Rövid életűnek bizonyult a dél-koreai márka terve, hogy a néhány éve parkolópályára tett mobiltelefon üzletágát újraélessze. A túl erős piaci verseny, a járvány okozta alkatrészhiány, valamint az elektronikai ipar kecsegtetőbb jövőbeli lehetőségei késztették a piacról való végleges kivonulásra.

LG: búcsú a mobilpiactól

Húsvétkor jött a hír, hogy az LG igazgatótanácsának a döntése szerint a koreai cég idén július 31-ig bezárja mobiltelefon részlegét. Az innen felszabaduló erőforrásokat inkább olyan piaci lehetőségek kihasználására fordítja, mint az elektromos autó komponensek, hálózatba kötött eszközök, okosotthon készülékek, robotok gyártása, a mesterséges intelligencia, a B2B megoldások, üzleti platformok és szolgáltatások kiaknázására fordítja – áll a társaság közleményében.

Mire készüljenek az LG telefont használók?

Az LG mobil termékek – országonként változó ideig – még elérhetők lesznek, amíg a készletek el nem fogynak a viszonteladóknál, addig a vásárlás utáni szolgáltatások is megmaradnak.

A jótállási feltételek szerint az esetleges javításokhoz szükséges szervizalkatrészek is elérhetőek lesznek, ezek gyártása továbbra is folytatódik. A vásárlók a meglévő termékek élettartamának megfelelően vásárolhatnak telefon-kiegészítőket (akkumulátort, töltőt, tápkábelt, fejhallgatókat).

A következő 2-3 évben a márka operációs rendszer- és szoftverfrissítéseket is kínál a korábbi termékekre.(A piaci gyakorlat szerint általában ennyi a termékek átlagos lecserélési időszaka is.) Az Android 11 operációs rendszer frissítése egyes kiválasztott modellekre jelenleg is folyamatban van, és az Android 12 operációs rendszer frissítése is hasonló módon történik majd.

Ami az alkalmazásokat illeti, közülük néhány applikáció és szolgáltatás megszűnik, amikor a mobil üzletág bezár, a nagyobbik része viszont elérhető marad és frissítéseket is kap. Ide tartozik például a háztartási gépeket figyelő és vezérlő LG ThinQ alkalmazás, amely bármilyen márkájú mobiltelefonon működik. A teljes LG ThinQ ökoszisztéma letölthető marad a Google Playről és az Apple App Store-ból.

Az LG Memo alkalmazásokon tárolt adatokat a felhasználók a megosztás funkció segítségével átvihetik más memo- alkalmazásokba, az LG Health szolgáltatás felhasználó adatai viszont nem vihetők át más egészségügyi alkalmazásokba.

Az LG TONE Free fülhallgatókat és a vezeték nélküli Bluetooth hangszórókat a cég továbbra is fejleszti és értékesíti. Ennyit lehet tudni jelenleg a bejelentés után várható helyzetről.

Mi vezetett idáig?

Az LG még a hagyományos mobiltelefonok korszakában(Chocolate, Renoir, stb.) lépett a piacra, készülékeiben mindig valami innovációt is bevezetve. Ezt folytatta az okostelefonok világában, főleg a G-sorozat megjelenése után.

Egy évtizede még a világ öt legnagyobb okostelefon gyártója közé tartozott. Azután a kínai konkurencia erőteljes megjelenése nyomán pár éve szinte eltűnt a piacról, hogy aztán tavaly ismét felbukkanjon az újjászületés egyre látványosabb, formabontóbb jeleit mutatva, lásd az LG Wing modellt.

LG wing model

A múlt évi reneszánsz során az LG kiszervezte az alsó- és középkategóriájú készülékeinek a tervezését és a gyártását is, a költségek csökkentése érdekében, és azért, hogy a csúcskategóriás telefonokra összpontosíthassa a kutatásait – írta korábban a Reuters.

Még idén januárban is az ígéretes jövőről szóltak a hírek az LG háza tájáról, 2021-re legalább három okostelefon-modellel tervezett. A koreai ETNews beszámolója szerint a vállalat az idei év első felében tervezte volna piacra dobni a világ első feltekerhető – okostelefonját az LG Rollable-t amihez az ötletet a cég egy évvel korábbi feltekerhető tévéje adhatta, egy klasszikus zászlóshajó terméket a Rainbow-t és egy olcsóbb 5G-s készüléket, a Q83-at – ezt írta akkoriban az Android Authority szakmai oldal.

Ezek a tervek most már végleg a fiókban maradnak. Elemzők egyébként nemcsak a kínai piaci szereplők által diktált nagyon erős versenyben látják az okot, hanem a végső lökést a járványhelyzetben kialakult alkatrészhiány adhatta meg, amire ellentétben a koreai versenytárs, a világelső Samsung által követett gyakorlattal az LG nem tudott annyira felkészülni. Utóbbi a legtöbb komponenst saját maga is gyártja, beleértve a legnagyobb hiányt jelentő processzorokat és a kijelzőket – vélik a szakértők.