hogy a tisztán cloud megoldások működőképesek legyenek. A jelenlegi járvány sújtotta piaci körülmények viszont kiváló lehetőséget teremtenek a csak felhő platformok kiépítésére és minden ahhoz szükséges technológia befogadására is.”

Nagyvállalati környezetben jelenleg rengeteg rendszer van még helyi szervereken telepítve, ezért is nőtt meg jelentősen az igény az olyan szolgáltatókra és beszállítókra, amelyek nemcsak a tisztán cloud vagy on-premise megoldásokban, hanem azok hibrid verzióiban is otthon vannak.