Magyarországon is megkezdi laptopjainak az értékesítését az LG. A koreai gyártó elsőként prémium kategóriáját, az LG gramet hozza be a piacra. A Dell pedig a gamereknek szánt hipergyors billentyűzetű Alienware géppel jelent meg.

LG prémium laptopjai

Szakmai berkekben már egy ideje hallani lehetett arról, hogy az informatikai eszközök kategóriájában, a monitorok, üzleti kijelzők és projektorok mellett a koreai cég a máshol már ismert laptopjait is tervezi bevezetni az itteni piacra.

Ultrakönnyű, hosszú üzemidejű gépekkel jön a távol-keleti márka

Az LG Magyarországon kifejezetten a felsőkategóriás üzleti laptopok szegmensét célozza meg az akár egész napos üzemidejű, alig 1 kg-os, nagykijelzős —köztük 16 és 17 hüvelykes képátlójú — termékeivel – olvasható a termékbevezetést bejelentő közleményből.

Az új készülékek a nagyobb hazai elektronikai áruházak kínálatában jelennek meg a most indult második negyedév során. (Ma még egyelőre egyikük listájában sem szerepel az ultrakönnyű hordozható gép, erre a következő hetekben kerül majd sor.)

A koreai gyártót egyébként a magyarországi piacon az elmúlt egy évben tapasztalt, a járvány következtében dinamikusan tért nyerő home office miatt megnövekedett vásárlói érdeklődés erősítette meg a döntésében, hogy nálunk is bevezesse az új termékcsoportot.

„Úgy látjuk, hogy a magyar piac egyre specifikusabb vásárlói igényeket kell, hogy kiszolgáljon ezen a területen, a jelenlegi kínálat pedig nem elégíti ki teljes mértékben azt. Ezért döntöttünk úgy, hogy prémium termékeinkkel mi is beszállunk a versenybe”— mondja Orémus Eszter, az LG IT termékekért felelős marketingmenedzsere.

Idénre is marad a kínálatot jóval meghaladó kereslet

Ezt a vélekedést a piaci tényadatok is alátámasztják, amikről az év elején beszélgettünk az IDC Hungary elemzőjével. A Tóth László szerint meglehetősen zűrzavaros helyzetet teremtett a koronavírus-járvány a magyarországi PC-piacon. Miközben a közép-kelet-európai régió más országaiban tavaly kétszámjegyű növekedés volt tapasztalható, itthon már a stagnálás körüli állapot is jónak volt tekinthető.

„A mögöttes okokról egyelőre csak teóriák vannak, kicsi ország vagyunk, sorba kell állnunk a termékekért, merthogy a negyedik negyedévet még jobban befolyásolta a termékhiány. Egyes gyártók a bekerült mennyiség kétszeresét, vagy akár a háromszorosát is be tudták volna hozni, de egyszerűen nem kaptak. Az év végén pedig már mindent el lehetett adni, a felhasználási cél szempontjából még az sem számított, hogy adott gép üzleti, vagy konzumer modell” – sorolta az elemző.

A múlt év egészére jellemző volt az alkatrész szállítások akadozása, szinte nem volt olyan komponens, amiből ne lett volna hiány. Kijelző, processzor, csavar, wifi-kártya, minden, ami kell, főleg a notebookokba, abból ma sincs elég.

Tóth László szerint egyelőre nem jók a kilátások 2021-re sem. Az alapanyaghiány az első két negyedévben még biztosan fenn fog állni, de sok szakértő szerint ez akár az egész évre igaz lehet. Az idei év nagy részére is a kínálatot jóval meghaladó keresletet valószínűsít az elemző.

A világ első gamer laptopja hiperérzékeny billentyűzettel

LG prémium laptopjai

A PC-piac másik dinamikusan fejlődő szegmense sem marad újdonság nélkül. Megjelent az Alienware legújabb modellje az m15 R4, amely hiperérzékeny CHERRY MX billentyűzettel rendelkezik. (Az Alienware a Dell gamereknek szánt almárkája, a céget 2006-ban vásárolta fel az amerikai gyártó.)

A PC-s játékélmény meghatározó eleme a megfelelő billentyűzet. A rutinosabb gamereknek már közel sem mindegy, milyen minőségű billentyűkkel irányítják a játékot, főleg ha nem önálló billentyűzetről, hanem a laptopéról van szó. Az m15 R4 a világon az első olyan gamer laptop, amibe a német kapcsológyártó cég, a CHERRY MX bináris mechanikus billentyűzetét építették.

Az Alienware és a Cherry MX több mint 160 prototípuson kísérletezett az anyagválasztással és a mechanikai jellemzők beállításával, együttesen fejlesztették ki a 3,5 mm-es, ultraalacsony profilú, rozsdamentes acélból készült változatot.

CHERRY MX bináris billentyűzet

Az egyedi, billentyűnként 15 millió leütésre tesztelt mechanikus kapcsoló 1,8 mm-es billentyűutat biztosít, és öntisztító mechanizmussal rendelkezik. A kétrészes billentyűsapkával és az aranyalapú crosspoint érintkező rendszer maximális pontosságot és imbolygásmentes billentyűleütéseket tesz lehetővé – részletezi bejelentésében a gyártó.

A billentyűk rendkívül érzékenyek, lenyomásuk könnyű és minden kattintás hallható. A billentyűzet képes bármennyi egyidejű billentyűleütést kihagyásmentesen kezelni. Emellett a játékosok személyre szabhatják notebookjaikat a makrókezelésre alkalmas, teljes mértékben programozható billentyűkkel, és a billentyűnkénti háttérvilágítással, amely akár 16,8 millió színt képes megjeleníteni.